Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Testin arvostelu perustuu EU:n oliiviöljyasetukseen (2015/1830) ja mittaukset tehtiin kansainvälisen oliivineuvoston (IOC) hyväksymässä laboratoriossa.

Oliiviöljy ja vihreitä oliiveja.

Maku ja tuoksu

Laboratorion asiantuntijat tekivät aistinvaraisen arvioinnin ja luokittelun komission asetuksen 2568/91 (asetus oliiviöljyn ja uutetun oliiviöljyn ominaisuuksista sekä niiden määritysmenetelmistä) mukaisesti. Asetuksessa määritellään tarkasti koeolosuhteet: esimerkiksi näytemäärä, maistamislämpötila ja kokeen ajankohta sekä maistamislasin ominaisuudet. Lasin on oltava valmistettu tummasta lasista, jotta väri ei vaikuttaisi arvosteluun.

Maistamistestissä pisteytettiin tärkeimpinä hedelmäisyys, karvaus ja pistävyys. Raati arvioi myös mahdolliset makuvirheet. Öljyn luokittelu perustuu makuvirheiden puuttumiseen tai havaitsemiseen, sekä siihen, miten voimakkaita tai heikkoja makuvirheet ovat.

Oliiviöljyn aitous

Oliiviöljyasetus asettaa oliiviöljyille monia vaatimuksia kemiallisten ominaisuuksien osalta. Testaamalla näitä ominaisuksia voidaan tunnistaa väärennökset, tai luvattua alemman laatuluokan öljyt. Öljyistä testattiin rasvahappokoostumus, sterolikoostumus, sekä stigmastadieenit, triasyyliglyserolit ja 2-glyseryylimonopalmitaatti.

Oliiviöljy.

Oliivien ja käsittelyn laatu

Öljyyn käytettyjen oliivien laatua arvioitiin mittaamalla happopitoisuus, peroksidiluku ja rasvahappojen metyyli- ja etyyliesterit (FAEE ja FAME). Lisäksi öljyille tehtiin puhtausmittaukset UV-aallonpituuksilla 232 ja 270 nm.

Tuotantomenetelmien laatua testattiin mittaamalla öljyjen vahapitoisuus sekä erytrodiolin ja uvaolin pitoisuudet.

Haitalliset aineet

Testasimme oliiviöljyt myös haitallisten aineiden varalta. Keskityimme erukahappoon ja orgaanisiin liuottimiin. Erukahappoa on aiemmin ollut rypsiöljyssä, mutta EU-säädökset rajoittavat nykyään sen pitoisuutta kaikissa kasviöljyissä.

Erukahappoa ei löytynyt. Liuotinjäämiä löytyi, mutta vain kymmenyksen verran sallitusta, joten arvosanoja tiputettiin vain hieman.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: Laura Oja ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.