Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Kasvikuivuri.

Suorituskyky

Testasimme aistinvaraisesti, miten hyvin kasvikuivurit kuivaavat eri raaka-aineita. Kuivasimme omenoita, sieniä, viinirypäleitä, mansikoita ja lihaa. Niistä arvioitiin 5-portaisella asteikolla kuivauksen tasaisuus ja laatu, kuivatun tuotteen rakenne, suutuntuma, kiinteys 24 tunnin kuluttua sekä maku.

Mittasimme myös kuivaukseen kuluneen ajan sekä kuivauksen tehokkuuden punnitsemalla tuotteet ennen kuivaamista ja kuivaamisen jälkeen. Testit tehtiin valmistajan ohjeiden mukaan.

Kuivattuja hedelmiä, marjoja ja kasviksia.

Käyttömukavuus

Käyttömukavuutta mitattiin arvioimalla kasviskuivurien kokoamisen, täyttämisen, käytön ja puhdistamisen helppoutta sekä kuivurien siirrettävyyttä ja säilytystä. Arvioimme myös käyttöohjeiden hyödyllisyyttä ja laajuutta.

Lisäksi käyttömukavuudessa selvitettiin, voiko kuivurilla kuivata mustikoita tai muita pieniä metsämarjoja. Jos mustikat mahtuivat reikien läpi, käyttömukavuuden arvosana aleni ja sitä kautta myös kokonaisarvosana.

Melu

Melu mitattiin desibelimittarilla laitteen edestä puolen metrin päästä. Lisäksi kolme asiantuntijaa arvioi melua kuuntelemalla.

Sähkönkulutus

Mittasimme sähkönkulutuksen testin pisimmän kuivausajan mukaan.

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja kuivataan laboratoriossa.

Laboratoriossa testattiin sienien, mansikoiden, viinirypäleiden, lihan ja omenoiden kuivausta.

Rakenteen ja materiaalien laatu

Kasvikuivureiden rakennetta ja materiaalien laatua arvioi muutaman hengen raati.

Sähköturvallisuus

Yksinkertainen sähköturvallisuustesti tehtiin standardin mukaan.

Lämpöturvallisuus

Lämpöturvallisuutta testattiin etsimällä laitteista vaarasta kertovia symboleja ja mittaamalla kuivauksen aikana lämpötiloja laitteen pinnoista, joita voi koskettaa. Testissä myös määriteltiin, mitä materiaaleja kuivurissa on käytetty ja missä osissa ne sijaitsevat.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: Laura Oja, IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.