Näin valitset parhaat grillihiilet jokaiseen tarkoitukseen
Julkaistu:
12.07.2021
Grillauskausi on nyt kuumimmillaan. Testasimme 13 grillihiilet asiaan vihkiytyneessä laboratoriossa. Makkaroille, pihveille ja pizzoille sopivat eri hiilet.
Testeissä grillihiilistä löytyi eroja käyttötarkoitusten mukaan: pitkään, matalalla lämpötilalla kypsytettävät savustettavat ruuat vaativat aivan erilaiset hiilet kuin vaikkapa pizzat, jotka kypsytetään selvästi kuumemmassa lämpötilassa mutta nopeammin tai makkarat, jotka yleensä grillataan nopeasti mutta ei yhtä kuumassa kuin pizzat.
Testaajan vinkit hiilien valintaan
- Jos tavoittelet pitkää paloaikaa, kiinnitä huomiota hiilien raekokoon sekä hiilipitoisuuteen. Suuremmat partikkelit sekä korkeampi hiilipitoisuus tarkoittavat yleensä pidempää paloaikaa.
- Jos tavoittelet korkeinta lämpötilaa, kiinnitä huomiota hiilipitoisuuden ja tiheyden tuloon. Suurempi tulo tarkoittaa enemmän hiiltä, ja siten energiaa, samaa tilavuutta kohden. Yhdessä testin tuotteessa tosin korkeaa hiilipitoisuutta ja tiheyden tuloa varjostaa korkein tuhka- ja kosteuspitoisuus sekä pienempi raekoko.
- Jos tavoittelet hiilien tuomaa aromia ruokaan, kiinnitä huomiota haihtuvien ainesosien määrään. Suurempi haihtuvien aineosien määrä johtaa usein suurempaan savun ja aromin tuottoon.
Grillaus
grilli
grillihiilet
grillihiili
Hiili
testi