Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Otsalamppu.

Tekniset tehtiin soveltuvin osin standardin ANSI/NEMA FL 1-2009 mukaisesti. Lamput testattiin mukana toimitetulla akulla. Sormiparistoilla toimivat lamput testattiin käyttämällä Ikean ladattavia akkuparistoja. Valaisun ja toiminta-ajan testeissä käytettiin lamppujen suurinta tehoasetusta.

Valomittaukset

Laboratorio mittasi lamppujen valovoiman, valokeilan kantaman ja valotehon.

Valon intensiteetti, eli valovoima mitataan kandeloina (cd). Mittaus tehdään valokeilan keskikohdasta. Mitä suurempi intensiteetti on, sitä kauemmas valo kantaa. Valovoima kuvaa valolähteen kirkkautta.

Valokeilan kantama määriteltiin valokeilan kirkkaimmasta kohdasta. Kantama tarkoittaa sitä etäisyyttä, jolla lampun valoteho on laskenut 0,25 luksiin.
Valoteho, eli lamppujen valovirta kertoo lampun säteilemän valon kokonaismäärän. Mittaustulos ilmoitetaan luumeneina.

Valokeilan kulma määriteltiin mittaamalla asteina kulma, jossa valoteho on puolittunut valokeilan keskikohtaan verrattuna.

Toiminta-aika

Otsalamppujen paloaika testattiin mittaamalla aika, jonka kuluessa lampun valovoima tippui 10 prosenttiin lähtötilanteesta. Myös valovoiman puoliintumiseen kuluva aika mitattiin. Lähtötilanteen arvo mitattiin, kun lamppu oli ollut päällä 30 sekuntia.

Lisäksi mitattiin missä ajassa lampun valovoima tippui 10 kandelaan ja missä ajassa lamppu sammui kokonaan huoneenlämmössä ja -10 asteen lämpötilassa.

Suorituskyky suhteessa luvattuun

Lamppujen valoteho, valokeilan kantama ja toiminta-aika arvosteltiin suhteessa valmistajan ilmoittamiin tietoihin.

Otsalamppu, johon suihkutetaan vettä testauslaitteella.

Otsalamput kiinnitettiin pyörivään alustaan, jossa ne altistettiin roiskevedelle kymmenen minuutin ajan.

Käyttötestit

Lamppuja käytettiin lopputalvesta muutaman viikon ajan kävelyillä, lenkeillä ja kodin askareissa. Testaajat arvostelivat eri valotehot, valon jakautumisen, lampun paikallaan pysymisen, käyttömukavuuden, mukavuuden päässä, säätöjen tekemisen sekä rakenteen laadun. Lisäksi tärkeimpänä arvostelukohtana testaajat antoivat yleisarvostelun jokaisesta lampusta. Jokaista lamppua käytti 4 testaajaa.

Vedenkestävyys

Lamput testattiin myyntipakkauksessa ilmoitetun vedenkestävyyden mukaisesti. Arvostelu tehtiin kuitenkin IPX4-vaatimusten perusteella, eli lamppujen piti kestää roiskevettä. Vedenkestävyystestillä ei ollut painoarvoa kokonaisarvosanassa, mutta jos lamppu ei läpäissyt testiä, kokonaisarvosanasta vähennettiin 10 pistettä.
Standardista poiketen lamppu ei läpäissyt vedenkestävyystestiä, jos paristokoteloon oli päässyt vettä. Standardi sallii veden pääsyn paristokoteloon, kunhan laite toimii.

Pudotuskestävyys

Otsalamput pudotettiin käyttökunnossa 1 metrin korkeudelta betonilattialle. Pudotustestillä ei ollut painoarvoa kokonaisarvosanassa, mutta jos lamppu ei läpäissyt testiä, kokonaisarvosanasta vähennettiin 10 pistettä.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.