21 tuotetta, joita ei kannata ostaa edes Black Friday -alehintaan: syöpävaarallisia kemikaaleja, sormet kärähtävät, jalkaterä leikkaantuu…

Black Friday -alennuksista voi tehdä löytöjä: miltä kuulostaisi näpit polttava leivänpaahdin, jalan päälle terineen kiipeävä robottiruohonleikkuri tai kiikarit, joista laboratorio löysi syöpävaarallisia kemikaaleja?

Black Friday -alennusmyyntipäivänä kivijalkamyymälät ja verkkokaupat kilvoittelevat tarjouksillaan. Alehintaan myydään erityisesti viihde-elektroniikkaa ja kodinkoneita. Hurjistakaan aleprosenteista ei kannata sokaistua, sillä myynnissä voi olla huonoja tai jopa vaarallisia tuotteita. Keräsimme vuoden 2019 testeistämme 21 tuotetta, joita ei välttämättä kannata ostaa edes mairittelevaan alehintaan. 

OBH Nordica 2267, 2269 ja 2270 eivät paahda leipiä tasaisesti, mutta sormet voivat osua kuumeneviin metalliosiin.

Syyskuussa testasimme leivänpaahtimia. 22 paahtimen joukosta huonoimmat pisteet, yhteensä 37 pistettä sadasta, saivat OBH Nordican paahdinkolmikko 2267 Manhattan, 2269 Chilli ja 2270 Black. Näistä kahta ensimmäistä myydään 20 euron Black Friday -alehintaan esimerkiksi Verkkokauppa.comissa. Halpa hinta voi houkuttaa, mutta testin perusteella ostamista kannattaa harkita toiseenkin kertaan. Nämä paahtimet kun ovat rakenteeltaan heppoisia ja tekevät hommansa eli paahtavat leivät huonosti – sen sijaan leipiä paahtimesta poimittaessa sormet voivat osua kuumeneviin metalliosiin. 

Huhtikuussa testasimme 129 kameraa, josta viisi osoittautui kehnoiksi: Fujifilm FinePix XP13, Nikon Coolpix W100, Panasonic Lumix DC-FT7 sekä Ricoh WG-50 ja WG-60 saivat testissä 32-37 pistettä sadasta. Verkkokauppa Superkuva.fi myy normaalisti 170 euron hintaista Fujifilmiä 120 euron Black Friday -tarjouksena. Tällä hinnalla saa vääristyneitä valokuvia, hämäräkuvatessa huonolaatuista videota ja korkeintaan keskitason käyttömukavuuden. Videokuvassa samoilla laatusanoilla voi luonnehtia myös normaalisti 130-300 euron hintaisia Nikonia, Panasonicia ja Ricoheja. Kolmikon valokuvissa on eniten heijastuksia, lisäksi Nikonin kompastuskivenä on Fujifilmiäkin huonompi käyttömukavuus, Panasonicin Akilleen kantapää on puolestaan muita huonompi videokuvan laatu. 

Syksyllä testasimme 15 pussitonta pölynimuria. Testin huonoimmaksi osoittautui Electrolux ESPC7GREEN Silent Performer. Imurin normaalihinta on 140 euroa, mutta Verkkokauppa.com myy laitetta Black Friday -tarjouksessa alle sadalla eurolla. Tällä hinnalla saa imurin, jonka käyttömukavuus mattojen, portaiden ja muiden pintojen imuroinnissa on heikko. Heikko siivoustulos laattalattialla ja onneton käsikirja eivät ole laitteen suurimmat ongelmat, vaan laboratoriotestissä murheenkryyniksi osoittautui imurin kestävyys ja pitkäikäisyys: Electrolux ESPC7GREEN Silent Performerin moottori nimittäin hajosi kesken testien. Lopputulos: 24/100

Ambrogio Next 4.0 ei lopettanut ruohonleikkuuta, kun laboratorio testasi jääkö jalka laitteen alle.

Kesken käytön hajonnut laite aiheuttaa ärräpäitä – mutta tuhdimpia voimasanoja voi päästä ilmoille, jos laite osoittautuu vaaralliseksi käyttäjälleen. Näin kävi kesällä, kun testasimme robottiruohonleikkureita: 24 robotista kallein, hurjat 2 350 euroa maksava Ambrogio Next 4.0 ei nimittäin tyydy rouskuttamaan pelkästään ruohoa, sillä se ei lopeta leikkaamista vaikka kiipeäsi jalan päälle. Näin ollen Ambrogio Next reputti turvallisuustestin. Arvosanaksi muodostui 32/100. Laitetta ei näyttänyt kirjoitushetkellä olevan Suomessa myynnissä.

