Testausolosuhteet
Kasvikuivureiden testaus suoritettiin 20±3 °C:n huonelämpötilassa, laitteiden ollessa kytkettynä 230 V jännitteeseen. Kaikkien ainesosien tuli olla samaa alkuperää, kokoa sekä kypsyyttä. Testit suoritettiin noudattaen valmistajan antamia ohjeita. Jos testituloksissa esiintyi suurta poikkeamaa yksittäisen laitteen välillä, suoritettiin testi uudestaan.
Suorituskyky
Kasvikuivureiden suorituskykyä testattiin kuivaamalla viipaloituja omenoita, sieniä, naudanlihaa, mansikoita sekä kokonaisia viinirypäleitä. Kaikki ainesosat aseteltiin kuivaustasoille samanlaisesti eri laitteiden välillä, noudattaen valmistajan antamia ohjeita. Ainesosat aseteltiin tasoille ylhäältä alaspäin seuraavassa järjestyksessä: viinirypäleet, omenat, liha, mansikat sekä sienet. Eri ainesosien kuivaukseen kulunut aika mitattiin, ja ainesosat punnittiin ennen ja jälkeen kuivaamisen jonka avulla laitteiden kuivaustehoa mitattiin. Kuivauksen jälkeen eri ainesosien kuivauksen tasaisuutta, koostumusta, suutuntumaa ja makua arvioitiin. Koostumusta arvioitiin myös 24 tunnin kuluttua ainesosien ollessa ilmatiiviissä säilössä.
Käyttömukavuus
Kuivureiden käyttömukavuutta mitattiin arvioimalla käyttöohjeiden laajuutta, laitteen kokoamista ja kuivausalustojen täyttöä, käytön helppoutta, puhdistamista sekä laitteen siirtelyä ja varastointia. Lisäksi arvioitiin pystyvätkö laitteet kuivaamaan täydellä alustalla pieniä marjoja kuten mustikoita, jotka kuivatessaan kutistuvat ja saattavat tippua kuivatusalustan reikien läpi.
Melu
Laitteiden melua mitattiin 0,5 metrin päästä laitteiden etupuolelta, ja melua arvioitiin myös subjektiivisesti.
Sähkönkulutus
Kasvikuivureiden sähkönkulutus mitattiin testin pisimmän kuivausajan mukaan. Myös valmiustilan sähkönkulutus mitattiin.
Turvallisuus
Laitteiden sähköturvallisuus tarkistettiin merkkien, suojauksen ja rakenteen osalta, ja lämpöturvallisuutta testattiin mittaamalla eri kohtien/materiaalien pintalämpötiloja kuivauksen aikana.
Rakenteen laatu
Laboratorion asiantuntijat arvioivat materiaalien laatua, jämäkkyyttä ja kestävyyttä.
Testitulokset
Artikkeli