Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Firemaple-merkkinen kaasukeitin.

Suorituskyky

Veden kuumentamisen testit tehtiin huoneenlämmössä tuulettomassa, heikossa (2,5 m/s) ja kohtalaisessa tuulessa (4 m/s).

Kuumennustesteissä kuumennettavan veden määräksi valittiin suositeltu maksimimäärä (maksimiviivaan keittoastiassa). Jos viivaa ei ollut, astia täytettiin 20 mm vajaaksi yläreunasta mitattuna. Vedenkuumennustesti aloitettiin täydellä kaasusäiliöllä. Samalla säiliöllä tehtiin sen jälkeen kuumennustestit heikossa ja kohtalaisessa tuulessa.

Laboratorio mittasi kuumennetun veden määrän, kuumennusajan ja kaasunkulutuksen. Kuumennus tehtiin 20-asteisella vedellä, joka kuumennettiin 90-asteiseksi. Kuumennusaika ja kaasunkulutus arvosteltiin kuumennettua vesilitraa kohden.

Käyttömukavuus

Laboratorion asiantuntijat arvostelivat keittoastian kiinnittämisen ja irrottamisen, polttimen kiinnittämisen kaasusäiliöön, keittoastian käsittelyn ja tyhjentämisen ja päälle sekä pois päältä laittamisen. Arviossa huomioitiin käyttö paljain käsin ja hanskat kädessä.

Lisäksi arvosteltiin keittimen tasapainoisuus erilaisilla alustoilla, keittoastian puhdistaminen sekä keittimen kuljettaminen ja säilytys. Arvostelussa huomioitiin osien pakkautuminen, koko pakattuna ja keittimen paino.

Käyttöohjeiden selkeys, turvallisuusohjeet ja -merkinnät arvosteltiin.

Turvallisuus

Keittimille tehtiin lämpöturvallisuustesti ja vakaustesti. Lisäksi testattiin keittimien käyttäytyminen ylivuototilanteessa.

Lämpöturvallisuustestissä lämpötunnistimia asennettiin sellaisiin kohtiin, joihin käyttäjä todennäköisesti koskee käytön aikana. Tällaisia ovat ainakin kahvat ja kannet.

Vakaustestissä keittoastioissa oli maksimimäärä vettä samalla kun alustaa kallistettiin ensin 10 asteeseen ja sen jälkeen kallistusta lisättiin niin kauan, kunnes keitin kaatui. Ylivuototilanteessa tarkistettiin sammuttaako keittoastian reunan yli roiskuva vesi polttimen liekin.

Lisäksi tarkastettiin, että keittimet täyttävät standardin EN521 kohtien 5.1 ja 5.4 vaatimukset. Niiden perusteella esimerkiksi polttimiin ei saa olla mahdollista tehdä haitallisia muutoksia esimerkiksi osia vaihtamalla. Keittimistä ei löytynyt puutteita näissä tarkistuksissa.

Viimeiseksi tarkistettiin vuotaako keittimistä kaasua kaasupullon kytkemisen jälkeen.

Melu

Keittimien tuottama suurin äänenvoimakkuus mitattiin. Lisäksi laboratorion asiantuntijat antoivat arvion melun häiritsevyydestä.

Rakenne ja kestävyys

Asiantuntijat arvioivat keittimien rakennetta kiinnittämällä huomiota muun muassa materiaalivahvuuksiin, lämmönkestoon sekä liitäntöjen ja painikkeiden tukevuuteen. Keittimille tehtiin myös pudotustestit. Keittimet pudotettiin kuljetuskunnossa 1 metrin korkeudesta betonilattialle. Tämän jälkeen tarkistettiin keittimien toiminta ja mahdolliset vauriot.

 

Testitulokset

Artikkeli

Kaasukeitin, jota kohti puhalletaan ilmaa tuulettimella.

Vain osa keittimistä pystyi kuumentamaan veden 90-asteiseksi heikossa ja kohtalaisessa tuulessa.

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.