Käyttäjälle mahdollisesti haitallisia tuotteita paljastui myös kiikaritestissämme: peräti 5 kiikaria 14 testatusta osoittautui kehnoiksi. Kaikista matalimman pistepotin, vain 6 pistettä sadasta, keräsi Minox BF10X25 BR.

Bresser Travel 10X25 -kiikarit eivät kestä sadetta, optiikka on laadultaan huonoa ja tuotteesta löytyi laboratoriotestissä sekä syöpävaarallisia polyaromaattisia hiilivetyjä että mahdollisesti hormonitoimintaan vaikuttavia ftalaatteja.

 140 euron hintaisista Minoxeista löytyi syöpävaarallisia polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä. Lisäksi vedenpitävinä markkinoidut kiikarit eivät kestäneet vettä. 140 euron hintaisen Steiner Safari Ultrasharp 10X26:n rungosta löytyi ftalaatteja, jotka saattavat aiheuttaa hedelmättömyyttä ja häiritä hormonitoimintaa, eivätkä nämäkään vedenkestävinä markkinoidut kiikarit kestäneet vettä. Myös 80 euron hintainen Nikon Aculon A30 10X25 sisälsi PAH-yhdisteitä, eivätkä kiikarit kestäneet vesisadetta. Halvoista, 25 euron Braun Binocular 10X25:sta löytyi ftalaatteja, eivätkä nämäkään kiikarit kestäneet vesisadetta. Lisäksi optiikan laatu oli huono. 40 euroa maksava Bresser Travel 10X25 keräsi puolestaan rastin ruutuun näihin kohtiin: testiryhmän toiseksi huonoin optiikka, ei kestä sadevettä, laboratorio löysi sekä ftalaatteja että PAH-yhdisteitä. Mainittujen kiikareiden PAH-pitoisuudet eivät kuitenkaan ylittäneet EU:n asetuksen suurinta sallittua määrää, 1 mg/kg. Bresser sai testissä 21 pistettä sadasta, Minox 6 pistettä, Nikon 35 ja Steiner 9 pistettä.

Syksyllä testaamistamme 196 televisiosta huonoimmaksi osoittautuivat 180 euron hintainen Philips 32PHS4503 ja 280 euroa maksava Philips 32PHT4503. Philipsejä yhdistää huono kuvanlaatu, erityisesti koko testin heikoin liiketoisto ja lcd-paneelin läpi vuotava taustavalo. Myös äänenlaatu osoittautui surkeaksi. 32PHT4503-mallin hinta on testin jälkeen laskenut 200 euroon, mutta laitetta ei voi kehua hyväksi ostokseksi edes aiempaa alemmalla hinnalla. Laitteet saivat testissämme 33 pistettä sadasta.

Motorola Moto E5 Play oli 107 testatusta älypuhelimesta huonoin: sen suoritin on hidas ja näyttö erityisen kehno.

 Puhelintestissämme heikoimmaksi 107 puhelimen joukosta osoittautui Motorola Moto E5 Play. Puhelimen normaalihinta on 100 euroa. Tällä rahalla saa puhelimen, jonka näytön katselukulmat ovat onnettomat, suoritin hidas eikä mukana toimiteta edes kuulokkeita. Hankala suositella tätäkään loisto-ostoksena: laite sai testissämme 34 pistettä sadasta.

Syyskuussa testasimme 60 pölypussillista imuria, joista huonoimmaksi osoittautui 37 pisteellä Champion CHDS050, jota myydään tällä hetkellä halvimmillaan 40 eurolla. Champion oli testissä todella äänekäs, ja lisäksi sen siivoustulos oli koko 60 imurin joukosta heikoin. Pölypallot jäivät siivoamatta sekä pehmeältä matolta että laattalattialta, eivätkä lemmikkien karvat irronneet matoista. Ja jos roskat saikin päätymään laitteen pölypussiin, sen seurauksena siivoustulos heikkeni entisestään. 

Kehno siivoustulos vaivaa myös joitakin varsi-imureita. Keväällä testaamamme 24 varsi-imurin joukosta noin 250 euron hintainen Leifheit Regulus PowerVac 2 in 1 (39/100) siivosi pölypallot huonosti paksuilta matoilta ja raolliselta puulattialta, 110 euron Logik L252SV17E (36/100) siivosi pölyä huonosti niin paksuilta matoilta kuin puulattialtakin, samoin se imuroi huonosti muruset kovalta laattalattialta. 

Kuluttajan tilaajana voit välttää jatkossakin huonojen ja jopa vaarallisten tuotteiden ostamisen. Black Friday -tarjouksena Kuluttajan digitilaus 40 prosentin alennuksella hintaan 21,60 euroa/vuosi.

 

Päivitetty 28.11. 19:48: tarkennettu laitteiden saamia testituloksia ja lisätty pistemäärät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.