Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Harmaa jääkaappi.

Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit

Jääkaapit testattiin 20±0,5 celsiusasteen huonelämpötilassa ja 55±5 prosentin suhteellisessa ilmankosteudessa. Laitteet oli kytketty 230 voltin (±1 %) jännitteeseen, ja laitteiden annettiin käydä vähintään 24 tuntia ennen mittausten aloittamista. Kaikki hyllyt ja lokerot ovat paikallaan testien aikana. Kaikissa testeissä käytettiin valmistajien suosittelemia oletusasetuksia jääkaapin lämpötilalle.

Suorituskyky

Jääkaapit täytettiin lämpötila-antureita sisältävillä pakkauksilla säilytyslämpötilojen mittaamiseksi. Jääkaappiosaan täytetiin pakkauksia 30 kilogrammaa sataa käytettävissä olevaa litraa kohden, vihanneslaatikkoon 1 kg/10 l, kylmälokeroon yksi tai kaksi pinoa pakkauksia sekä ovilokeroon kaksi pakkausta. Pakkaukset sijoitettiin tasaisesti hyllyille ja lokeroihin.

Jääkaappiosasta mitattiin lämpötilaa kolmesta eri kohtaa, vihanneslaatikosta yhdestä kohdasta. Elintarvikepakkausten lämpötilaa mitattiin jääkaappiosassa, ovilokerossa, vihanneslaatikossa sekä kylmälokerossa. Lämpötiloja mitattiin 24 tunnin ajan eikä laitteiden ovia avattu tänä aikana. Samalla mitattiin myös jääkaappien energiankulutus. Testi toistettiin sekä 20 että 10 °C:n huoneenlämmössä. Vihanneslaatikosta ja jääkaapista mitattiin myös ilmankosteus: laatikkoon laitettiin vedellä kasteltu sieni tuottamaan kosteutta, ja ilmankosteutta mitattiin 24 tunnin ajan pitämällä ensiksi laatikon ilmaventtiili avoimena ja sitten suljettuna.

20 °C:n huoneenlämmössä jääkaappeihin lisättiin lämpötila-antureita sisältäviä huoneenlämpöisiä testipakkauksia aiemmin jäähdytettyjen pakkausten lisäksi, pakkausten jäähdyttämiseen kuluvan ajan mittaamiseksi. Jääkaappiosaan lisättiin pakkauksia 5 kg/100 l, vihanneslaatikkoon 0,5 kg/10 l ja kylmälokeroon 1–2 pinoa pakkauksia jääkaapin käytettävissä olevaa tilavuutta kohden. Jos laitteessa oli käytettävissä esi- tai superjäähdytystoiminto, tämä kytkettiin päälle valmistajan ohjeiden mukaisesti. Jäähtymistä seurattiin 24–48 tuntia ja tavoitelämpötilaan pääsemiseksi kulunut aika mitattiin. Pakkausten tavoitelämpötila jääkaappiosassa oli 5 °C, muualla jääkaapissa 7 °C. Jääkaapista mitattiin myös siellä aiemmin olleiden pakkausten lämpötila.

Elintarvikkeita simuloivia pakkauksia jääkaapin sisällä.

Jääkaappien lämpötiloja mitattaessa käytettiin elintarvikkeita simuloivia, lämpöantureilla varustettuja pakkauksia.

Käyttömukavuus

Laitteiden käyttömukavuutta arvioi kolmen hengen laboratorioryhmä. Ryhmä arvioi käyttöohjeet, asennuksen helppouden, ovien käytettävyyden, täyttämisen ja tyhjentämisen sekä säätöjen helppoutta, ilmoituksia ja hälytyksiä, puhdistamisen helppoutta sekä mobiili­sovelluksen käyttöä.

Sähkönkulutus

Testipakkauksilla täytettyjen laitteiden sähkönkulutusta mitattiin 24 tunnin ajan oven ollessa suljettuna, laitteiden saavutettua stabiilin lämpötilan. Oven avaamisen vaikutus sähkönkulutukseen mitattiin 24 tunnin mittausjakson aikana, joista 9 tunnin aikana jääkaapin ovea avattiin säännöllisesti. Jääkaapin ovi avattiin yhdeksän tunnin jakson aikana tunneittain minuutin ajaksi. Sähkönkulutusta arvostellessa sähkönkulutus suhteutettiin kylmälaitteen käytettävissä olevaan tilavuuteen.

Melu

Jääkaappien melutaso mitattiin laitteiden etupuolelta puolen metrin etäisyydeltä ja laitteen keskitasolta yhden minuutin ajan. Lisäksi kolmen hengen laboratorioryhmä arvioi melutasoa ja laitteen tärinää.

Rakenteen laatu

Laboratorioryhmä arvioi laitteessa käytettyjen materiaalien laatua esimerkiksi hyllyjen, laatikoiden ja säätimien osalta.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.