Hero image

Näin testasimme

Autotesti tehdään kuluttajaorganisaatioiden ja autoliittojen kansainvälisenä yhteistyönä.

BMW-merkkinen lataushybridi.

Auton rakenne ja tavaratila

Laboratorion asiantuntijat arvioivat viimeistelyn laatua ja yleistä laatuvaikutelmaa. Päivittäisen ajon käytettävyyteen vaikuttavat toimintasäde, kantavuus, hinauskapasiteetti, tankkaus- ja latausnopeus, auton mitat, vararengas ja kääntöympyrä.

Näkyvyys ja valot-arvostelukohdassa huomioidaan mittojen hahmottamisen helppous, muun liikenteen näkyvyys, näkyvyys eri puolille autoa, ajovalot ja pysäköintitutkat ja -kamerat.

Asiantuntijat arvostelivat autoon kulkemisen ja sieltä poistuminen helppouden. Huomiota kiinnitettiin esimerkiksi istuinten ja kynnysten korkeuteen, ovenkahvoihin ja ovien lukituksen avaamiseen.

Tavaratilan arvostelussa huomioitiin tärkeimpinä takaluukun avaaminen, nostokynnyksen korkeus, tavaratilan mitat ja suuaukon koko sekä muunneltavuus.

Matkustamo

Ohjaamon säädöistä ja kytkimistä arvosteltiin muun muassa ohjauspyörän säädöt, lämmityspainikkeet, polkimet ja vaihdekeppi, penkkien säädöt, pyyhkimet ja eri näyttöjen toiminta.

Multimedia-toimintoihin liittyen arvosteltiin esimerkiksi bluetooth-toiminnot, liitännät ja puhelimen langaton lataaminen.

Asiantuntijat mittasivat käytössä olevan tilan edessä ja takana, ja arvioivat tilojen muunneltavuuden sekä säilytystilat.

Mukavuus

Testiryhmä arvioi jousituksen toimivuuden eri ajoympäristöissä ja esimerkiksi töyssyissä. Istuinten mukavuus ja niiden tarjoama tuki arvosteltiin. Melu mitattiin ajon aikana. Lisäksi testaajat arvioivat moottorin, tuulen ja renkaiden aiheuttaman melun häiritsevyyttä. Ilmastoinnin toimivuus, säädöt ja ominaisuudet arvosteltiin.

Moottori ja vaihteisto

Suorituskyvyn arviossa huomioitiin liikkeellelähtö ja ohituskiihtyvyys. Ajon tasaisuutta arvioitaessa huomioitiin moottorin aiheuttamat värinät, suorituskyky ja kaasuvaste. Vaihteiston osalta arvosteltiin vaihteenvaihdon huomaamattomuus, peruutusvaihteen toiminta sekä kytkimen toiminta ja vaihteenvaihdon tarkkuus.

Auto, jonka tavaratilassa on paketteja.

Osana tavaratilan arvostelua mitattiin käytössä oleva tila. Myös muunneltavuus ja nostokynnyksen korkeus huomioitiin arvostelussa.

Ajettavuus

Testaajat kiinnittivät huomiota muun muassa uraherkkyyteen, käytökseen väistötilanteessa, pitoon, ohjausvasteeseen, ohjauksen tarkkuuteen ja jarrujen vasteeseen. Arvostelussa huomioitiin myös teknisiä mittauksia kuten jarrutusmatka 200 kg:n kuormalla 100 kilometrin tuntinopeudesta.

Turvallisuus

Arvostelussa huomioitiin auton turvallisuusjärjestelmät ja Euro NCAP-testien tulokset koskien aikuisten ja lasten matkustusturvallisuutta sekä turvallisuutta jalankulkijoille.

Turvallisuusjärjestelmiin liittyen huomioitiin erilaiset varoittimet ja avustimet sekä esimerkiksi vakionopeussäädin. Aikuisten ja lasten turvallisuuteen liittyen arvosteltiin lisäksi esimerkiksi turvatyynyt ja turvavyömuistuttimet, turvaistuinten asentaminen sekä pääntukien säädöt.

Ympäristö

Kulutus ja päästöt mitattiin laboratoriossa. Kaikille hyvän tai erinomaisen tuloksen saaneille autoille tehdään tarkistustesti normaalissa liikenteessä autoon asennetun testilaitteiston avulla. Päästöistä mitattiin hiilimonoksidi, hiilivedyt, typen oksidit ja hiukkaspäästöt. Polttoaineen kulutus laskettiin CO2-arvojen perusteella.

Lataushybridien kulutus testattiin myös pelkällä sähköllä ajettaessa ja tyhjällä ajoakulla ajettaessa.

Auton sopivuus eri käyttäjäryhmille

Sopivuutta erilaisille käyttäjille arvioitiin painottamalla arvosanoissa kullekin käyttäjäryhmälle tärkeitä asioita. Esimerkiksi sopivuutta vanhuksille arvioitaessa painotettiin penkkien korkeutta maasta, oviaukkoa ja autoon kulkemisen helppoutta.

Kaupunkiajoon soveltuvuutta arvioitaessa painotettiin puolestaan pieniä ulkomittoja, pientä kääntöympyrää, näkyvyyttä ja esimerkiksi pientä kulutusta.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.