Voiko pohjahiivalla valmistettua olutta kutsua IPA-nimellä? Suomalaisella panimolla on valikoimassaan ristiriitainen erikoisuus
Oluttyylien kehitys ja sekoittuminen näkyy nimeämisessä.
Suomalainen Suomenlinnan Panimo myy IPA-nimikkeellä olutta, johon on käytetty lagerhiivaa, eli pohjahiivaa. Pohjahiivaoluiden yleinen tyyppi onkin lager. IPA on kuitenkin nimensä mukaisesti India Pale Ale, eli ale, joka on pintahiivaoluen alatyyppi. Sen tunnuspiirteitä on vahva humalointi, joka taipuu erilaisiin makupaletteihin katkerasta hedelmäiseen. Pohja- ja pintahiivaoluen käymistapa eroaa toisistaan, kuten lopputuloskin. Oluttyylit ovat toki 2000-luvun aikana monipuolistuneet, ja alalla tehdään valtavasti kokeiluja, joten sekoittumistakin esiintyy. Voiko pohjahiivamenetelmällä valmistettua olutta kuitenkaan kutsua IPA-nimellä?
Lue myös:
Lukijan kysymys: Miksi olut on yksittäin ostettuna halvempaa kuin monipakkauksissa?
Valaan kiveksiä ja 67 prosentin alkoholipitoisuuksia – mitä kaikkea saa myydä oluena?
Juoma
Olut
Ruoka