Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Äänenlaatu

Kuuntelutesteihin osallistui 5 laboratorion asiantuntijaa. Äänenlaatua arvioitaessa laitteiden äänenvoimakkuudet tasattiin. Ääni siirrettiin kaiuttimille bluetooth-yhteyden kautta.

Testaajat antoivat subjektiivisen arvion taajuusvasteesta, tarkkuudesta, dynamiikasta ja suurimmasta käyttökelpoisesta äänenvoimakkuudesta. Kaiuttimille annettiin myös yleisarvio äänenlaadusta. Kuuntelussa käytettiin testimateriaalina puhetta ja erilaisia musiikkinäytteitä. Testit tehtiin laitteiden oletusasetuksilla.

Lisäksi arvosteltiin äänentoiston säätömahdollisuuksien laatu ja käytettävyys.

Kaiuttimille tehtiin kaiuttomassa huoneessa teknisiä mittauksia, joilla määritettiin toiston ylä- ja alarajataajuudet (-3 dB), taajuusvasteen tasaisuus, äänen säröttömyys 80 dB:n voimakkuudella ja suurimmat äänenvoimakkuudet enintään 0,5 % ja 5 % säröllä (300Hz–3kHz).

Käyttömukavuus

Arvion suoritti kolme asiantuntijaa. Päivittäisen käytön helppous arvosteltiin suoraan laitteen painikkeita käyttämällä, älypuhelinsovelluksella ja mahdollisella kaukosäätimellä.

Lisäksi arvioitiin mahdollisen näytön tai merkkivalojen esittämän tiedon selkeys, kaiuttimen käyttöönotto, käyttöohjeet ja käynnistymisnopeus. Käynnistymisnopeus tarkoittaa viivettä virtanapin painalluksesta musiikintoiston alkamiseen.

Sähkönkulutus

Tehontarve valmiustilassa mitattiin. Myös mahdollisen pikakäynnistystilan ja eko-tilan tehontarpeet mitattiin. Arvostelussa huomioitiin myös tehontarve stereokuuntelussa (80 dB:n äänenvoimakkuudella 1 metrin etäisyydeltä mitattuna).

Testitulokset

Artikkeli

Ladataan...

Testausta ympäri vuoden

Huom! Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.