Kuinka terveellistä kotimaiset kasvikset ovat verrattuna ulkomaalaisiin kasviksiin?
Onko ympäristöystävällisempää syödä tuontikasviksia vai suosia kotimaisia? Suomalainen talvitomaatti häviää espanjalaiselle hiilijalanjälkivertailussa, mutta voittaa sen yllättäen toisessa ympäristön kannalta tärkeässä asiassa.
Loppukesä ja alkusyksy ovat kotimaisten kasvisten parasta sesonkia. Kun juurekset, marjat sekä kaalit, kurpitsat ja pavut kypsyvät, kaupasta tai torilta on helppo valita kotimaista, ympäristöystävällistä kausiruokaa.
Tilanne on toinen keskitalvella, jolloin suomalaiset ovat ulkomaisten tuontikasvisten ja -hedelmien, syksyllä varastoitujen kotimaisten kasvisten sekä muutaman kotimaisen kasvihuonevihanneksen varassa.
Kymmenisen vuotta sitten kotimainen kasvihuonetomaatti sai melkoisen ilmastopahiksen maineen – ja aivan syystä. Kylminä talvina öljyllä lämmitettävät kasvihuoneet hohkasivat hellelukemissa keskellä paukkupakkasia.
Kasvihuoneviljelijät ovat kuitenkin tehneet sen jälkeen paljon kasvihuonekasvisten ilmastokuorman pienentämiseksi. Kumpia siis ympäristötietoisen kuluttajan kannattaisi valita – kotimaisia tai tuontikasviksia?
ekologisuus
Hiilijalanjälki
Ilmasto
ilmastokuorma
ilmastovaikutukset
kasvihuone
kasvihuonepäästöt
Kasvikset
kasvis
Ympäristö
ympäristöystävällisyys