Hero image

Näin testasimme

Sous vide -sirkulaattorit testataan puolueettomassa laboratoriossa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Sous vide -sirkulaattori.

Suorituskyky

Ruuan valmistus

Valmistimme sous vide -menetelmällä lohifileitä, naudanpaistia ja kasvissekoitusta. Sous vide -sirkulaattori kiinnitettiin kattilan reunaan ja tyhjiöpakatut ruoka-aineet kypsennettiin matalassa lämpötilassa vesihauteessa. Laitteet testattiin käyttöohjeiden mukaisesti valmistajan suosittelemilla kypsennysajoilla ja -lämpötiloilla.

Kutakin kypsennettävää ruoka-ainetta laitettiin sama määrä kahteen eri pussiin, jotka kypsennettiin yhtä aikaa. Kasvissekoitus tehtiin 2 viipaloidusta porkkanasta, 2 siivutetusta perunasta ja 4 parsakaalinipusta, jotka jaettiin tasaisesti kahteen yhtä painavaan pussiin. Pussien piti peittyä kokonaan veteen, eivätkä ne saaneet kellua pinnalla. Haluttu kypsennyslämpötila ja -aika valittiin käyttöohjeiden mukaan. Jos käyttöohjeessa ei kerrottu selkeää lämpötilaa, lohifileen lämpötilaksi asetettiin 52 °C, naudanpaistin 57 °C ja kasvissekoituksen 84°C. Laite sammutettiin, kun ohjelmoitu kypsennysaika oli kulunut.

Kypsistä ruoka-aineista arvioitiin aistinvaraisesti laatua, suutuntumaa ja väriä. Kypsymisen tasaisuutta verrattiin kahden yhtä aikaa kypsennetyn pussin välillä. Lisäksi kasvissekoituksesta arvioitiin tasalaatuisuutta ja kypsymistä eri ainesosien välillä sekä kasvisten yleisväriä.

Aistinvaraisten arviointien lisäksi eri ruoka-aineiden kypsennysajat mitattiin.

Lämpötilan tarkkuus

Veden lämpötila mitattiin kattilasta kolmesta eri paikasta (sivulta, pohjalta ja keskeltä) kaikissa testeissä. Lukujen keskiarvon ja käyttöohjeen mukaisen kypsennyslämpötilan erotuksesta saatiin laskettua kunkin ruoka-aineen valmistamisessa lämpötilan poikkeama suosituslämmöstä.

Kattilassa valmistetaan ruokaa sous vide -menetelmällä.

Sous vide -menetelmällä kypsennettävät ruoat pakataan elintarvikekelpoiseen muoviin, jonka jälkeen muovitaskusta tai -pussista imetään ilmat pois esimerkiksi erillisellä vakumointilaitteella. Tämän jälkeen tyhjiöpakattu ruoka kypsennetään halutun lämpöisessä vesihauteessa.

Käyttömukavuus

Kolmesta laboratorion asiantuntijasta koostettu tiimi arvioi käyttömukavuutta 5-portaisella asteikolla.

Käyttöohjeista arvioitiin esimerkiksi fonttikoko, ohjeiden, kuvioiden ja kypsennysaikataulun selkeys, vianetsinnän ohjaus sekä tiedot laitteen puhdistamisesta ja turvallisesta käytöstä.

Asennus ja aloitus

Laitteen asennuksen lisäksi kiinnitettiin huomiota vakuumipakkausten paikalleen laittamiseen, kiertovesipumpun kiinnittämisen helppouteen, kattilan täyttämiseen vedellä sekä veden minimi- ja maksimimerkintöjen helppoon havaitsemiseen.

Käytön helppous

Raati arvioi laitteen ohjelmoinnin helppoutta, painikkeiden sijaintia, kokoa ja helppokäyttöisyyttä, LED-merkkivalojen ja näytön kokoa sekä niiden näkyvyyttä, lämpötilan päällä pysymistä, kiertovesipumpun vakautta, lopetusäänen selkeyttä ja kypsennysvaiheen ääntä.

Puhdistaminen

Puhdistamisessa kiinnitettiin huomiota, kuinka helppo on irrottaa kiertovesipumppu, avata ja puhdistaa se, ovatko muut osat helppoja puhdistaa ja voiko osat laittaa astianpesukoneeseen.

Käsittely ja säilytys

Raati tarkisti johdon ja sen säilytyspaikan sekä arvioi kiertovesipumpun koon ja painon.

Sähkönkulutus

Sähkönkulutuksessa mitattiin jokaisen ruoka-aineen esilämmitykseen ja varsinaiseen ruuan valmistamiseen kulunut sähkö wattitunteina. Lisäksi mitattiin tehontarve valmiustilassa watteina.

Melu

Kolme laboratorion asiantuntijaa arvioi aistinvaraisesti melun 5-portaisella asteikolla, jossa pienin arvosana tarkoitti erittäin meluisaa, ei-hyväksyttävää melutasoa ja suurin erittäin hiljaista, käytön aikana lähes huomaamatonta ääntä. Lisäksi arvioijat antoivat kuvauksen melusta, jos melu oli erityisen kovaa tai ärsyttävää.

Rakenne ja materiaalien laatu

Asiantuntijaraati antoi kullekin laitteelle arvion sen rakenteesta ja materiaalien laadusta. Arviossa kiinnitettiin huomiota rakenteen vankkuuteen ja riittävän paksuihin materiaaleihin, pinnan kolhun- ja naarmunkestävyyteen, erilaisten materiaalien välillä oleviin liitoksiin sekä kytkinten ja painikkeiden kiinnityksiin.

Turvallisuus

Turvallisuuden arvosana koostui sähköturvallisuudesta ja lämpöturvallisuudesta.

Sähköturvallisuus

Sähköturvallisuustesti tehtiin standardin EN 60335 kohtien 7 ja 8 mukaan: merkintöjen erityisvaatimukset sekä suojaus sähköiskua vastaan.

Lämpöturvallisuus

Kypsennystestien aikana saavutettu laitteen maksimilämpötila, sen sijainti ja materiaali kirjattiin ylös, jonka perusteella arvioitiin mahdollinen palovammariski.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.