Kuluttaja 6/2023 on ilmestynyt: testeissä hienopesuaineet, sous vide -kypsentimet ja tyhjiöpakkauslaitteet
Kuluttajan tuorein numero on ilmestynyt. Tässä numerossa olemme testanneet hienopesuaineet, sous vide -sirkulaattorit ja vakumointilaitteet.
Testissä 13 hienopesuainetta: pesutuloksissa parantamisen varaa
Hienopesuaineet ovat hellävaraisia tekstiileille, mutta eivät pese kaikkia tahroja hyvin. Tämä selvisi Kuluttajan hienopesuainetestissä, jossa verrattiin 13 tuotteen pesutulosta, kutistumista ja hellävaraisuutta.
Osaa tuotteista suositellaan ainoastaan 30 asteen hienopesuun, useimpia korkeintaan 40 asteen pesuun. Kahta tuotetta valmistajat suosittelevat korkeintaan 60-asteiseen pesuun ja yksi sopii peräti 95-asteiseen pesuveteen.
Testin kalleimmat hienopesuaineet eivät nousseet testin kärkisijoille. Testin kolme parasta ovat kaikki varsin edullisia, ja niillä yhden pesukerran hinnaksi tulee noin 10–20 senttiä. Testin kalleimmilla tuotteilla pesukerran hinta lähenee jo yhtä euroa.
Parhaiten hienopesuaineet pystyvät poistamaan valkaisua vaativat viinitahrat: laboratorion mittaamat pesutulokset vaihtelivat 86 ja 97 prosentin välillä. Tahrasta ei jäänyt siis juuri mitään jälkiä kankaalle, ja kaikki testin hienopesuaineet saivat poistettua valtaosan viinitahroista.
Toiseksi parhaiten hienopesuaineet selvisivät kaakaotahroista. Entsyymeillä puhdistettavaan likaan kuuluvista kaakaotahroista hienopesuaineet pesivät keskimäärin noin kolmanneksen.
Voitahrojen pesutulos oli kolmanneksi paras testilikojen joukossa, mutta silti pesutulokset eivät mairittele hienopesuaineita. Tyypillinen hienopesuaine saa nimittäin pestyä vain viidenneksen rasvatahrasta. Parhaimmillaankin helpoimmasta rasvatahrasta hienopesuaineet pesevät noin kolmanneksen, heikoimmillaan pesutulos jää 10 prosenttiin.
Kun vaatteeseen tarttunut lika koostuu useammasta erityyppisestä komponentista, hienopesuaineiden pesutulokset heikkenevät entisestään.
Suurimmat erot pesutuloksessa löytyvät öljy- ja pigmenttipohjaisten tahrojen pesussa, eli niiden tahrojen, jotka sisältävät sekä rasvaa että värjäävää ja valkaistavaa ainetta. Pesutulosten erot ovat kuusinkertaisia, vaikkakin kautta linjan huonoja. Lähes yhtä suuria eroja löytyy valkaistavista kahvitahroista: parhaat hienopesuaineet saavat haalistettua kahvitahroja nelinkertaisesti huonoimpiin verrattuna. Muilla tahratyypeillä eri pesuaineiden väliset erot ovat selvästi pienemmät.
Pesutulosten ohella huomioimme laboratoriotestissämme myös tekstiilien kutistumisen, kangaskuitujen vahingoittumisen ja värien säilymisen. Näissä hienopesuaineet olivat huomattavasti parempia kuin pesutuloksessa. Silkki- ja villakankaiden vahingoittumisessa oli kuitenkin eroja. Yksi tuote ei saanut silkin vahingoittumisesta erittäin hyvää arvosanaa kuten muut. Villakankaiden pesussa ainoastaan kolme tuotetta ylsi erittäin hyvään arvosanaan, kun muut testin tuotteet saivat tästä hyvän arvosanan.
Lue Kuluttajan testistä, mitkä hienopesuaineet pesevät parhaiten!
Testissä 10 sous vide -sirkulaattoria: kaikki eivät kypsennä tarkasti
Sous vide -kypsennysmenetelmällä saadaan kypsyysasteeltaan juuri sellaista ruokaa kuin halutaan. Sous vide -kokkausta voi kotona harrastaa kattilan ja siihen asennettavan, vettä kierrättävän sirkulaattorin avulla. Sirkulaattori pitää veden tyhjiöpakkaukseen pakatun ruoan ympärillä tasaisen lämpimänä kypsennyksen ajan, kunnes ruoka on saman lämpöistä kuin vesi.
Erityisen tärkeää sous vide -kypsentämisessä on lämpötilan tarkkuus. Jos lämpötila menee asteenkin yli asetetusta, lopputulos on erilainen kuin toivottiin. Liian alhainen lämpötila voi puolestaan uhata ruoan turvallisuutta.
Kuluttajan sous vide -sirkulaattoritestin voittajan suorituskyky – ruuan valmistus ja lämpötilan tarkkuus – on todella hyvä. Kahta aikaa koskevaa arvosanaa lukuun ottamatta sen kaikki suorituskykyarvosanat ovat erinomaisia, ja toinen kahdesta eli kasvissekoituksen valmistusaika on sekin hyvä. Huonon arvosanan laite saa ainoastaan siitä, kuinka kauan naudanlihan kypsyttämiseen menee aikaa.
Kaikki testin laitteet eivät kuitenkaan kypsennä yhtä tarkasti. Testijumboksi jääneellä laitteella lämpötilan tarkkuus on huono, ja jokaisen testatun ruoka-aineen ala-arvosana on huono. Lohifileen lämpötila poikkesi asetetusta 1,5 astetta, naudanfilee 1,6 astetta ja kasvissekoitus 2,0 astetta. Myös testin keskivaiheille sijoittuu laite, jonka lämpötilan tarkkuus on huono.
