Hero image

Näin testasimme

Testi tehtiin puolueettomassa laboratoriossa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Pesuainepullo.

Testi tehtiin pesuaineiden testaukseen erikoistuneessa laboratoriossa 30 asteen ohjelmalla ja pehmeää vettä käyttäen.

Hinta per pesu laskettiin jakamalla pakkauksen sisältämän pesuaineen määrä testissä käytetyllä annostelumäärällä. Pakkaushinta jaettiin saadulla pesujen määrällä. Annostelu perustui 2,5 kilon määrään normaalilikaista pyykkiä.

Puhdistuskykyä testattiin pesemällä standardin mukaisilla likaseoksilla käsiteltyjä kangastilkkuja. Pesujen jälkeen mitattiin, kuinka hyvin likatahrat olivat poistuneet. Tahranpoistokykyä mitattiin optisesti testilaitteella, jonka avulla määritettiin likatahrojen poistuminen kankaista prosentteina. Testissä käytettiin villa- ja silkkikankaita.

Rasvaiset tahrat

Testasimme, kuinka hyvin pesuaine tehoaa tahroihin, jotka muodostuvat lähinnä rasvasta. Testilikoina käytettiin öljyä ja pigmenttiä, oliiviöljyä ja nokea sekä talia ja hiiltä sisältäviä tahroja. Tämän lisäksi käytettiin voita, oliiviöljyä ja huulipunaa sisältäviä tahroja.

Entsyymitahrat

Arvosana kertoo kuinka hyvin pesuaineet poistavat proteiini- ja tärkkelyspitoisia tahroja, joihin tehoavat entsyymit. Testilikoina käytettiin kaakaota sekä verta, maitoa ja pigmenttiä sisältäviä tahroja.

Valkaistavat tahrat

Testilikoina käytettiin teetä, kahvia ja punaviiniä.

Pesuainepulloja ja eri värisiä kangaspaloja.

Pesuaineen kyky säilyttää pestävän pyykin värit testattiin sekä villa- että silkkikankaalla.

Kutistuminen

Testaukseen tarkoitettuja villakankaita pestiin kuuteen kertaan ja tämän jälkeen mitattiin kutistuminen molempiin suuntiin ja paksuuden muutos.

Kangaskuitujen vahingoittuminen

Laboratorio mittasi pesuaineiden vaikutuksen villa- ja silkkikankaiden kulumiseen ja vahingoittumiseen tekemällä dynamometrillä repäisylujuuden testit pesujen jälkeen.

Valkoisuus

Testipesujen jälkeen mitattiin pyykin valkoisuus villa- ja silkkikankaista. Kaikissa testeissä koneellisten seassa käytettiin standardinmukaista SBL 2004 -täytelikaa, jolla simuloidaan pyykissä normaalisti mukana olevaa likaa. Pesuaineen on tarkoitus estää myös tällaisen lian kiinnittymistä pyykkiin. Pyykin valkoisuus ja harmaantuminen mitattiin spektrofotometrillä.

Harmaantumisen mittaukset tehtiin valkoisuustestien tavoin 3 pesukerran jälkeen. Harmaantumista aiheuttaa ainakin lian uudelleenkiinnittyminen pyykkiin pesun aikana.

Värien säilyminen

Värien haalistuminen mitattiin 10 pesun jälkeen.

Pakkaus ja merkinnät

Arvostelussa huomioitiin annostelu, pakkauksessa olevien tuoteselosteiden luettavuus sekä pakkausmateriaalit.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.