Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden kuluttajalehtien kanssa.

Kolme mesh-verkkolaitetta.

Suorituskyky

Mesh-verkkolaitteet testattiin suuressa omakotitalossa, jonka pihalla oli puutarhavaja. Signaalinvahvuudet ja tiedonsiirtonopeudet mitattiin talon kaikissa huoneissa, autotallissa sekä erillisessä puutarhavajassa. Signaalinvahvuuksista eri sijainneissa muodostettiin kuuluvuuskartat.

Päätelaitteina käytettiin älytelevisiota, Android- ja iPhone-puhelimia sekä Mac- ja Windows-tietokoneita.

Useamman päätelaitteen mittauksissa käytettiin eri laitetyyppejä, sekä lähellä tukiasemaa että kaukana tukiasemasta.

Testasimme mesh-tukiasemien langattoman verkon tiedonsiirtonopeutta sekä yhdellä että useammalla päätelaitteella, päätelaitteiden sijaitessa sekä lähellä tuki­asemaa että kauempana tukiasemasta. Tiedonsiirtonopeuksissa huomioitiin sekä lataus- että lähetysnopeus. Latausnopeus sai testeissämme suuremman painoarvon.

Langattoman verkon tiedonsiirtonopeuksien lisäksi testasimme tukiasemien signaalien kuuluvuudet sekä 2,4 että 5 gigahertsin verkoissa ja myös langallisen ethernet-verkon siirtonopeudet.

Helppokäyttöisyys

Arvosanassa huomioimme muun muassa päivittäisen käytön helppouden, mobiilisovelluksen, selainkäyttöliittymän, ensiasennuksen helppouden ja kotiautomaatiopalvelut.

Ominaisuudet

Arvosanassa huomioimme muun muassa reititinominaisuudet, tuetut wifi-verkot ja -protokollat, langattoman verkon toiminnot ja mesh-verkkotoiminnot. Reititinominaisuuksissa huomioimme esimerkiksi liikenteen priorisoinnin (QoS), palomuurin, liikenteen suodatuksen laitekohtaisen MAC-osoitteen perusteella, liikenteen ajallisen suodatuksen, dynaamisen nimipalvelun, osoitteenmuunnoksen (NAT) ja IPV6-protokollan tuen. Lisäksi huomioimme muun muassa tuetut wifi-verkkotaajuudet sekä -protokollat ja 5 gigahertsin radioiden määrän.

Lisäominaisuudet

Arvostelimme muun muassa langallisten ethernet-liitäntöjen määrät ja nopeudet sekä langattomien verkkoyhteyksien kaistanleveydet.

Ympäristöseikat

Arvosanassa huomioimme mesh-verkkolaitteiden rakenteen laadun sekä sähkönkulutuksen.

Tietoturvatesti

Arvosanassa on huomioitu esimerkiksi asennuksen aikainen tietoturva, pilvipalveluiden, käyttöliittymän, wifin ja sovellusten salasanat sekä testaushetkellä uusimman varusohjelmiston (firmware) tietoturvaongelmat että valmistajan takaamat tietoturvapäivitykset. Tietoturvatestin arvosana ei vaikuta kokonaispistemäärään.

Testitulokset

Artikkeli

Eri värejä sisältävä kuuluvuuskartta ja testidataa.

Mesh-verkkolaitteista mitatuista kuuluvuuskartoista näkee, miten voimakkaana langaton verkko kuuluu eri puolella taloa ja tonttia. Punainen alue tarkoittaa voimakasta wifi-signaalia, vihreällä ja sinisellä alueella wifi-verkon kuuluvuus on heikompi. Wifi-tukiasemat on merkitty karttaan talon eri päätyihin.

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.