Vertailussa 10 kolesterolia alentavaa margariinia: eroja vaikuttavien aineiden määrissä ja rasvakoostumuksessa
Puolessa tuotteista on hyvä rasvan määrä ja laatu.
Lähes 60 prosentilla 30-vuotiaista ja sitä vanhemmista suomalaisista on kohonneet kolesteroliarvot. Kohonnut kolesteroli on valtimosairauksien riskitekijä, sillä kolesteroli voi kertyä valtimoiden seinämiin ja ahtauttaa verisuonia.
Kolesterolia voi alentaa lääkkeiden ohella myös elintavoilla ja ruokavaliolla. Kuluttaja vertaili Suomessa myytävät kolesterolia alentavat margariinit, joita löytyi pääkaupunkiseudun K- ja S-ryhmän kaupoista kymmenen erilaista.
Kasvisterolit ja kasvistanolit estävät kolesterolin imeytymistä ja pienentävät siten veren kolesterolipitoisuutta. Vertailun tuotteissa on selviä eroja kasvisterolin tai kasvistanolin määrissä. Määrä vaihtelee 5,4:stä 10 grammaan sataa grammaa kohden.
Myös rasvahappokoostumuksessa on olennaisia eroja. Margariinin rasvahappokoostumus on tärkeä, sillä kovat rasvat nostavat veren kolesterolipitoisuuksia, ja monet pehmeät rasvat alentavat niitä.
Myös D-vitamiinipitoisuus vaihtelee tuotteissa paljon, 8 ja 20 mikrogramman välillä sadassa grammassa. Margariinilevite on hyvä ja tärkeä D-vitamiinin lähde. A-vitamiinia tuotteissa on sen sijaan lähes yhtä paljon.
Suolamäärä vaihtelee vertailun margariineissa 0,5–1,0 grammaa sadassa grammassa. Margariinien suolamäärät eivät ole merkittäviä, mutta suolamääriin on silti hyvä kiinnittää huomiota, sillä suurin osa suomalaisista syö liikaa suolaa. Suolaa pitäisi saada ravinnosta korkeintaan 5 grammaa vuorokaudessa.
Kolesteroli
kolesterolia alentava margariini
kolesterolia alentavien margariinien vertailu
margariini
margariinien vertailu