Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Valkopesuaine kahden kankaan päällä.

Testi tehtiin pesuaineiden testaukseen erikoistuneessa laboratoriossa 40 asteen ohjelmalla ja pehmeää vettä käyttäen.

Hinta per pesu laskettiin jakamalla pakkauksen sisältämän pesuaineen määrä testissä käytetyllä annostelumäärällä. Pakkaushinta jaettiin saadulla pesujen määrällä. Annostelu perustui 5 kilon määrään normaalilikaista pyykkiä.

Puhdistuskykyä testattiin pesemällä standardin mukaisilla likaseoksilla käsiteltyjä kangastilkkuja. Pesujen jälkeen mitattiin, kuinka hyvin likatahrat olivat poistuneet. Tahranpoistokykyä mitattiin optisesti testilaitteella, jonka avulla määritettiin likatahrojen poistuminen kankaista prosentteina. Myös pyykin valkoisuus ja harmaantuminen mitattiin spektrofotometrillä.

Rasvaiset tahrat Testasimme, kuinka hyvin pesuaine tehoaa tahroihin, jotka muodostuvat lähinnä rasvasta. Testilikoina käytettiin mineraaliöljyä, meikkiä ja eläinperäistä rasvaa.

Entsyymitahrat Arvosana kertoo kuinka hyvin pesuaineet poistavat proteiini- ja tärkkelyspitoisia tahroja, joihin tehoavat entsyymit. Testilikoina käytettiin suklaata, mutaa ja ruohoa, verta sekä balsamietikkaa.

Valkaistavat tahrat Testilikoina käytettiin ruohoa, kahvia, teetä, mustikkaa, tomaattisosetta, punaviiniä ja sinappia.

Useita eri värisiä tahroja valkoisella kankaalla.

Testissä käytetään standarditahroja, jotta varmistetaan, että kaikki pesuaineet testataan tarkalleen samalla tavalla.

Pyykin valkoisuus Testipesujen jälkeen mitattiin pyykin valkoisuus neljällä kangastyypillä: puuvilla, puuvillan ja polyesterin sekoite, polyesteri ja polyamidi eli nailon. Kaikissa testeissä koneellisten seassa käytettiin standardinmukaista SBL 2004-täytelikaa, jolla simuloidaan pyykissä normaalisti mukana olevaa likaa. Pesuaineen on tarkoitus estää myös tällaisen lian kiinnittymistä pyykkiin.

Pyykin harmaantuminen Mittaukset tehtiin valkoisuus-testien tavoin 3 pesukerran jälkeen neljälle kangasmateriaalille. Harmaantumista aiheuttaa ainakin lian uudelleenkiinnittyminen pyykkiin pesun aikana.

Pakkaus ja merkinnät Arvostelussa huomioitiin annostelu, tarkempien ainesosaluetteloiden löydettävyys, pakkauksessa olevien tuoteselosteiden luettavuus, sekä pakkausmateriaalit ja kierrätettävyys. Lisäksi arvosteltiin varoitukset hienopesuun liittyen, sekä allergia- ja ympäristömerkit.

Jos ainesosaluetteloiden löydettävyyden arvosana oli alle 2 pistettä, kokonaisarvosanasta vähennettiin 10 pistettä.

Ei-toivotut kemikaalit Arvostelussa huomioitiin allergiaa aiheuttavat säilöntäaineet, epäillyt hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit, lisääntymiskyvylle haitalliset kemikaalit sekä ympäristölle haitalliset kemikaalit ja ympäristövaroitukset. Lisäksi hajusteet ja tunnetusti allergisoivat hajusteet arvosteltiin erikseen.

Ei-toivottujen kemikaalien arvostelu perustuu myyntipakkauksissa ja valmistajien julkaisemissa valmistusaineluetteloissa listattuihin valmistusaineisiin. Eri kemikaalien pitoisuuksia ei analysoitu laboratoriossa.

Jos ei-toivottujen kemikaalien pyöristämätön arvosana oli alle 8 pistettä, kokonaisarvosanasta vähennettiin 20 pistettä.

Useita eri värisiä tahroja valkoisella kankaalla.

Kuvassa tahrat pelkällä vedellä pesemisen jälkeen. Testitahrat ovat tiukasti kiinni kankaassa.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.