Testi: mikä on paras grillihiili
Juhannuksen ja kesälomien myötä grillauskausi on kovimmillaan. Testasimme grillihiiliä asiaan vihkiytyneessä laboratoriossa: makkaroille, pihveille ja pizzoille sopivat eri hiilet.
Testasimme grillihiilistä niiden raekoon, hiilipitoisuuden, tuhkapitoisuuden, kosteuspitoisuuden ja irtotiheyden. Lisäksi huomioimme arvosanoissa pakkausmerkintöjen tarkkuuden.
Laboratoriotesteissä grillihiilistä löytyi eroja käyttötarkoitusten mukaan: pitkään, matalalla lämpötilalla kypsytettävät savustettavat ruuat vaativat aivan erilaiset hiilet kuin vaikkapa pizzat, jotka kypsytetään selvästi kuumemmassa lämpötilassa mutta nopeammin tai makkarat, jotka yleensä grillataan nopeasti mutta ei yhtä kuumassa kuin pizzat.
Hiilellä grillatessa grillin lämpötilaan vaikuttavat hiilen raekoko sekä paloaika. Mitä suurempi grillihiilen raekoko, sitä pidempi aika hiilloksen muodostumiseen menee, ja sitä kuumemmaksi hiilloksen saa – ja pienemmällä raekoolla puolestaan lämpötila nousee nopeammin, mutta lämpötilan pysyvyys on heikompi. Pienirakeiset hiilet sopivat siis esimerkiksi nopeaan makkaroiden grillaamiseen, siinä missä isomman raekoon hiilet ovat omiaan kuumempaa lämpötilaa vaativille ruuille.
Grillaus
grillihiilet
grillihiilitesti
hiilitesti
testi
Vertailu