Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Voiko pohjahiivalla valmistettua olutta kutsua IPA-nimellä? Suomalaisella panimolla on valikoimassaan ristiriitainen erikoisuus

Oluttyylien kehitys ja sekoittuminen näkyy nimeämisessä.
Julkaistu: 20.12.2025
Olutta laseissa.

Oluttyylien kehitys ja sekoittuminen näkyy nimeämisessä.

Suomalainen Suomenlinnan Panimo myy IPA-nimikkeellä olutta, johon on käytetty lagerhiivaa, eli pohjahiivaa. Pohjahiivaoluiden yleinen tyyppi onkin lager. IPA on kuitenkin nimensä mukaisesti India Pale Ale, eli ale, joka on pintahiivaoluen alatyyppi. Sen tunnuspiirteitä on vahva humalointi, joka taipuu erilaisiin makupaletteihin katkerasta hedelmäiseen. Pohja- ja pintahiivaoluen käymistapa eroaa toisistaan, kuten lopputuloskin. Oluttyylit ovat toki 2000-luvun aikana monipuolistuneet, ja alalla tehdään valtavasti kokeiluja, joten sekoittumistakin esiintyy. Voiko pohjahiivamenetelmällä valmistettua olutta kuitenkaan kutsua IPA-nimellä?

Lue myös:

Lukijan kysymys: Miksi olut on yksittäin ostettuna halvempaa kuin monipakkauksissa?

Valaan kiveksiä ja 67 prosentin alkoholipitoisuuksia – mitä kaikkea saa myydä oluena?

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

Juoma

Olut

Ruoka