Totta vai tarua: kotimaisissa kasviksissa ei ole myrkkyjä

Moni valitsee ostoskoriinsa mieluummin kotimaisia kuin ulkomaisia vihanneksia ja hedelmiä, koska uskoo kotimaisten olevan myrkyttömiä. Onko uskomuksessa perää?

Kuluttaja-lehden numerossa 4/2021 selvitimme, ovatko kasviksia koskevat uskomukset totta vai tarua. Tilaajat pääsevät lukemaan artikkelin tästä

Yksi yleinen uskomus on, että kotimaisissa hedelmissä, vihanneksissa ja marjoissa ei ole lainkaan myrkkyjä, toisin kuin ulkomaisissa.

Väite on kuitenkin tarua – jos myrkyillä tarkoittaa torjunta-aineita. Torjunta-aineita käytetään niin kotimaisen kuin ulkomaisen ruuan viljelyssä.

Vain alle puolesta kotimaisista kasviksista on tosin viime vuosina löytynyt viranomaisvalvonnassa minkäänlaisia torjunta-ainejäämiä. Sallittujen määrien ylityksiä löytyy vain harvoin.

“Joissain kasviksissa erot kotimaisten ja ulkomaisten välillä ovat isoja. Esimerkiksi kotimaisissa kurkuissa, tomaateissa ja mansikoissa on selvästi selvästi vähemmän torjunta-aineita kuin ulkomaisissa”, sanoo erikoistutkija Susanna Raulio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

EU määrittelee, mitä kasvinsuojeluaineita jäsenmaissa viljeltävissä ja myytävissä kasviksissa saa olla, ja millaiset määrät ovat turvallisia. Tuontivihanneksia valvoo pistokokeilla Tulli, joten kaupoista ei pitäisi löytyä ulkomaisiakaan kasviksia, joissa torjunta-ainejäämiä on enemmän kuin laki sallii.

Tullin valvontatilastoista ei nouse esiin tiettyjä tuontikasviksia, joista torjunta-ainejäämiä löytyisi huomattavasti enemmän kuin muista. Tulli on kuitenkin kohdentanut valvontaansa esimerkiksi appelsiineihin, granaattiomenoihin ja inkiväärinjuuriin, ja niiden tuontieristä onkin löytynyt raja-arvojen ylityksiä.

 

Juttuun on haastateltu myös ylitarkastaja Arja Heinosta Ruokavirastosta ja tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Nefflingiä Tullin valvontaosastolta.

Kommentit (1)

Yhtä tärkeää olisi kotimaisen rukiin, ohran ja kauran tutkiminen verrattuna ulkomaisiin vastaaviin. Näitä ja elintarvikkeitakin on jo tutkittu ja vertailtu (vähin äänin) MTT:n toimesta 2001. ”Suomalaisten elintarvikkeiden ravitsemuksellinen laatu ja kemiallinen turvallisuus”. Toimittanut Jorma Kumpulainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.