Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Tyhjiöpakkauslaite.

Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit

Mittaukset suoritettiin 20±3 Celsius-asteen lämpötilassa. Laitteet olivat kytkettyinä 230 voltin jännitteeseen. Kaikki testeissä käytetyt ainekset olivat saman alkuperäisiä, kokoisia, paksuisia sekä ikäisiä. Testeissä käytetty vesi oli samasta lähteestä peräisin olevaa hanavettä. Kaikki paino mitattiin yhden gramman tarkkuudella. Tyhjiöpakattavat ainekset olivat lohifilee, naudan jauhelihasta tehty hampurilaispihvi, mansikat sekä vaalea paahtoleipä.

Kaikki testit suoritettiin valmistajan ohjeita noudattaen sekä käyttäen valmistajan suosittelemia pusseja tai rullia.

Suorituskyky

Tyhjiöpakkauslaitteiden suorituskykyä testattiin arvioimalla, kuinka hyvin laitteet onnistuivat erityyppisten ruokien pakkaamisessa, kuinka hyvin pakattu ruoka säilyi seitsemän päivää pakkasessa ja miten vahva laitteen tekemä sauma oli.

Ruoan vakumointi

Testissä vakumoitiin jauhelihapihvi käyttäen automaattitoimintoa, lohifileetä marinadissa käyttäen kostean ruoan säilytykseen tarkoitettua moist -toimintoa sekä mansikoita ja leipää käyttäen herkille elintarvikkeille tarkoitettua gentle- tai pulse-toimintoa. Jos edellä mainitut toiminnot puuttuivat, käytettiin laitteissa perusvakumointia tai vastaavaa automaattitoimintoa. Vakumointiin kulunut aika ja pakkauksen paino vakumoinnin jälkeen mitattiin. Pakkauksen ja saumauksen laatu arvioitiin myös visuaalisesti valmiista pakkauksesta.

Ruoan säilyvyys

Valmiita pakkauksia säilytettiin seitsemän päivää pakkasessa, jonka jälkeen arvioitiin ruoan ulkonäköä, värjäytymistä sekä koostumusta. Vakumoituja ruokia verrattiin myös aineskohtaisesti tuoreeseen sekä seitsemän päivää pakkasessa olleeseen pakkaamattomaan ruokaan. Hampurilaisen kohdalla arvioitiin myös koostuneiden jääkiteiden määrää ja mansikoiden kohdalla makua.

Saumauksen laatu

Kolme palaa paahtoleipää vakumoitiin kolmeen kertaan, jonka jälkeen mitattiin kuinka paljon voimaa tarvittiin pakkauksen avaamiseen sauman kohdalta. Sauman vahvuuden yksikkönä on daN eli dekanewton, joka vastaa noin kilogramman voimaa. Testi toistettiin toisella jäljellä olevista pakkauksista ja näiden keskiarvo mitattiin. Myös leipien vakumointiin kuluneen ajan keskiarvo mitattiin. Tämän jälkeen kolmannen pakkauksen paino mitattiin, jonka jälkeen se upotettiin 90-asteiseen veteen tunnin ajaksi. Tällä testattiin, kuinka hyvin pakkauksen sauma kestää esimerkiksi sous vide -vesihaudekypsennystä. Tämän jälkeen pussi kuivattiin ja sen paino mitattiin uudelleen arvioiden samalla visuaalisesti muutoksia pussissa tai saumassa. Upotuksen jälkeen myös kolmannen pussin sauman lujuus testattiin.

Tyhjiöpakkauslaitteella vakumoitua leipää.

Testissä vakumoitiin myös herkempiä elintarvikkeita kuten leipää ja mansikoita käyttäen herkille ruoille tarkoitettua gentle- tai pulse -toimintoa.

Käyttömukavuus

Käyttömukavuuden osalta tyhjiöpakkauslaitteista arvioitiin käyttökuntoon laittaminen, käyttö, toiminnot, puhdistus ja käyttöohjeet.

Melu

Laitteiden melutaso arvioitiin ja mitattiin laitteiden edestä 0,5 metrin etäisyydeltä saumauksen aikana.

Sähkönkulutus

Laitteiden sähkönkulutus mitattiin laitteiden ollessa valmiustilassa virta pois päältä.

Turvallisuus

Laitteiden sähköturvallisuus arvioitiin EN 60335 – standardin mukaan. Turvallisuutta arvioitiin laitteen merkintöjen, sähköiskun suojauksen sekä rakenteen perusteella. Myös merkinnät laitteen vaaroista sekä leikkuuterästä ja sen turvallisesta käytöstä arvioitiin.

Rakenteen laatu

Tyhjiöpakkauslaitteista arvioitiin käytettyjen materiaalien vahvuuksia, metalliosien naarmuuntumista, muoviosien liitoksia ja lujuutta, maalattujen osien pinnoitteen laatua, eri materiaalien välisiä liitoksia, painikkeita ja säätimiä sekä sähköjohdon liitosta.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.