Mikä juusto on vastuullisin?
Juuston syöminen lämmittää ilmastoa, mutta ei aivan niin paljon kuin tähän saakka on ajateltu. Eri juustojen päästöissä on suuret erot.
Muuten voisin ryhtyä kasvissyöjäksi tai jopa vegaaniksi, mutta juustosta en raaski luopua.
Näin tuumaa moni ruuan vastuullisuudesta kiinnostunut kuluttaja. Juuston ilmastovaikutukset ovat suuret, se tiedetään, ja myös maitoa tuottavien eläinten hyvinvointi mietityttää.
Samaan aikaan juusto on syntisen hyvää ja sopii moneen kasvisruokaankin. Suomalainen syö keskimäärin 26 kiloa juustoa vuodessa, mikä on maailman kärkiluokkaa.
Mutta kuinka pahasta juuston syönti on, ja voiko juustonystävä tehdä edes jossain määrin vastuullisia valintoja?
cheddar
eettinen
emmental
feta
Hiilijalanjälki
Ilmasto
ilmastovaikutus
Juusto
kermajuusto
Luomu
maitotuote
mozzarella
Päästö
Parmesaani
Tuorejuusto
vastuullinen
Vastuullisuus
vuohenjuusto
Ympäristö
ympäristöystävällinen