Hero image

Näin testasimme

Testi tehdään puolueettomassa laboratoriossa yhdessä eri maiden kuluttajalehtien kanssa.

Soundbar-kaiutin.

Äänenlaatu

Kuuntelutesteihin osallistui 5 laboratorion asiantuntijaa. Äänenlaatua arvioitaessa laitteiden äänenvoimakkuudet tasattiin. Ääni siirrettiin kaiuttimelle ensisijaisesti hdmi-liitännän kautta. Jos hdmi-liitäntää ei ollut, ääni siirrettiin digitaalisen optisen liitännän kautta.

Kuuntelutesteissä arvosteltiin äänitehosteiden luoma tilavaikutelma, puheäänen laatu ja äänenlaatu kokonaisuutena elokuvissa.

Muussa kuuntelussa testaajat antoivat subjektiivisen arvion taajuusvasteesta, tarkkuudesta, dynamiikasta ja suurimmasta käyttökelpoisesta äänenvoimakkuudesta. Kuuntelussa käytettiin testimateriaalina puhetta ja erilaisia musiikkinäytteitä. Testit tehtiin laitteiden oletusasetuksilla.

Lisäksi arvioitiin äänenlaatu bluetooth-yhteyden kautta ja arvosteltiin äänentoiston säätömahdollisuuksien laatu ja käytettävyys.

Kaiuttimille tehtiin kaiuttomassa huoneessa teknisiä mittauksia, joilla määritettiin toiston ylä- ja alarajataajuudet (-3 dB), taajuusvasteen tasaisuus, äänen säröttömyys 80 dB:n voimakkuudella ja suurimmat äänenvoimakkuudet enintään 0,5 % ja 5 % säröllä (300Hz–3kHz). Lisäksi mitattiin bassokaiuttimen suurin äänenvoimakkuus.

Soundbar-kaiutin ja testauslaitteistoa kaiuttomassa huoneessa.

Kaiuttimille tehtiin kaiuttomassa huoneessa teknisiä mittauksia. Teknisillä mittauksilla määritettiin esimerkiksi toiston ylä- ja alarajataajuudet ja taajuusvasteen tasaisuus.

Käyttömukavuus

Arvion suoritti kolme asiantuntijaa. Päivittäisen käytön helppous arvosteltiin kaukosäätimellä ja ilman kaukosäädintä. Myös parittaminen eri laitteiden kanssa arvosteltiin.

Lisäksi arvioitiin mahdollisen näytön tai merkkivalojen esittämän tiedon selkeys, kaiuttimen käyttöönotto, käyttöohjeet ja käynnistymisnopeus.

Sähkönkulutus

Tehontarve valmiustilassa mitattiin. Myös mahdollisen pikakäynnistystilan ja eko-tilan tehontarpeet mitattiin. Arvostelussa huomioitiin myös tehontarve stereokuuntelussa (80 dB) 1 metrin etäisyydeltä.

Monipuolisuus

Arvostelussa huomioitiin muun muassa säätöjen tekeminen, yhteensopivat ääniformaatit, liitännät, bluetooth-ominaisuudet, puhelinsovellukset, käyttöpainikkeet ja musiikin suoratoisto-ominaisuudet.

Soundbar-kaiutin, muuta elektroniikkaa ja koekuuntelija arvioimassa kaiuttimen suoriutumista olohuoneenomaisessa tilassa.

Koekuuntelut järjestettiin hyvällä akustiikalla varustetussa olohuoneenomaisessa tilassa. Kuuntelussa käytettiin testimateriaalina puhetta ja erilaisia musiikkinäytteitä. Kuuntelutesteissä arvosteltiin äänitehosteiden luoma tilavaikutelma, puheäänen laatu ja äänenlaatu kokonaisuutena elokuvissa.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.