Miksi vedenkeitin pitää puhdistaa? Monestakin syystä ja näin teet sen
Asuinalueen veden laatu vaikuttaa keittimen puhdistustarpeeseen.
Vedenkeittimen luulisi olevan helppohoitoinen: siinä kiehutetaan puhdasta vettä, joka tuskin sotkee laitetta. Myös kuluttajakäyttöön suunnitellut keittimetkin olisi kuitenkin hyvä puhdistaa säännöllisesti.
Bakteereja keittimeen ei oikeastaan kerry, mutta veteen liuenneet mineraalit, kuten kalkki, muodostavat saostumia keittimen vastuksiin ja sisäpintaan.
”Vastuksiin saostunut lika ja kalkki hidastaa vedenkeittimen toimintaa ja lisää sähkönkulutusta”, Marttaliiton johtava asiantuntija Marjo Rantapusa kertoo.
Keittimen voi pestä harjalla ja käsiastianpesuaineella. Jos keittimeen on ehtinyt pinttyä likaa, sekaan voi lisätä myös 2 ruokalusikallista ruokasoodaa. Teräksisellä sisäpinnalla varustetun keittimen kalkinpoiston voi tehdä etikalla. Kalkinpoiston voi tehdä esimerkiksi lisäämällä etikkaa tai kalkinpoistoainetta kiehautetun veden sekaan ja antaa sen seisoa keittimessä. Seisonut vesi kaadetaan pois, jonka jälkeen keitetään pari pannullista puhdasta vettä. Toinen vaihtoehto on laimentaa väkiviinaetikkaa vedellä (1 osa etikkaa, 1 osa vettä) ja kaataa seosta keittimeen niin paljon, että kuumennusvastus peittyy. Liuoksen annetaan vaikuttaa 10–15 minuuttia. Sen jälkeen vesi kuumennetaan kiehuvaksi ja kaadetaan pois. Etikan maku lähtee pois keittämällä muutama pannullinen puhdasta vettä.
Kannattaa aina ensin lukea vedenkeittimen käyttöohjeet, sillä esimerkiksi etikkapesu ei sovi kaikille keittimille, vaan happo voi aiheuttaa joihinkin metalliseoksiin syöpymisiä.
”Jos vastukset ovat näkyvissä ja ne ovat jotakin muuta materiaalia kuin terästä, kannattaa happokäsittelyä ja myös muita kalkinpoistoaineita välttää.”
Myös sähköturvallisuus on tärkeää muistaa. Laite pitää irrottaa pistorasiasta ja varoa, ettei sen sähköosiin mene vettä.
Näin puhdistat keittimen
Irrota keitin pistorasiasta.
Lue ohjeet ennen pesemistä.
Käsiastianpesuaine toimii säännölliseen puhdistukseen.
Jos keittimen lika vaikuttaa pinttyneeltä, lisää 2 rkl ruokasoodaa.
Kalkinpoisto: jos keittimen sisäpinnat ovat terästä, kalkinpoiston voi tehdä etikalla.
Keittimen vaatima puhdistusväli vaihtelee käyttötiheyden ja -tavan mukaan. Esimerkiksi siitä, pääseekö keitin kuivumaan käyttöjen välillä. Vedenkeitin pitäisi tyhjentää aina käytön jälkeen ja jättää kansi auki, jotta keitin kuivuu.
Käyttöveden laatu vaikuttaa myös. Jos asuinalueella on kovaa vettä, eli alueen veden kalkkipitoisuus on korkea, kalkkia kertyy laitteeseen enemmän kuin pehmeän veden alueella. Vedenkeitin siis vaatii puhdistusta useammin.
Rantapusa huomauttaa, että jotain tarkkaa puhdistuksen aikaväliä tärkeämpi on aistinvarainen arviointi.
”Kun vedenkeitin ei ole enää sisäpuolelta puhtaan näköinen, tai keitettyyn veteen tulee makuvirheitä, tulee keitin puhdistaa hieman huolellisemmin.”
Lähteet: Marttaliiton johtavat asiantuntijat Marjo Rantapusa ja Niina Silander sekä Smeg.com
vedenkeittimet