Ravitsemusterapian professori: edullinen, kotimainen ruokaöljy on muihin nähden ylivertainen – ihmiselle välttämättömät rasvahapot jo muutamassa ruokalusikallisessa
Kasviöljyjen valikoima on suuri, ja ruokakaupasta löytyy täsmävaihtoehtoja vaikkapa salaatinkastikkeisiin, marinoimiseen tai itämaisiin ruokiin. Kaikilla voi olla paikkansa ruokakaapissa, mutta myös yhdellä edullisella öljyllä pärjää mainiosti.
Moni vannoo ruoanlaitossa ja paistamisessa kasviöljyjen nimeen, eikä syyttä, sillä öljyt ovat rasvahappokoostumukseltaan ja ravintoarvoiltaan ylivertaisia eläinperäiseen rasvaan verrattuna. Ruokakaupassa voi kuitenkin mennä sormi suuhun, sillä öljyhyllyllä riittää valikoimaa: on rapsia, rypsiä, oliiviöljyä, camelinaa sekä siemen- ja pähkinäöljyjä. Monia näistä saa sekä tavallisina että kylmäpuristettuina.
Jos koet valinnanvaikeutta öljyhyllyllä, et ole yksin. Moni epäröi, koska öljyt eroavat toisistaan paitsi makunsa ja värinsä, myös paisto-ominaisuuksiensa ja rasvahappokoostumuksensa osalta. Mitä niistä pitäisi olla omassa ruokakomerossa? Entä olisiko ostettava kylmäpuristettua tai extraneitsytöljyä? Selvitimme perusasiat ruokaöljyistä.
auringonkukkaöljy
avokadoöljy
camelina
kookosöljy
kurpitsansiemenöljy
MCT-öljy
oliiviöljy
pähkinäöljy
Palmuöljy
pellavansiemenöljy
rapsiöljy
Rasvahappo
ruokaöljy
Rypsiöljy
seesamiöljy