Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden kuluttajalehtien kanssa.

Tulostin.

Tulostintoiminnot

Tulostusjälkeä ja -nopeutta testattiin tulostamalla pelkkää tekstiä sekä taulukkolaskentakaaviota, valokuvaa ja testiarkkia. Tulostuslaatua arvioi kolme asiantuntijaa, jotka kiinnittivät huomiota mm. väreihin, kontrastiin ja terävyyteen. Arviot tehtiin säädellyssä valaistuksessa. Arvosteluun vaikutti sekä tulostuksen laatu että nopeus.

Lisäksi testattiin tulosteiden kosteudenkestävyyttä. Tekstin osalta testi tehtiin heti tulostuksen jälkeen käyttämällä tavallisia ja mustesuihkutulosteille tarkoitettuja yliviivauskyniä. Valokuvien annattiin kuivua vuorokauden ajan, minkä jälkeen niiden päälle tiputettiin useita vesipisaroita. Tämän jälkeen valokuvaa vielä hierottiin kevyesti paperipyyhkeellä. Viimeiseksi lisättiin vielä muutamia vesipisaroita ja annettiin valokuvan kuivua yön yli.

Skannaustestit tehtiin aikakauslehden sivulla, valokuvalla ja kolmiulotteisella esineellä. Lisäksi arvioitiin tekstintunnistuksen toimivuus. Laadun lisäksi mitattiin skannausnopeutta. Skannatun kuvan laatua arvoitiin kalibroidulla lcd-näytöllä. Huomiota kiinnitettiin erityisesti kuvakohinaan, dynamiikkaan, resoluutioon, kontrastiin ja värien tarkkuuteen sekä kuvan tasalaatuisuuteen.

Kopiointia testattiin vertaamalla lehdestä otettuja kopioita alkuperäisiin. Kopiointi tehtiin sekä mustavalkoisena että värillisenä. Myös kopiointinopeus mitattiin. Monitoimitulostin ei ollut kytkettynä tietokoneeseen tämän testin aikana.

Käyttömukavuus Arvioon vaikuttivat paperinsyötön toimivuus ja huoltotoimenpiteiden monimutkaisuus sekä käyttöönoton helppous. Lisäksi mitattiin tulostimien aiheuttaman melun voimakkuus ja arvioitiin sen häiritsevyyttä. Mustekasettien käsittely arvosteltiin erikseen.

Myös tulostimien monipuolisuus sekä käytettävyys kopioinnissa ja skannauksessa arvosteltiin. Monipuolisuus-arvioon vaikuttivat mahdollisuus kaksipuoliseen tulostukseen ja skannaukseen, tulosteiden esikatseluun sopiva näyttö sekä usb-liitännän ja muistikortin kautta tulostaminen.

Henkilö vaihtaa tulostimen mustekasettia.

Mustekasettien vaihtamisen helppous arvioitiin testissä.

Ympäristö

Arvostelussa huomioitiin sähkönkulutus, musteen riittoisuus ja muut tulostimien eko-ominaisuudet. Tehontarve mitattiin valmiustilassa, sammutettuna ja kun tulostin oli päällä valmiina tulostamaan.

Musteen riittoisuus-arvosanaan vaikuttivat laitteen mitattu tulostusmäärä sekä lisäksi mustesuihkutulostimilla tulostuksen epäsäännöllisyyden vaikutus musteenkulutukseen. Musteenkulutusta mitattiin tulostamalla valokuvia, grafiikkaa ja tekstiä. Valokuvan värejä säädettiin ensin kuvankäsittelyohjelmassa siten, että kaikkia värejä kului tasaisesti.

Valokuvia tulostettiin kymmenen kappaletta, minkä jälkeen tulostin sammutettiin ja käynnistettiin uudelleen. Tätä toistettiin musteen loppumiseen asti. Samalla tavalla tulostettiin taulukkosivuja.

Tekstiä tulostettiin 50 (mustesuihkutulostimet) tai 100 tulosteen erissä (lasertulostimet). Erien välillä laitteet sammutettiin ja käynnistettiin uudelleen.

Testaaja, valokuvia ja pipetti, jolla laitetaan vettä valokuvien päälle.

Tulosteiden vedenkestävyys huomioitiin testiarvostelussa.

Verkko-ominaisuudet ja liitännät

Tulostimen toiminta jaetussa käytössä arvioitiin. Arvostelussa huomioitiin esimerkiksi pystyykö laittetta käyttämään samanaikaisesti langattomasti ja usb-liitännän kautta.

Arvosanassa huomioitiin myös liitännät ja mahdollisuudet tulostamiseen mobiililaitteiden kautta (Wlan, AirPrint, tulostus sähköpostista).

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: ICRT ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.