Testasimme 12 jäätelökonetta, joista yksi on yleiskoneen lisäosa, jolla voi valmistaa jäätelöä. Osa testin laitteista on esijäädytettäviä ja osa itsejäädyttäviä. Jäätelökoneiden välillä on suuria eroja, ja omiin tarpeisiin parhaan jäätelökoneen valinta kannattaakin tehdä huolella.
Julkaistu:03.07.2024
2 min
Linkki kopioitu
Kuvat:IStock ja ICRT
Testaaja:Marja Nygren
Testatusti parhaat jäätelökoneet
Mikäli olet jäätelön tai sorbetin ystävä, voi jäätelökone olla hyvä hankinta. Laitteella voi pyöräyttää itselleen juuri sellaisen jäätelön kuin haluaa, ja varsin edullisesti. Testimme avulla saat selville mikä on budjettiisi ja tarpeisiisi paras jäätelökone.
Testasimme koneita kolmella erilaisella reseptillä: sitruunasorbetilla, vaniljajäätelöllä ja jogurttijäätelöllä. Jäätelökonetta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa jäätelön valmistusaikaan sekä siihen, miten hyvin kone valmistaa eri tyyppisiä jäätelöitä tai sorbettia.
Testissä oli mukana niin esijäädytettävät kuin itsejäädyttävät jäätelökoneet. Esijäädytettävissä koneissa kulho täytyy ennen jäätelöntekoa jäähdyttää pakastimessa. Itsejäädyttävissä koneissa esijäädytystä ei tarvita, vaan koneen voi laittaa pyörimään heti, kun ainekset ovat sisällä. Lisäksi testissä oli mukana verrokkituotteena yksi yleiskoneen lisäosa, jolla jäätelöä voi valmistaa.
Kattavaan testitaulukkoon on koottu kymmeniä arvosanoja ja mittaustuloksia jokaisesta testin koneesta. Näet taulukosta laitteiden ajantasaisia hintoja eri kaupoissa. Testituloksia voi rajata merkin, hinnan, kokonaisarvosanan ja laitteen toimintaperiaatteen perusteella.
Jäätelökoneet testattiin perusteellisesti ja puolueettomasti laboratoriossa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Testauksessa arvioitiin koneiden suorituskykyä, käyttömukavuutta, melua, rakenteen laatua, sähkönkulutusta ja turvallisuutta. Jäätelön valmistusta testattiin valmistamalla laitteilla vaniljajäätelöä, sitruunasorbettia sekä jogurttijäätelöä.
Laitteet testataan 230 V ± 2 % jännitteeseen kytkettynä 20 °C ± 5 °C lämpötilassa. Käytettyjen raaka-aineiden lämpötila on 6 °C ± 1 °C ja esijäädytettävien elementtien jäädytys tehdään ohjeiden mukaisesti -18 °C ± 1 °C lämpötilassa.
Suorituskyky55 %
Jäätelön valmistusta testattiin valmistamalla laitteilla vaniljajäätelöä, sitruunasorbettia sekä jogurttijäätelöä. Kunkin maun resepti skaalattiin vastaamaan testattavan laitteen maksimivalmistusmäärää. Jäätelökoneen valmistukseen käyttämä aika, sähkönkulutus, valmiin jäätelön määrä sekä koneeseen jäävän jäätelön määrä mitattiin. Kolmen hengen asiantuntijaryhmä arvosteli valmiin jäätelön ulkonäön, tasaisuuden, rakenteen, maun ja kokonaisuuden.
Käyttömukavuus30 %
Asiantuntijaryhmä arvosteli laitteiden käyttöohjeet, kokoamisen, säätöjen helppouden, käytettävyyden sekä jäätelön tyhjennyksen ja puhdistamisen helppouden.
Melu5 %
Laitteiden melu arvioitiin subjektiivisesti laboratorioryhmän toimesta.
Rakenteen laatu5 %
Asiantuntijaryhmä arvosteli laitteiden rakennetta käytettyjen materiaalien ja näiden paksuuksien, rakenteiden jämäkkyyden, pintojen naarmuuntumisherkkyyden, pinnoitteiden kestävyyden ja osien sovitteiden perusteella.
Sähkönkulutus5 %
Jäätelökoneiden eri jäätelömakujen valmistukseen kuluttama sähkö mitattiin.
Turvallisuus
Koneille suoritettiin yksinkertaistettu sähköturvallisuustesti, missä kiinnitettiin huomiota laitteen merkintöihin, suojaukseen sähköiskuilta sekä rakenteeseen.
Testatut tuotteet
Ankarsrum Assistent Original Jäätelökone -lisävaruste
Camry CR 4481
F&B 31668
Graef GRIM700
Ninja Creami NC300EU
Point POICM1211
Princess 282605
Princess 282608
Sage BC1600 The Smart Scoop
Severin EZ7405
Wilfa ICM1S-250
WMF KITCHENminis 3-In-1
Näin luet tuloksia
Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.
Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.
Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.
Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.
Lue myös: Hyvä jäätelö ei synny hetkessä – tai halvalla
Kauppojen pakastealtaisiin on tullut tänäkin kesänä lukuisia uutuusjäätelöitä chili- ja marjatäytteistä karkki- ja keksimakuihin. Kaikkein kokeilunhaluisimmat tekevät kuitenkin jäätelönsä itse. Silloin saa sellaista herkkua kuin haluaa – ja tietää tarkasti, mitä syö.
Jäätelökone sopii kesää kotona viettäville, kunhan keittiössä riittää laitteelle tilaa. Aikaa menee yleensä enemmän kuin kioskireissuun, mutta itse tekemällä säästää todennäköisesti rahaa. Kaupan jäätelöpuikosta tai litran jäätelöharkosta saa maksaa helposti pari kolme euroa, ja kalleimpien jäätelöiden kilohinnat liikkuvat kolmenkymmenen euron molemmin puolin. Kotona jäätelö syntyy yksinkertaisimmillaan kermasta, sokerista, kananmunasta ja mausteista, kuten vaniljasta.
Testissä on 12 jäätelökonetta, joista yksi on verrokkituote, sillä se ei ole varsinaisesti jäätelökone vaan yleiskoneen lisäosa. Osa laitteista on itsejäädyttäviä, ja osa vaatii, että kulho jäädytetään etukäteen pakastimessa. Sekoituslavat pyörittävät jäätelömassaa kulhossa, jolloin massa hiljalleen sekoittuu ja kiinteytyy jäätelöksi.
Jäätelökonetta ei kuitenkaan kannata ostaa tutustumatta ensin Kuluttajan testiin, sillä kone saattaa tehdä rakenteeltaan huonoa kermajäätelöä tai vetelää sorbettia. Osa laitteista voi taas osoittautua virheostokseksi vasta laitetta puhdistettaessa. Laitteiden välillä on isoja eroja myös muun muassa käytettävyydessä, melussa ja sähkönkulutuksessa.