Sirkulaattoreiden käyttömukavuus vaihtelee hyvästä tyydyttävään. Käyttömukavuuden ala-arvosanoissa erot ovat suurempia: esimerkiksi Testivoittaja ja kaksi muuta laitetta saavat puhdistamisesta huonon arvosanan, kun testin helpoimmat puhdistettavat saavat puhdistusarvosanaksi 9 pistettä kymmenestä. Käyttöohjeet ovat Testivoittajalla erinomaiset, kun huonoimmillaan käyttöohjearvosana on surkea 1.
Sähköä sous vide -sirkulaattorit käyttävät runsaasti. Testivoittaja kuuluu sähköä eniten kuluttaviin laitteisiin. Kaikki testin laitteet kuluttavat paljon sähköä kasvissekoitusta kypsennettäessä, mutta kaksi laitetta saa silti sähkönkulutuksesta hyvän arvosanan.
Testissä arvioitiin myös laitteiden sähkö- ja lämpöturvallisuutta. Sähköturvallisuuden läpäisivät kaikki muut paitsi testijumboksi jäänyt Biltema 84-147, jonka suojamaajohtimen juotos paljastui huonoksi. Kokonaispisteissä testin toiseksi huonoimman sirkulaattorin eli Menuett 5527:n ongelma on lämpöturvallisuus: laitteesta mitattu korkein lämpötila oli 70,9 astetta. Kaikilla muilla testin laitteilla korkein lämpötila oli noin 40–60 astetta.
Testissä 15 tyhjiöpakkauslaitetta: hyvä tyhjiöpakkaaja alle 100 eurolla
Tyhjiöpakkauslaitteen avulla syksyn sienisadon voi säilöä ilmatiiviisti kompaktiin tilaan. Vakuumipussiin ei jää elintarvikkeita hapettavaa tai aerobisten bakteereiden kasvua edistävää ilmaa, kuten käy esimerkiksi tavallista pakastusrasiaa käytettäessä. Vakuumipusseja voi hyödyntää myös sous vide -vesihaudekypsentämisessä.
Kaikki Kuluttajan testin tyhjiöpakkaimet käyttävät joko valmiita pusseja tai rullatavarasta haluttuun mittaan pätkittävää pussimateriaalia, mutta kolme laitetta toimii myös mukana toimitettavien tyhjiöpakkausrasioiden kanssa. Yksi näistä laitteista on varsinaisesti sauvasekoitin, joka toimii samalla myös tyhjiöpakkauslaitteena.
Testattujen tyhjiöpakkaimien hinnat vaihtelevat 50 ja 280 euron välillä. Hinta ei ole laadun tae: testin kallein tyhjiöpakkauslaite jäi toiseksi viimeiselle sijalle. Hyvän laitteen saa sadalla eurolla tai selvästi halvemmallakin, sillä toinen Testivoittajista on yksi testijoukon halvimmista laitteista. Viidestätoista laitteesta 10 osoittautui kokonaisarvosanaltaan hyviksi, loput tyydyttäviksi.
Toinen Testivoittajista on testin selvästi nopein vakumoija. Testiruokien pakkaaminen hoitui sillä 6–8 sekunnissa, kun seuraavaksi nopeimmat vakumoivat testiruokia noin 15–20 sekuntia. Hitaimmat laitteet käyttivät testiruokien pakkaamiseen yli puoli minuuttia. Nopeudella on merkitystä, jos säilöttävänä on vaikkapa kymmeniä litroja vasta poimittuja marjoja tai sieniä.
Sous vide -kypsennyksessä tai herkkiä elintarvikkeita säilöttäessä tärkeää on se, että ruoka saadaan vakumoitua hellävaraisesti. Esimerkiksi kosteat ruoat kuten kala mössöytyvät helposti. Neljä laitetta pakkaa kostean ruoan parhaiten, Testivoittajat näiden joukossa. Testivoittajat pärjäävät hyvin myös herkkien mansikoiden tyhjiöpakkaamisessa.
Ilmavan materiaalin kuten testissä käytetyn leivän tai kotioloissa vaikkapa hentojen kuivattujen yrttien tyhjiöpakkaaminen ei ole kaikille laitteille yhtä helppoa. Kolme laitetta sopii ilmavan materiaalin tyhjiöpakkaamiseen huonosti.
Tyhjiöpakkausten saumat osoittautuivat erittäin kestäviksi kaikilla rullatavaraa käyttävillä laitteilla, mutta kahden vakuumipusseja käyttävän laitteen pusseissa saumat osoittautuivat heikoiksi. Saumojen tiiviydessä parantamisen varaa on useammalla laitteella, sillä osa vakuumipakkauksista imi vettä sisäänsä vesihauteessa. Sous vide -kypsennyksessä saumoista ruokaan vuotava vesi voi vaikuttaa kypsennettävän ruoan rakenteeseen ja suutuntumaan.
Testissä tutkittiin myös laitteiden äänekkyyttä, käyttömukavuutta ja rakenteen laatua. Lue Kuluttajan testistä, mitkä laitteet pärjäsivät näissä ja ruoan pakkaamiseen liittyvissä testeissä!
Tutustu lehteen ennen tilausta lukemalla tämä lehti digitaalisena irtonumerona. Voit myös tilata painetun lehden irtonumeron kotiisi, jos perinteinen lukukokemus on enemmän mieleesi.
hienopesuaine
pyykin pesu
sous vide
sous vide -sirkulaattori
tyhjiökypsennys
tyhjiöpakkauslaite
vakumointilaite
vakuumikypsennys