Black Friday

Mikä on Black Friday?

Yksi vuoden suurimmista ostospäivistä eli Black Friday järjestetään tänä vuonna 29.11.2024. Black Friday eli Musta perjantai tuo mukanaan tuhansia tarjouksia verkkokauppoihin ja myymälöihin. Black Friday on virallisesti marraskuun viimeinen perjantai, mutta monissa kaupoissa Black Friday -tarjoukset kestävät kuitenkin useamman päivän tai jopa viikon, jolloin tarjouskampanjan nimenä voi olla Black Week tai Black Weekend.

Black Friday on peräisin Yhdysvalloista, ja sitä vietetään joka vuosi kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Päivän nimen arvellaan tulleen siitä, että kiitospäivän jälkeen liikenne oli erityisen vilkasta ja poliisia työllistävää. Myöhemmin nimi yhdistettiin kirjanpitoon, jossa tappiot merkittiin punaisella ja voitot mustalla. Black Fridaysta eteenpäin kaupat alkoivat usein kerryttämään voittoa, eli mustalla kirjattavaa tulosta.

Suomessa Black Friday on huomattavasti suositumpi ostospäivä kuin esimerkiksi Singles’ Day, joka aloittaa marraskuun tarjouspäivien putken 11.11. Black Fridayn jälkeen on vielä yksi tarjouspäivä, Cyber Monday, jota vietetään 2.12.2024.

Black Friday -tarjouksista voi hankkia joululahjoja edullisempaan hintaan tai ostaa itselleen esimerkiksi uuden television, puhelimen, kuulokkeet tai kaiuttimet. Viihde-elektroniikan lisäksi myös esimerkiksi kodinkoneet tai vaatteet ovat usein alennuksessa. Ostoksilla kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei tule kiireessä tai pelkän tarjoushinnan takia tehtyä hutihankintoja. Katso alta vinkkimme Black Friday -ostoksille!

Älypuhelimia kaupassa.

Kuluttajan vinkkilista Black Fridayn ostoksille

1. Ole ajoissa liikkeellä 

Jotkut kaupat julkistavat tulevat Black Fridayn alennukset ennen niiden alkamista, joten kannattaa tarkkailla yritysten verkkosivuja etukäteen. Tarjoukset voivat kestää jopa viikon ja uusia tarjouksia saattaa tulla eri päivinä. Mieti etukäteen, mikä on budjettisi ja tarpeesi. Pienellä suunnittelulla voit välttää kiireessä tehdyt huonot ostopäätökset.

2. Löydä parhaat tuotteet Kuluttajan testien avulla

Kuluttajan puolueettomien testien avulla löydät valikoimien parhaat ja itsellesi sopivimmat tuotteet. Olemme vertailleet puolestasi tuotteita yli sadassa eri tuoteryhmässä. Ennen kuin hyödynnät Black Fridayn tarjoukset, kannattaa katsoa testimme esimerkiksi televisioista, puhelimista ja tableteista tai kodinkonetestimme jääkaapeista ja varsi-imureista. Saat pääsyn testeihin tilaamalla Kuluttajan tai ostamalla yksittäisen testin. Löydät kaikki testimme verkkosivujen ylävalikon kautta tai täältä.

Mikäli kaipaat testien ohella lisää tietoa ostopäätöksesi tueksi, voit katsoa myös laajat ostajan oppaamme. Oppaissa käsittelemme yleisellä tasolla tuotteiden valintaan vaikuttavia asioita, kuten laitteiden ominaisuuksia tai termistöä. Katso esimerkiksi television, kahvinkeittimen tai puhelimen ostajan oppaamme. Kaikki oppaat löytyvät täältä.

3. Vertaile hintoja eri kauppojen välillä

Kaupoissa on erisuuruiset Black Friday -tarjoukset, eikä kannata luottaa siihen, että yhdestä kaupasta löytyy parhaat alennukset kaikista tuotteista. Tarkista, mistä kaupasta löydät haluamasi tuotteen halvimmalla. Tuotteiden hintavertailu on helpompaa, jos teet ostoksia kivijalkakauppojen sijaan verkkokaupassa.

