Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Langattomat kuulokkeet.

Äänenlaatu

Viisi laboratorion asiantuntijaa kuunteli ääninäytteitä, jotka sisälsivät klassista musiikkia, jazzia, rock-musiikkia ja puhetta. Esimerkiksi puheen toistoa arvioitaessa käytettiin podcast-tallennetta, joka sisältää sekä nais- että miespuhujia. Huomiota kiinnitettiin erityisesti puheäänen luonnollisuuteen. Äänenlaadun muissa arvioinneissa keskityttiin muun muassa äänen dynamiikkaan ja häiriöttömyyteen.

Jos kuulokkeissa oli aktiivinen vastamelutoiminto (ANC), kuuntelutestit tehtiin melunvaimennus päällä ilman taustamelua.

Kuulokkeiden testausta tehdään laboratoriossa kuukaudesta toiseen jatkuvina uusina testierinä, joten arvostelun yhdenmukaisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota, esimerkiksi referenssikuulokkeita käyttämällä.

Asiantuntijat arvioivat liikkumisen aiheuttamia häiriöitä kuunteluun ja kuulokkeista ulospäin kuuluvan äänen häiritsevyyttä. Lisäksi arvioitiin kuulokkeiden pohjakohina ja häiriöäänet sekä kuulokkeiden kyky peittää ääniä ilman aktiivista melunvaimennusta.

Langattomat kuulokkeet ja testauslaitteistoa kaiuttomassa huoneessa.

Laboratoriossa taustamelu toistettiin kaiuttimista, jotta jokainen kuuloke testattaisiin tarkalleen samalla tavalla. Kuvan tilanteessa testataan mikrofonin laatua rauhallisessa ympäristössä ja melussa.

Vastamelutoiminto

Vastamelutoiminnon tehokkuutta testattiin lentokonematkustamon, junan matkustamon, ilmastoinnin, ohiajavien autojen ja keskustelun ääniä käyttämällä. Näiden lisäksi testattiin muun muassa äkilliset impulssiäänet ja toiminta ilman melua ANC-toiminto päällä.

Tilastoja melunmittauksesta sekä taustamelun voimakkuudesta.

Aktiivisen vastamelutoiminnon (ANC) tehokkuutta testattiin käytännön testien lisäksi myös mittauksilla. Kuvassa keltaisella näkyy melumittaus, ja vihreällä taustamelun voimakkuus ANC-toiminto päällä.

Käyttömukavuus

Laboratorion asiantuntijat tutkivat kuulokkeiden mukavuuden ja istuvuuden normaalissa arjessa sekä aktiivisemmassa käytössä, päähän laittamisen ja pois ottamisen sekä mukavuuden silmälasien kanssa.

Käytön helppoutta arvosteltiin testaamalla kuulokkeiden käyttöönotto, painikkeet, akun varaustilan näyttö, puhelinsovelluksen käyttäminen, käynnistymisnopeus, akun lataamisen helppous, käyttöohjeet ja mikrofonin laatu sekä rauhallisessa että meluisammassa ympäristössä.

Akku

Toiminta-aika yhdellä lautauksella, toiminta-aika 15 minuutin latauksen jälkeen ja latausaika mitattiin.

Langattomat kuulokkeet ja vesisadetta simuloiva testauslaite laboratoriossa.

Kaikille kuulokkeille tehtiin laboratoriossa heikkoa vesisadetta simuloiva testi. Kuvan JBL Live 660NC -kuulokkeilla ei ollut tässä testissä ongelmia.

Kestävyys

Laboratorion asiantuntija arvioi kuulokkeiden rakenteen ja viimeistelyn laadun. Kuulokkeille tehtiin myös pudotustesti, jossa kuuloke pudotettiin kymmenen kertaa 1,8 metrin korkeudelta kivilattialle.

Mahdollisen irrotettavan kuulokekaapelin kestävyys testattiin taivuttamalla johtoa liittimen juuresta 30 000 kertaa. Lisäksi kaikille kuulokkeille tehtiin sadetustesti, jossa tarkistettiin kestävätkö kuulokkeet kevyttä sadetta. Laboratorion asiantuntijat antoivat myös arvion siitä, kuinka hyvin kuulokkeet kestävät säännöllistä puhdistamista valmistajan ohjeen mukaan joko kuivalla tai kostealla liinalla pyyhkien.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.