Leivänpaahdin on yksinkertainen laite: leivänpalat sisälle, vipu alas, ja muutaman minuutin kuluttua lämpövastukset ovat paahtaneet leivät rapeiksi ja kullanruskeiksi.
Tai sitten leivät ovat jääneet pehmeiksi ja kalpeiksi tai pinnat ovat palaneet – yksinkertaisuudestaan huolimatta kaikki leivänpaahtimet eivät ole samalla viivalla. Jotain tilanteesta kertoo jo se, että testin halvin leivänpaahdin keräsi suuremman kokonaispistemäärän kuin testin kallein laite.
Mikäli leivänpaahtimen soveltuvuus oman keittiön sisustukseen mietityttää, kannattaa tarkastaa tuotetaulukkomme yhteydessä olevat tuotekuvat. Testaamiemme paahdinten joukossa on paitsi tyypillisiä valkoisia tai teräksenharmaita peruspaahtimia, myös tyylikkäämpiä design-malleja. Lisäksi useissa leivänpaahtimissa tarjolla on erilaisia värivaihtoehtoja testaamiemme värien ohella, jos haluat keittiöösi vaikkapa mattamustan tai ruusukultaisen leivänpaahtimen.
Testatut leivänpaahtimet ovat varsin nopeita. Leivät paahtuvat nopeimmillaan vajaassa parissa minuutissa, hitaimmillaankin vain reilussa kolmessa minuutissa. Pelkkää paahtoaikaa ei kannata kuitenkaan tuijottaa ainoana ostokriteerinä, sillä sitä tärkeintä asiaa eli leivän tasaista paahtumista – ilman että leipä palaa tai jää tyystin paahtumatta – ei näe paahtoajoista.
Leivän pinnasta voi jäädä esimerkiksi puolet paahtumatta, ja leivät voivat myös paahtua selvästi epätasaisesti. Paahtotulokset voivat myös vaihdella selvästi eri paahtokertojen välillä: ensimmäisenä paahdetut leivät voivat jäädä aneemisen vaaleiksi, heti perään paahdetut viipaleet paahtua jo selvästi paremmin ja kolmannella kierroksella vasta tulee riittävän kullanruskeita ja rapsakoita.
Useimmissa testin leivänpaahtimissa on myös sulatustoiminto, jonka avulla myös pakastettujen leipien paahtaminen pitäisi sujua ongelmitta. Leivänpaahtimet testattiinkin sekä tuoreilla että pakastetuilla paahtoleipäpaloilla. Pakastettujen leipäpalojen paahtamisessa osoittautui olevan enemmän haasteita kuin tuoreiden leipäpalojen.
Eroja löytyi myös käyttömukavuudessa: osa paahtimista on hankala puhdistaa, osassa puolestaan leivän ottaminen pois paahtimesta osoittautui hankalaksi, kun leipä pitää napata kuumien lämmitysvastusten tai paahtimen kuuman ulkopinnan vierestä.
Joissakin testin leivänpaahtimissa on erillinen teline sämpylöiden lämmittämiseen sekä mahdollisuus paahtaa bagel-tyylisiä rinkeleitä. Tarkat tiedot eri paahtimien ominaisuuksista löydät kattavasta tuotetaulukostamme.
Suorituskyky- ja käyttömukavuustestien ohella paahtimista arvioitiin myös rakenteen laatu sekä sähkö- ja lämpöturvallisuus.
Vaikka tasomalliset leivänpaahtimet saattavat ensivilkaisulla vaikuttaa kiinnostavilta ja tyylikkäiltä vaihtoehdoilta moderniin keittiöön, varoituksen sanana on mainittava, että ne jäävät kokonaispisteiltään testimme huonoimpien laitteiden joukkoon. Kaikkien kolmen yhteisenä ongelmana on turvallisuus, sillä siinä missä perinteinen leivänpaahdin paahtaa leipien molemmat pinnat yhdellä kertaa, tasomalliset leivänpaahtimet paahtavat leivänpalaset vain yksi puoli kerrallaan, joten leivät on käännettävä käsin paahdon puolivälissä sekä lopuksi noukittava pois kuumasta paahtimesta.