Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Langattomat nappikuulokkeet.

Äänenlaatu

Viisi laboratorion asiantuntijaa kuuntelivat ääninäytteitä, jotka sisälsivät klassista musiikkia, jazzia, rock-musiikkia ja puhetta. Esimerkiksi puheen toistoa arvioitaessa käytettiin podcast-tallennetta, joka sisältää sekä nais- että miespuhujia. Huomiota kiinnitettiin erityisesti puheäänen luonnollisuuteen. Äänenlaadun muissa arvioinneissa keskityttiin muun muassa äänen dynamiikkaan ja häiriöttömyyteen.

Jos kuulokkeissa oli aktiivinen melunvaimennus, eli vastamelutoiminto (ANC), kuuntelutestit tehtiin melunvaimennus päällä ilman taustamelua.

Kuulokkeiden testausta tehdään laboratoriossa kuukaudesta toiseen jatkuvina uusina testierinä, joten arvostelun yhdenmukaisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota, esimerkiksi referenssikuulokkeita käyttämällä.

Asiantuntijat arvioivat liikkumisen aiheuttamia häiriöitä kuunteluun ja kuulokkeista ulospäin kuuluvan äänen häiritsevyyttä. Lisäksi arvioitiin kuulokkeiden pohjakohina ja häiriöäänet sekä kuulokkeiden kyky peittää ääniä ilman aktiivista melunvaimennusta.

Vastamelutoiminto

Vastamelutoiminnon tehokkuutta testattiin lentokonematkustamon, junan matkustamon, ilmastoinnin, ohiajavien autojen ja keskustelun ääniä käyttämällä.

Kaavio mittaustuloksista.

Aktiivisen vastamelutoiminnon (ANC) tehokkuutta testattiin käytännön testien lisäksi myös mittauksilla. Kuvassa keltaisella näkyy melumittaus, ja vihreällä melun voimakkuus ANC-toiminto päällä.

Käyttömukavuus

Laboratorion asiantuntijat tutkivat kuulokkeiden päähän laittamisen ja pois ottamisen, sekä mukavuuden ja istuvuuden normaalissa arjessa ja aktiivisemmassa käytössä.

Käytön helppoutta arvosteltiin testaamalla kuulokkeiden käyttöönotto, painikkeet, akun varaustilan näyttö, puhelinsovelluksen kautta käyttäminen, käynnistymisnopeus, akun lataamisen helppous, käyttöohjeet ja mikrofonin laatu sekä rauhallisessa että meluisammassa ympäristössä.

Kuulokkeet, kaiuttimia ja testauslaitteistoa laboratoriossa.

Laboratoriossa taustamelu toistettiin kaiuttimista, jotta jokainen kuuloke testattaisiin tarkalleen samalla tavalla. Kuvassa samassa laboratoriossa testattava over-ear-kuuloke mikrofonitestissä.

Akku

Toiminta-aika yhdellä lautauksella mitattiin, samoin kuin toiminta-aika 15 minuutin latauksen jälkeen. Myös latauskertojen määrä latauskotelolla testattiin.

Kestävyys

Laboratorion asiantuntija arvioi kuulokkeiden rakenteen ja viimeistelyn laadun. Kuulokkeille tehtiin myös pudotustesti, jossa kuuloke pudotettiin kymmenen kertaa 1,8 metrin korkeudelta kivilattialle.

Kaikille kuulokkeille tehtiin sadetustesti, jossa tarkistettiin kestävätkö kuulokkeet kevyttä sadetta. Laboratorion asiantuntijat antoivat myös arvion siitä, kuinka hyvin kuulokkeet kestävät säännöllistä puhdistamista valmistajan ohjeen mukaan joko kuivalla tai kostealla pyyhkien.

Kuulokkeet ja vesisadetta simuloiva testauslaite laboratoriossa.

Kaikille kuulokkeille tehtiin laboratoriossa heikkoa vesisadetta simuloiva testi. Kuvassa samassa laboratoriossa testattava over-ear-kuuloke.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.