Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

E-kirjojen lukulaite.

Käyttömukavuus

Arvostelussa huomioitiin laitteen toimintanopeus, valikot ja ohjetoiminnot, perusasetusten tekeminen, etsi-toiminto kirjanmerkkien käyttö ja omien muistiinpanojen tekeminen.

Toimintanopeutta mitattaessa huomioitiin, kirjan avautumisen, sivunvaihdon, tietylle sivulle siirtymisen ja sisällysluettelon avautumisen nopeus.

Näytön laatu

Kolme laboratorion asiantuntijaa arvioivat näytön laatua normaalivalaistuksessa (200 lux), suorassa auringonvalossa (80 000 lux) ja hämärässä (1 lux).

Kirjan lataaminen ja ostaminen

Lataamisen ja ostamisen helppoutta arvosteltiin pelkän lukijalaitteen kautta ja tietokoneen välityksellä.

Lukijalaitteen kautta ladattiin suojaamaton kirja verkkosivulta ja digitaalisella oikeuksien hallinnalla (DRM) suojattu kirja verkkokirjakaupasta. Lisäksi arvioitiin mahdollisuus kirjaston kirjojen käyttämiseen.

Erillistä tietokonetta käyttäen siirrettiin suojaamaton kirja usb-kaapelin kautta ja sähköpostilla. Lisäksi siirrettiin tiedosto tietokoneelta lukijalaitteeseen langattomasti ja arvioitiin yleisesti, miten hyvin onnistuu kirjan ostaminen tietokoneella ja kirjan siirtäminen lukijalaitteeseen.

Myös oletuskirjakaupan toiminta arvosteltiin. Huomioon otettiin tietyn kirjanimikkeen löytyminen, ostamisen ja lataamisen kätevyys ja kirjasuositusten toimivuus ja laatu.

Henkilö naarmuttamassa e-kirjojen lukulaitteen näyttöä.

Testissä tutkittiin myös sitä, kuinka herkästi laitteiden näytöt naarmuuntuvat.

Lukumukavuus eri käyttötilanteissa

Testipaneeli arvioi kuinka helppoa ja mukavaa lukulaitteen käyttäminen on eri tilanteissa. Lukumukavuus istuessa-arvioon vaikuttivat käyttöpainikkeet, sivunvaihdon kätevyys ja sivusuunnan vaihtaminen.

Lukumukavuutta seistessä arvioitaessa kiinnitettiin huomiota erityisesti käytettävyyteen yhdellä kädellä, laitteen painoon ja otteen pitävyyteen. Lukumukavuus sängyssä-arvioon vaikutti laitteen käsiteltävyyden lisäksi käyttönäppäinten ääni.

Tuki tiedostomuodoille

Arvosteluun vaikuttivat tuki eri tiedostomuodoille, kuten tärkeimpinä epub DRM, pdf, mobi ja azw. Erikseen arvosteltiin pdf-tiedostojen toimivuus ja käytettävyys.

Rakenteen laatu

Laboratorion asiantuntijat antoivat kokonaisarvion laitteen rakenteen laadusta ja kestävyydestä. Tässä arviossa huomioitiin myös pudotustesti. Lisäksi näytön naarmuuntumisherkkyys, mahdolliset ohjelmiston aiheuttamat ongelmat testin aikana sekä laitteen vedenkestävyys huomioitiin arvostelussa.

Akunkesto

Lukijalaitteiden akunkesto on niin pitkä, että sitä ei mitattu laboratoriossa. Sen sijaan tarkistettiin akun kapasiteetti ja mitattiin tehontarve lukemisen aikana, sivun vaihdossa ja valmiustilassa.

Erikoisominaisuudet

Arvostelussa huomioitiin mahdollisuus mp3-toistoon luettaessa, verkkoselailumahdollisuus, kahden samanlaisen laitteen synkronointi, jotta samaa kirjaa voi lukea kahdella laitteella, 3G-yhteys ja tekstin muunnos puheeksi näkövammaisia varten. Viimeksi mainitussa ei huomioitu suomen kieltä.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.