Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Pyykinpesukone.

Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Pesuohjelmien testaus perustuu standardiin EN 60456:2016–04 ja kuivausohjelmien standardiin IEC 61121:2012/2013.

Testeissä käytettävät tekstiilit säilytetään 20 ± 2 °C lämpötilassa ja 65 ± 5 % suhteellisessa ilmankosteudessa. Koneissa käytettävän veden kovuus (Ca + Mg) oli 2,5 mmol/l (14 °dH) ja lämpötila 15 ± 2 °C. Koneet ovat kytketty 230 ± 1 % V jännitteeseen.

Pesuohjelmista testataan 40 °C kirjopesuohjelma puuvillatekstiileillä sekä 40 °C hienopesuohjelma polyesteri- ja puuvillatekstiileillä. Kirjopesuohjelmassa koneeseen täytetään pyykkiä 80 % ja hienopesuohjelmassa 100 % ohjelman maksimitäyttömäärästä. Molemmissa ohjelmissa käytetään ohjelmien oletuslinkousnopeuksia. Pesuaineena testeissä käytetään IEC-standardin mukaista A-tyypin referenssipesuainetta. Pesuainetta käytetään standardin mukainen määrä sekä kirjo- että hienopesussa.

Yhdistelmäohjelmista testataan 40 °C kirjopesuohjelma puuvillatekstiileillä, (”kaappikuiva”, 0 % tavoitekosteus), sekä 40 °C hienopesuohjelma polyesteri- ja puuvillatekstiileillä (”kuiva” 1 % tavoitekosteus). Kirjo- sekä hienopyykkiä täytetään 100 % ohjelmien maksimimäärästä.

Kuivausohjelmista testataan kirjopyykkiohjelma puuvillatekstiileillä (”kaappikuiva”, 0 % tavoitekosteus), sekä hienopyykkiohjelma polyesteri- ja puuvillatekstiileillä (”kuiva”, 1 % tavoitekosteus). Kirjo- sekä hienopyykkiä täytetään 100 % ohjelmien maksimimäärästä. Kuivausohjelmat testataan saman koneen pesuohjelmalla pestyillä tekstiileillä, jolloin kuivattavien tekstiilien alkukosteus on kunkin testattavan koneen linkoustuloksen mukainen.

Testeissä käytettävät tekstiilit ovat väriltään valkoisia, tavallisia liinavaatteita kuten lakanoita ja pyyhkeitä, ja lisäksi farkkuja ja paitoja. Tekstiileihin kiinnitetään standardin mukaisilla lioilla käsiteltyjä polyesteri- ja puuvillakangaspaloja. Likoina käytetään oliiviöljyä, kimröökiä, verta, maitoa, mustetta, lanoliiniä, salaattikastiketta, viiniä, teetä, huulipunaa, suklaata ja jäätelöä. Kaikki pesu-, yhdistelmä ja kuivausohjelmat testataan vähintään kaksi kertaa.

Pesutulos

Tekstiileihin kiinnitetyt likanäytteet analysoitiin optisesti ennen pesua ja pesun jälkeen. Analyysillä mitattiin lian puhdistuminen näytteistä ja tuloksia vertaamalla määritettiin pesutulos.

Huuhtelutulos

Pesuohjelman jälkeen kosteat tekstiilit lingottiin erillisessä lingossa ja tekstiileistä poistuneen veden emäksisyys analysoitiin. Mitä emäksisempää tekstiileihin jäänyt vesi oli, sitä huonompi oli pesuohjelman huuhtelutulos.

Linkoustulos

Linkoustulos määritettiin punnitsemalla tekstiilien massa ennen ja jälkeen pesuohjelman, mistä laskettiin tekstiilien pesuohjelman jälkeinen jäännöskosteus.

Kuivaustulos

Kuivaustulos määritettiin punnitsemalla kuivattavat tekstiilit täysin kuivana, kosteana ennen kuivausta sekä kuivauksen jälkeen. Kuivattavat tekstiilikappaleet punnittiin erikseen kuivaustuloksen hajonnan selvittämiseksi.

Pyykin rypistyminen

Kolme asiantuntijaa arvioi pyykin rypistymisen kuivauksen aikana silittämällä viisi hienopyykin joukossa ollutta paitaa.

Sähkön ja veden kulutus

Testattujen pesu- ja kuivausohjelmien sähkön ja veden kokonaiskulutus mitattiin, mistä laskettiin sähkön- sekä vedenkulutus pyykkikiloa kohden koneiden vertailemiseksi.

Pesuohjelmien kesto

Testattujen pesu- ja kuivausohjelmien kokonaiskesto mitattiin, mistä laskettiin pesuohjelmien kesto pyykkikiloa kohden koneiden vertailemiseksi.

Käyttömukavuus

Kolmen hengen laboratorioryhmä arvioi koneiden luukun toimivuutta, pyykin täyttämistä ja tyhjentämistä koneesta, pesuainelokeron toimivuutta, pesuaineiden täyttämistä lokeroon ja lokeron merkintöjä, säätöpaneelin painikkeita ja säätöpyöriä, niiden merkintöjen selkeyttä sekä säätöjen asettelua paneelissa, koneen informaatiota ohjelmien aikana ja ilmoituksia sen päätyttyä, nukkasihdin käytettävyyttä ja puhdistamista sekä luukun tiivisteen ja pesuainelokeron puhdistamista. Käyttöohjeista laboratorioryhmä arvioi turvallisuusohjeet, pesuohjeet, ohjelmakuvaukset, vianetsintäohjeet, koneen puhdistusohjeet, pesumerkkien selitykset, eko-ohjeet sekä ohjetekstien ja -kuvien selkeyden ja luettavuuden.

Melu

Kolme henkeä arvioi koneiden melutason 40 °C kirjopesuohjelman (80 % maksimitäyttömäärästä) äänekkäimmän pesu- ja linkousvaiheen sekä silityskuiva-kuivausohjelman aikana.

 

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.