Onko vastuullista palmuöljyä olemassa?
Palmuöljyä käytetään monissa tuotteissa, vaikka tuotantoon liittyy sademetsien laittomia hakkuita, kasvihuonepäästöjä ja lapsityövoimaa. Tutkijan mukaan palmuöljyä ei ole kuitenkaan järkevää boikotoida.
Margariini, pussikeitto, jäätelö, keksit ja karkit ‒ tuttuja ruokia, joita yhdistää usein kiistelty raakaaine: palmuöljy. Palmuöljy on maailman eniten käytetty kasviöljy, jota on elintarvikkeiden lisäksi monessa muussakin tuotteessa, kuten saippuoissa ja shampoissa. Se on myös biopolttoaineista tuttu raaka-aine.
Palmuöljy soveltuu moneen, koska sillä on paljon hyviä ominaisuuksia ja se on halpaa. Ongelmaton aine se ei kuitenkaan ole, sillä öljypalmuviljelmien alta hakataan valtavia määriä sademetsää. Lainsäädäntökään ei aina auta, sillä häikäilemättömimmät yritykset hakkaavat metsää laittomasti.
Monet ympäristöaktiivit koettavat välttää palmuöljyn käyttöä kokonaan. Boikotointi on öljyn yleisyyden vuoksi kuitenkin vaikeaa, ellei mahdotonta.
”Eikä boikotoinnissa muutenkaan ole järkeä”, sanoo Helsingin yliopiston trooppisen metsänhoitotieteen professori Markku Kanninen.
Biopolttoaine
EU
Finnwatch
Greenpeace
Hakkuu
ILO
Indonesia
Malesia
Öljypalmu
Palmuöljy
Pienviljelijä
RSPO
Sademetsä
Sertifiointi
Siirtotyöntekijä
Tiikki
Turve