Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Sähkövatkain.

Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Laitteet testataan 230 V ± 2 % jännitteeseen kytkettynä 20 °C ± 5 °C lämpötilassa. Valmistustesteissä käytetyt maitotuotteet ovat säilytetty vähintään 24 tuntia jääkaapissa 3 °C lämpötilassa ennen testiä sekä vesi on 15 °C ± 1°C lämpöistä vesijohtovettä.

Suorituskyky

Sähkövatkaimien suorituskykyä testattiin vatkaamalla valkuais- ja kermavaahtoa, sekoittamalla kakku- ja pannukakkutaikinaa sekä vaivaamalla leipätaikinaa. Vatkaimen nopeudeksi valittiin käyttöohjeessa kullekin valmistustavalle suositeltu nopeus. Kaikissa valmistustesteissä mitattiin valmistukseen kulunut aika.

Valkuaisten ja kerman vatkaamisessa mitattiin vaahdon tilavuuden kasvu verrattuna lähtötilanteeseen sekä arvioitiin vaahdon laatu. Kermavaahdosta arvioitiin myös sen koostumus vuorokauden jääkaappisäilytyksen jälkeen.

Kakkutaikinan valmistuksessa arvioitiin taikinan tasaisuutta. Taikinasta paistettiin kakku, jonka tilavuuden kasvu mitattiin sekä tasaisuus ja rakenne arvioitiin.

Leipätaikinan valmistuksessa käytettiin taikinan vaivaamiseen ohjeiden mukainen aika tai taikinaa vaivattiin enintään 10 minuuttia. Taikinan laatu arvioitiin ja siitä paistettiin leipä, jonka kohoaminen, tasaisuus ja rakenne arvioitiin.

Pannukakkutaikinan valmistuksessa arvioitiin lopputuloksen tasaisuutta, kuohkeutta, juoksevuutta sekä taikinan kerrostumista.

Käyttömukavuus

Käyttömukavuutta arvioitiin sähkövatkaimien helppokäyttöisyydellä ruoan valmistuksessa, puhdistamisen, kokoamisen sekä säätöjen helppoudella, kytkentäjohdon pituudella, käyttöohjeiden perusteella, käsittely- ja säilytysominaisuuksilla sekä eri kätisyyksille sopivuudella.

Sähkövatkain, jolla vaivataan leipätaikinaa. Vatkaimen vieressä on sekuntikello.

Suorituskykyä testattiin muun muassa vaivaamalla leipätaikinaa. Leipätaikinan vaivaaminen osoittautui monella laitteella haastavaksi. Yhden laitteen mukana ei edes toimitettu taikinakoukkuja.

Melu

Sähkövatkaimien ääntä arvioitiin kuuntelemalla sekä mittaamalla desibelimittarilla. Äänitaso mitattiin 50 cm etäisyydeltä vatkaimen käydessä kuormittamattomana.

Rakenteen laatu

Rakenteen laatua arvioitiin käytettyjen materiaalien, pinnoitteiden ja näiden materiaalivahvuuksien perusteella.

Turvallisuus

Sähkövatkaimien turvallisuutta arvioitiin yksinkertaistetulla sähköturvallisuustestillä. Turvallisuusarvosana vaikuttaa tuotteen kokonaisarvosanaan vain laskevasti, jos laite ei läpäise turvallisuustestiä.

Kuormitustesti

Sähkövatkaimien moottoreita testattiin 70 kierroksen käyttötestillä, jossa sähkövatkainta käytetään minuutin ajan sekoittamaan liuosta, jossa on kolmasosa sahajauhoa ja kaksi kolmasosaa vettä. Sekoituksen jälkeen vatkaimen annetaan seistä minuutin ajan, minkä jälkeen aloitetaan uusi kierros. Kymmenen kierroksen jälkeen laitteen annetaan olla kymmenen minuutin ajan pois päältä. Kuormitustestin arvosana vaikuttaa tuotteen kokonaisarvosanaan vain laskevasti, jos laite ei läpäise kuormitustestiä.

Sähkönkulutus valmiustilassa

Sähkönkulutus mitattiin valmiustilassa sähkövatkaimien ollessa pois päältä. Sähkönkulutuksella ei ollut vaikutusta tuotteen kokonaisarvosanaan.

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.