Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Älyvaaka.

Punnituksen tarkkuus

Testit tehtiin vaakasuoralla kovalla lattialla. Vaakojen tarkkuutta painon mittaamisessa testattiin 70 ja 120 kg:n painoilla, joiden massa oli tarkastettu ennen testin alkua. Painot asetettiin ensin täysin keskelle. Lisäksi testattiin vaa’an toiminta, kun painoja siirrettiin vaa’an oikeaan reunaan.

Punnituksen toistettavuus

Edellä kuvatut testit toistettiin 10 kertaa siten, että vaaka sammutettiin ja nostettiin ylös lattialta jokaisen mittauskerran välissä. Tarkoituksena oli selvittää mahdolliset erot punnitustuloksissa.

Punnituksen herkkyys

Vaakojen tarkkuutta testattiin vielä lisäämällä punnittavaan kuormaan 100 grammaa kerrallaan 69 kilon painosta lähtien 71 kiloon asti. 100 gramman lisäpaino lisättiin joka kerta ensin reunemmalle, minkä jälkeen tarkistettiin vaa’an näyttämä lukema. Tämän jälkeen lisäpaino siirrettiin keskelle ja vaa’an lukema tarkistettiin uudelleen.

Sama testi tehtiin myös 119 kilosta 121 kiloon asti. Mittaukset tehtiin kahteen kertaan.

Painolevyjä älyvaa'an päällä.

Useimmat testin vaa’at olivat todella tarkkoja punnitsemisessa.

Rasvaprosentin mittaustarkkuus

Testiin osallistui 10 miestä ja 10 naista, joiden rasvaprosentti vaihteli reilusta 10:stä yli 30:een. Koehenkilöiden ikä vaihteli 20 ja 70 ikävuoden välillä.

Testihenkilöiden rasvaprosentti mitattiin ensin referenssilaitteena toimineella InBody 230-laitteella. Heti referenssimittauksen jälkeen koehenkilö teki saman mittauksen kaikilla testattavilla laitteilla. Kukin henkilö toisti testin kolme kertaa.

Käyttömukavuus

Kolme laboratorion asiantuntijaa arvosteli vaakojen käyttömukavuuden. He arvioivat muun muassa käyttöönoton helppouden, punnituksen, paristojen vaihdon ja rasvaprosentin mittauksen sekä yleisen käytettävyyden. Myös painoindeksin mittaus ja mahdollisen älypuhelinsovelluksen käyttömukavuus testattiin, mutta ne eivät vaikuttaneet kokonaisarvosanaan.

Rakenteen laatu

Laboratorion asiantuntijat arvioivat rakenteen ja valmistusmateriaalien laadun.

Turvallisuus

Asiantuntijat arvioivat, onko vaaka liukas ja miten helposti vaaka liukuu tai keikahtaa sille astuessa tai sen päällä seistessä. Liukkaus testattiin sekä kuivailla että märillä jaloilla.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: ICRT ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.