Siirry sisältöön

Ostoskori

Ostoskori on tyhjä.

Takaisin kauppaan

Testi: mikä on paras grillihiili

Julkaistu: 24.06.2021
Palava hiiligrilli.

Juhannuksen ja kesälomien myötä grillauskausi on kovimmillaan. Testasimme grillihiiliä asiaan vihkiytyneessä laboratoriossa: makkaroille, pihveille ja pizzoille sopivat eri hiilet.

Testasimme grillihiilistä niiden raekoon, hiilipitoisuuden, tuhkapitoisuuden, kosteuspitoisuuden ja irtotiheyden. Lisäksi huomioimme arvosanoissa pakkausmerkintöjen tarkkuuden.

Laboratoriotesteissä grillihiilistä löytyi eroja käyttötarkoitusten mukaan: pitkään, matalalla lämpötilalla kypsytettävät savustettavat ruuat vaativat aivan erilaiset hiilet kuin vaikkapa pizzat, jotka kypsytetään selvästi kuumemmassa lämpötilassa mutta nopeammin tai makkarat, jotka yleensä grillataan nopeasti mutta ei yhtä kuumassa kuin pizzat.

Hiilellä grillatessa grillin lämpötilaan vaikuttavat hiilen raekoko sekä paloaika. Mitä suurempi grillihiilen raekoko, sitä pidempi aika hiilloksen muodostumiseen menee, ja sitä kuumemmaksi hiilloksen saa – ja pienemmällä raekoolla puolestaan lämpötila nousee nopeammin, mutta lämpötilan pysyvyys on heikompi. Pienirakeiset hiilet sopivat siis esimerkiksi nopeaan makkaroiden grillaamiseen, siinä missä isomman raekoon hiilet ovat omiaan kuumempaa lämpötilaa vaativille ruuille.

Haluatko jatkaa lukemista?

Osta pääsy tähän sisältöön tai kirjaudu sisään.

Grillaus

grillihiilet

grillihiilitesti

hiilitesti

testi

Vertailu