Testasimme 46 kahvinkeitintä. Hyvää kahvia saa jo edullisella keittimellä, mutta kalliimmat ovat nopeampia. Vertailu todella kannattaa, sillä keittimien väliset hintaerot ovat hurjia. Halvimman keittimen saa parilla kympillä, kun taas kalleimmillaan kahvinkeitin voi maksaa jopa 400 euroa.
Julkaistu:12.11.2025
5 min
Linkki kopioitu
Kirjoittaja:Ivar Kurki
Kuvat:CheckPoint Production Oy ja ICRT
Testaaja:Ivar Kurki
Testissä kahvinkeittimet – hyvää kahvia hinnasta riippumatta.
Testasimme 46 kahvinkeitintä, joiden hinnat vaihtelivat 20–380 euron välillä. Edulliset keittimet pärjäsivät laadussa kalliimpien rinnalla, mutta lämpötiloissa ja valmistusajoissa ne sijoittuivat useimmiten testijoukon häntäpäähän. Yhdessätoista laitteessa on lasikannun sijaan termoskannu, jonka lämpimänä pitoa arvioitiin myös pidemmältä ajalta.
Kahvinkeittimet testattiin perusteellisesti ja puolueettomasti laboratoriossa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Testauksessa arvioitiin keitetyn kahvin laatua, kahvin valmistusta, käyttömukavuutta ja sähkönkulutusta.
Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit
Kahvinkeittimien testaus suoritetaan 20 °C:n huonelämpötilassa käyttäen huonelämpöistä vesijohtovettä laitteiden ollessa kytkettynä 230 ± 1 % voltin jännitteeseen. Kahvinvalmistukseen liittyvät suorituskykymittaukset tehdään soveltuvin osin standardin EN 60661:2014 kohtien 15–18 mukaisesti. Kahvin määrä mittauksissa määräytyi valmistajan ohjeiden tai suositusten mukaisesti tai niiden puuttuessa standardin mukaisesti käyttäen 50 grammaa litraa kohden.
Suodatinkahvina testissä käytettiin Arvid Nordquistin Mellan-kahvia ja kahvimyllyllä varustetuissa malleissa Arvid Nordquistin Mellan Whole Beans -kahvipapuja.
Kahvin laatu30 %
Kahvin laatua arvioi sokkotestinä 10 henkilön paneeli asteikolla 1–10. Paneeli valittiin maistajien erottelukyvyn, toistettavuuden ja arvioiden yhteneväisyyden perusteella. Poikkeavat arviot poistettiin, ja lopullinen tulos perustui vähintään kahdeksaan hyväksyttyyn arvioon kutakin näytettä kohden. Maistaminen tehtiin 55 ±5 °C-asteisella kahvilla.
Makutestit suoritettiin normaaliasetuksella, aromisäätimen ollessa strong-asetuksella sekä myllytoiminnolla valmistetulle kahville. Kahvin laadun arvosana perustuu paneelin antamaan kokonaisarvioon kahvin laadusta. Tämän lisäksi paneeli arvioi kahvista yksittäisiä osatekijöitä kuten: tuoksu, täyteläisyys, intensiteetti (aromi ja koostumus), suutuntuma, hapokkuus, jumoavuus eli karvauden ja makeuden tasapaino sekä jälkimaku.
Kahvin valmistus30 %
Juuri valmistetun kahvin lämpötila mitattiin lämpötila-anturilla nesteen keskeltä alaosasta. Lämpötilat mitattiin valmistettaessa laitteen mitta-asteikon mukainen suurin (täysi kannullinen) sekä pienin mahdollinen vesimäärä. Standardin mukainen tavoitelämpötila juuri valmistetulle kahville on 88–96 °C.
Valmistusaika mitattiin käynnistyksestä valmistuksen loppuun asti, ja valmistus katsottiin päättyneeksi, kun aika pisaroiden välillä oli kaksi sekuntia. Termoskannullisissa malleissa, joissa tippumista ei voitu havaita, valmistuksen katsottiin päättyneen minuutti sen jälkeen, kun veden virtaus oli loppunut.
Ennen lämpimänäpidon mittauksia kahvista kaadettiin puolet pois ja lämpötila mitattiin 15 sekä 30 minuutin kuluttua. Termoskannullisissa malleissa lämpötiloja mitattiin myös 60, 120 sekä 240 minuutin kuluttua.
Suodatustehon mittauksella selvitettiin, kuinka paljon kahvia suurimmalla ja pienimmällä mahdollisella vesimäärällä saatiin, ja kuinka paljon vettä haihtui tai jäi kahvinporoihin. Veden suurin mahdollinen täyttö määräytyi joko vesisäiliön tai kannun maksimitilavuuden mukaan.
Käyttömukavuus30 %
Laitteiden käyttömukavuutta arvioi kolme laboratorion asiantuntijaa, joista kukin valmisti kolme kannullista kahvia arvioitavalla laitteella. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota kannun käsittelyyn, vesisäiliön ja suodattimen täyttöön ja tyhjennykseen, tippalukon toimivuuteen, säätimien ja painikkeiden helppokäyttöisyyteen, puhdistuksen ja kalkinpoiston vaivattomuuteen, melutasoon sekä käyttöohjeiden selkeyteen.
Sähkönkulutus10 %
Laitteiden sähkönkulutus mitattiin sekä täyden kannullisen että 0,5 litran valmistuksen aikana. Lämpimänäpidon sähkönkulutusta mitattiin 30 minuutin ajalta. Tämän jälkeen laitteet kytkettiin pois päältä ja valmiustilan sähkönkulutus mitattiin 60 minuutin ajalta.
Testatut tuotteet
Aarke Kahvinkeitin
Biltema 84-0045
Bosch MyMoment TKA2M111
Bosch MyMoment TKA3M131
Bosch MyMoment TKA5M253
Bosch MyMoment TKA6M273
Bosch Styline TKA8013
Braun PurEase KF3120BK
Braun PurShine KF1500BK
Chef Matteo Epicure
Clas Ohlson 44-4975
Electrolux Create 5 E5CM1-6ST
Electrolux Explore 7 E7CM1-4MTM
Elvita CKB1901S
House CM2209DS
Melitta Aromaboy II 1015-02
Melitta AromaFresh Therm Pro 1030-11
Melitta Easy II 1023-02
Melitta Enjoy II Top Therm 1017-08
Melitta Look V Therm Timer 1025-18
Melitta Look V Timer 1025-07
Melitta One 1031-02
Melitta One Therm 1031-11
Menuett 9029
Moccamaster Automatic (53740)
Moccamaster KBG 741 Select
Moccamaster KGBT 741 Automatic Thermo (79431)
OBH Nordica Blooming Silver
OBH Nordica Grind Aroma
OBH Nordica Morning
OBH Nordica Pro Aroma Plus
OBH Nordica Pro Aroma Thermal
Philips 3000 Series HD7411/00
Philips All-in-1 Brew HD7888/01
Philips Café Gaia HD7546/20
Philips Daily HD7462/20
Philips Eco Conscious HD5120/00
Point POCM5010WH
Sage Precision Brewer Thermal SDC450BSS4EEU1
Senz SECM125LTR
Severin KA 4808
Smeg DCF02PGEU
Ströme Kahvinkeitin MA-D1501W
Wilfa Performance Thermo CM9B-T125
Wilfa Performance WSPL-3B
Wilfa Zense CM10B-M125
Näin luet tuloksia
Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.
Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.
Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.
Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.