Viisi vinkkiä: Näin vähennät ruokahävikkiä
Älä heitä ruokaa roskiin, vaan suunnittele ateriat etukäteen.
1 Mieti ennen kauppareissua, mitä vanhentuvia ruokia kotona on. Ota kuva jääkaapin sisällöstä ennen kauppaan lähtöä. Valitse kaupassa pakkauskoko sen mukaan, paljonko syöt: halvasta kilohinnasta ei ole hyötyä, jos puolet menee roskiin.
2 Luota aisteihisi. Ruoka voi olla hyvää parasta ennen –päiväyksen jälkeenkin. Parasta ennen kertoo vain, mihin asti tuote ainakin säilyttää parhaat ominaisuutensa. Sen sijaan viimeisen käyttöpäivän jälkeen ruokia ei kannata syödä.
3 Mittaa annokset sopiviksi. Esimerkiksi keittämätöntä riisiä varataan 0,75 dl ja keittämätöntä pastaa 1 dl yhtä aikuista kohti. Lasten annoskoko on 3/4 aikuisten annoksesta. Osoitteessa www.saasyoda.fi/annoslaskuri voi laskea ruoka-aineiden määriä erikokoisille talouksille.
4 Käytä tähteet. Tähteeksi jäänyt riisi sopii seuraavan päivän wokkiin ja salaattiin. Riisi kannattaa jäähdyttää nopeasti ja käyttää seuraavana päivänä. Juustonpalat voi raastaa lämpimän voileivän kuorrutteeksi tai uuniruokiin. Parmesan-juuston kannikka antaa täyteläisen maun pastakastikkeisiin ja patoihin: anna palan hautua kastikkeessa ja nouki se pois ennen tarjoilua.
Lähteet: saasyoda.fi, kuluttajaliitto.fi, martat.fi
annos
Hävikki
jääkaappi
kauppa
Ruoka
Tähteet