Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Viinikaappi, jonka sisällä on viinipulloja.

Testausolosuhteet

Viinikaappien testauksessa käytetään referenssistandardina EN 62552:2013 ”Household refrigerating appliances- Characteristics and test methods” -standardia. Viinikaappien annetaan olla päällä vähintään 24 tuntia ennen suorituskykytestien aloittamista.

Suorituskyky

Viinikaappien suorituskyky testattiin sekä 20 että 10 asteen huoneenlämmössä. Kaksivyöhykkeisten kaappien ylä- tai vasen vyöhyke asetettiin seitsemän asteen lämpötilaan ja ala- tai oikea vyöhyke 12 asteen lämpötilaan koko testin ajaksi. Viinikaapit täytettiin 80 prosenttisesti maksimikapasiteetista 75 senttilitran standardi punaviinipulloilla joko valmistajan ohjeiden tai standardin mukaisesti. Kolmeen pulloon oli asennettu lämpötila-anturi ja pullot sijoitettiin keskelle ylintä, keskimmäistä ja alinta hyllyä. Kosteusanturi sijoitettiin kunkin vyöhykkeen keskelle. Jos kaapin valot toimivat manuaalikytkimellä, valot pidettiin päällä testauksen ajan. Viinin lämpötilaa, sen vaihteluväliä ja keskiarvoa, suhteellisen kosteuden keskiarvoa sekä sähkönkulutusta mitattiin 24 tunnin ajan.

Lämpötilatestien jälkeen viinikaappien jäähdytyskykyä testattiin 20 asteen huoneenlämmössä lisäämällä kaappeihin huonelämpöisiä pulloja simuloivia testipakkauksia. Testipakkauksia lisättiin puuttuvat 20 prosenttia kaappien maksimipullokapasiteetista. Lisättyjen pakkausten lämpötilaa tarkkailtiin ja tavoitelämpötilan saavuttamiseen kulunut aika mitattiin. Aikaa mitattiin enintään 48 tuntia. Jäähdytyksen aikana mitattiin kaapeissa ennestään olevien pullojen lämpötilavaihtelua sekä sähkönkulutusta. Jäähdytystestin päätteeksi mitattiin vyöhykkeiden suhteellinen ilmankosteus.

Viinikaappien eristystä testattiin katkaisemalla niistä virta ja mittaamalla, kuinka kauan viinin lämpenemisessä 18 asteeseen kului aikaa. Kaapit olivat täynnä ja viini oli jäähdytetty tavoitelämpötilaan ennen virran katkaisemista.

Lisäksi viinikaappien vallitsevaa lämpötilaa näyttävien mittareiden lukeman tarkkuutta verrattiin lämpötila-antureiden lukemiin. Kaappien lasiovien UV-suojaus testattiin asettamalla kaappien sisälle kunkin vyöhykkeen keskihyllylle UV-intensiteettiä mittaava laite, kun oveen kohdistettiin kymmenen watin UV-spottivalo.

Viinikaapissa on viinipulloja ja lämpömittareita.

Kaksivyöhykkeisten kaappien ylä- tai vasen vyöhyke asetettiin seitsemän asteen lämpötilaan ja ala- tai oikea vyöhyke 12 asteen lämpötilaan koko testin ajaksi.

Sähkönkulutus

Sähkönkulutus mitattiin suorituskykytestien aikana ja sen perusteella kaapeille laskettiin arvioitu kokonaisvuosikulutus sekä kulutus kymmentä pulloa kohden, kaappien vertailemiseksi keskenään energiatehokkuuden osalta.

Käyttömukavuus

Kolme asiantuntijaa arvioi viinikaappien käytettävyyttä käyttöohjeiden, asentamisen, kaapin täyttämisen ja tyhjentämisen, säätöjen, hälytysten ja ilmoitusten, hyllyjen muokattavuuden, sisällön näkyvyyden, puhdistamisen, kosteudensäädön sekä mobiilisovelluksen osalta.

Rakenteen laatu

Viinikaappien rakenteissa käytettyjen materiaalien laatu ja materiaalivahvuudet, painikkeet sekä ovenkahvat arvioitiin. Lisäksi tarkastettiin, ettei hyllyt tai pullotelineet väänny, kun kaapit ovat täynnä pulloja.

Melu ja tärinä

Viinikaappien aiheuttama äänenpainetaso mitattiin kaappien keskikohdan edestä, puolen metrin etäisyydeltä, yhden minuutin ajan. Lisäksi kolme asiantuntijaa arvostelivat kaappien melutason sekä tärinän kaappien kompressoreiden käydessä.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: ICRT ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.