4. Tarkista tuotteen hintahistoria

Black Fridayssa, kuten muissakin suurissa alekampanjoissa, kannattaa olla tarkkana. Kyseessä ei välttämättä ole oikeasti hyvä ja ainutkertainen alennus. Kirjoitimme joitain vuosia sitten, että Singles’ Dayn tarjoustuotteita oli myyty samaan hintaan aiemminkin. Joidenkin tuotteiden hintoja nostettiin hieman ennen tarjouspäivää, ja sitten laskettiin kampanjapäivänä. Tällöin voi saada käsityksen, että kyse on suuresta alennuksesta, vaikka totuus on toinen. Tuotteen hintahistoria voi löytyä hintavertailusivustoilta.

5. Tee verkkokauppaostokset turvallisesti

Huijarit hyödyntävät sitä, että tarjouspäivinä on paljon ihmisiä ostoaikeissa, ja ostokset saatetaan tehdä kiireellä. Kiireen tuntua luo se, että Black Fridayn alennukset kestävät vain lyhyen aikaa ja jotkut tuotteet saattavat olla loppuunmyytyjä nopeasti. Tee ostoksia vain sinulle tuttujen yritysten sivuilla tai varmista kaupan luotettavuus ennen ostamista. Verkkokaupassa kannattaa aina maksaa luottokortilla, jos mahdollista. Katso vinkit turvalliseen verkkokauppa-asioimiseen täältä.

 

Sivua on päivitetty 20.2.2024.

 

Monta tapaa lukea Kuluttajaa

Kuluttaja tarjoaa lukijoilleen uusia näkökulmia ja luotettavaa tietoa tuotteista ja palveluista. Tilaajana pääset käsiksi kaikkiin asiantunteviin testeihin, vertailuihin ja artikkeleihin, joiden avulla teet fiksuja valintoja.

  • Teet parempia ostopäätöksiä.
  • Löydät helposti laadukkaat tuotteet.
  • Säästät rahaa vertailemalla tuotteiden hintoja.
  • Tiedät oikeutesi ja velvollisuutesi.

Tilaajana hyödyt enemmän

Kuluttaja LEHTI + DIGI -tilaus.

Kuluttaja LEHTI + DIGI, kestotilaus

59€/12 kk
59
/ 12 kk
Painettu lehti kotiin kannettuna
Näköislehtien lukuoikeus
Testien lukuoikeus
Artikkelien lukuoikeus
Pääsy valmistajan ilmoittamaan tietoon testeissä
Ostajan oppaat
Musta lista
Vaihtuva maksuton sisältö rekisteröityneille
Tieto uusista sisällöistä sähköpostitse
Kuluttaja DIGI -tilaus.

Kuluttaja DIGI, kestotilaus

46€/12 kk
46
/ 12 kk
Painettu lehti kotiin kannettuna
Näköislehtien lukuoikeus
Testien lukuoikeus
Artikkelien lukuoikeus
Pääsy valmistajan ilmoittamaan tietoon testeissä
Ostajan oppaat
Musta lista
Vaihtuva maksuton sisältö rekisteröityneille
Tieto uusista sisällöistä sähköpostitse

Rekisteröitynyt käyttäjä

Ilmainen
Painettu lehti kotiin kannettuna
Näköislehtien lukuoikeus
Testien lukuoikeus
Artikkelien lukuoikeus
Pääsy valmistajan ilmoittamaan tietoon testeissä
Ostajan oppaat
Musta lista
Vaihtuva maksuton sisältö rekisteröityneille
Tieto uusista sisällöistä sähköpostitse
Mahdollisuus ostaa lukuoikeus yksittäiseen lehteen, testiin tai artikkeliin
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.