Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

WC-puhdistusaine.

Puhdistuskyky

Testissä käytettiin keraamisia laattoja, joilla simuloitiin vessanpöntön pintaa. Testilika sisälsi synteettistä standardinmukaista virtsaa, rasvaa, kalsiumstearaattia ja väriainetta.

Laatat käsiteltiin lialla (245ml/m2) ja jätettiin kuivumaan huonelämpötilaan 12 tunnin ajaksi. Testin alkaessa kunkin laatan päälle laitettiin 15g puhdistusainetta. Tämän jälkeen laatat asetettiin 45 asteen kulmaan siten, että puhdistusaine valui laatan yläraunasta alaspäin.

Testissä puhdistusaineet vaikuttivat 5 minuutin ajan, jonka jälkeen keraamiset laatat huuhdeltiin 30-asteisella vedellä. Likoja ei siis poistettu mekaanisesti esimerkiksi harjalla, vaan testattiin pelkästään miten tehokkaasti aineet poistavat lian. Vedellä huuhtelulla simuloitiin vessanpötön vetämistä.

Kalkinpoisto

Kalsiumkarbonaattia oleva marmorikappale upotettiin testattavaan puhdistusaineeseen (200 ml). Kun marmorikappale oli ollut upotettuna 10 minuuttia, se huuhdeltiin tislatulla vedellä, pyyhittiin ja kuivattiin 105-asteisessa uunissa.

Arvostelu perustuu siihen kuinka paljon marmorikappaleen massa oli pienentynyt. Tulosta verrattiin suolahappo- eli kloorivetyhappoliuoksen tulokseen. Arvosana määräytyi suhteessa referenssiin, referenssin arvo oli 100 %.

Testillä simuloitiin puhdistusaineen toimintaa WC-istuimen istuinosan alla ja vedessä.

Harpic-merkkinen WC-puhdistusaine vessanpöntön päällä.

Kalkinpoisto vinolta pinnalta

Marmorikappale upotettiin 10 sekunnin ajaksi puhdistusaineeseen. Tämän jälkeen kuutiosta valutettiin puhdistusainetta 10 minuutin ajan. Arvostelu tehtiin samoin kuin edellä mainitussa kalkinpoistotestissä. Testillä simuloitiin puhdistusaineen toimintaa istuimen seinämillä.

Valumisnopeus

Testi suoritettiin pystysuorassa olevilla lakatuilla kivilaatoilla. Laboratorion asiantuntijat mittasivat ajan, joka kului 40 cm matkan valumiseen. Mittaus lopetettiin tunnin kohdalla.

Testiarvostelussa 5 minuuttia määritettiin ihanneajaksi valumiselle. Sitä nopeammin valuva aine ei ehdi vaikuttaa riittävästi, ja hitaammin valuva ei leviä tarpeeksi laajalle alueelle.
Pakkaus, tiedot ja merkinnät Testissä arvioitiin kattavan valmistusaineluettelon löydettävyys, kierrätysmateriaalien käyttö pakkauksessa ja pakkauksen kierrätettävyys. Myös ympäristömerkki ja allergiamerkki huomioitiin arvostelussa.

Ei-toivotut aineet

Tuotteen kokonaisarvosanasta vähennettiin 15 pistettä, jos se sisälsi ympäristölle haitallista natriumhypokloriittia.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: Laura Oja ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.