Sähkösopimus pyytämättä ja yllätyksenä

Kotimaan Energia myy puhelimessa sähkösopimuksia. Kuluttajat ovat valittaneet kuluttajaviranomaisille, että sopimus syntyy monesti ilman, että asiakas on siihen suostunut.

Kuluttajan lukijan puhelin soi huhtikuussa. Langan päässä oli Kotimaan Energian myyjä, joka kauppasi sähkösopimusta. Lukija epäröi: eikös Kotimaan Energia ole käytännössä sama yritys, josta Kuluttaja kirjoitti muutama vuosi sitten? Ongelma oli se, ettei asiakas ymmärtänyt tekevänsä puhelimessa sitovaa sopimusta.

Lukija aavisteli oikein: Suomen Energiayhtiö vaihtoi nimensä vuonna 2015 Kotimaan Energiaksi. Sopimus jäi syntymättä, vaikka myyjä vakuutteli, että yritys on parantanut tapansa ja koko johtokin vaihtunut.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tulleet valitukset kertovat kuitenkin muuta. Kotimaan Energiasta valitettiin viime vuonna kuluttajaviranomaisille 172 kertaa, ja tänä vuonna valituksia on kertynyt toukokuuhun mennessä 72. Tilaamatta syntyneestä sähkösopimuksesta on valitettu 54 kertaa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola pitää valitusten määrää varsin suurena. Kaakkolan mukaan suurin ongelma on edelleen se, ettei asiakas ymmärrä puhelimessa sitoutuvansa sopimukseen vaan olettaa saavansa vain tarjouksen.

”Kotimaan Energian ei sinänsä tarvitse lähettää tarjousta postiin tai sähköpostiin. Sähköä myyvät yhtiöt pyrkivät siihen, että myyjä tekee puhelimessa tarjouksen suullisesti. Jos kuluttaja sen hyväksyy, syntyy sopimus, jonka myötä myyjä voi lähettää sopimusvahvistuksen.”

Myyntijohtajan Petteri Kaijasillan mukaan Kotimaan Energian toimintaperiaatteilla ei ole yhteyttä vanhaan huonomaineiseen yhtiöön, eivätkä heidän puhelinmyyjänsä eivät solmi sähkösopimuksia tarjouksen varjolla.

”Jos yksittäistapauksissa näin on toimittu, niin myyjä on toiminut ohjeistuksemme vastaisesti”, Kaijasilta kertoo.

Kaijasillan mukaan Kotimaan Energia on pyytänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoa kommentoimaan myyntipuheluaan, jonka jälkeen puhelun runko on rakennettu KKV:n suositusten pohjalta.

Jukka Kaakkola huomauttaa, että sähköyhtiön pitää lopettaa puhelu, jos kuluttaja ilmoittaa haluavansa tarjouksen kirjallisena. Tilausvahvistusta ei saa tällöin lähettää. Kuluttajalla on myös oikeus saada puhelusta äänitallenne, ja sähkönmyyjän velvollisuus on osoittaa, että sopimus on tehty.

Kotimaan Energia on Kaijasillan mukaan Suomen Asiakkuusmarkkinointiliiton jäsen ja noudattaa telemarkkinoinnin reilun pelin säännöksiä.

”Puhelinmyyntitapahtuman on oltava kuluttajalle selkeä ja läpinäkyvä. Seuraamme puhelinmyyntimme laatua puhelintallenteiden avulla. Jos saamme yksittäiseltä kuluttajalta palautetta epäselvästä myyntipuhelusta, reagoimme palautteeseen välittömästi.”

Lue lisää: Sähkösopimus tropiikista

Kuluttaja-asiamies huomautti Kotimaan Energiaa vuonna 2017

Kuluttaja-asiamies huomautti Kotimaan Energiaa puhelinmyynnistä heinäkuussa 2017 ja vaati yritystä korjaamaan toimintatapojaan. Kaakkolan mukaan KKV:n ja Kotimaan Energian edustajien on tarkoitus tavata vielä ennen kesälomakauden alkua. Tapaamisessa selvitetään, mitä ongelmia Kotimaan Energian markkinoinnissa edelleen on ja mitä korjaavia toimenpiteitä yhtiö on tehnyt.

Kommentit (5)

Törkeetä toimintaa tuo myynti,olin eräässä kauppakeskuksessa kiertelemässä kattelemassa jotakin huomasin siellä käytävällä oli SUOMEN ENERGIAN naismyyjä kävi minua hihasta kiinni veti pöytänsä viereen puolipakolla piti tiukasti hihastani kiinni minun olis pitänyt allekirjottaa sopimus luojan kiitos sattui paikalle tuntematon mies joka puolusti minua siitä se huuto vasta alkoikin ja nimittelyä,tuon yhtiön kanssa on ennenkin ollut vaikeuksia.tekevät sähkösopimuksia ilman lupaa lähettävät mainoksia joihin pitää vastata jos et vastaa teet sopimuksen heidän kanssaan.en yleensä lue mainoksia,ihmettelin kun tuli heiltä laskuja minun tietämättäni,soitin heille sopimus oli tehty kun en vastannut siihen mainokseen,soitin kuluttaja asiamiehelle vasta sieltä kautta sain purettua sopimuksen mitä en ollut tehnytkään,TOSI RÖYHKEETÄ TOIMINTAA.

Vinkkejä:
-puhelinmarkkinointikielto, esim. ASML ROBINSON
-kielto maistraattiin
Suosittelen etenkin 65 vuotta täyttäneille. Kun ikää on 80-90 vuotta, kyseenalainen markkinointi on oman/omaisen kokemukseni mukaan yleistä.

Tällä hetkellä omaisellani vastaava kiista Fi-Nergy-yhtiön kanssa. Sopimusta ei ole tehty, sopimusvahvistusta ei lähetetty, lasku tuli.

Menin ajatuksissani tämän ottamaan, Tampereella feisssari tätä kauppasi alarannan kävelysillalla.
Tilausvahvstuksen tuleminen kesti 7pvä ja kun peruutus on tehtävä 14vrk aikana meni maku heti kättelyssä. Pikaiseti selasin sopimuksen ja se on kallimpi kuin mitä piti, päivät on väärin ja 12kk muuttui 24kk sopimukseksi..
2 Mailia laitettu peruutuksesta, mutta en ole vielä saanut vastausta.
1 kerta soitettu ja joku Santeri oli jo hiukan hätääntyneen ja ärimmäisen tympeän oloinen kun ilmoitin etten ole saanut vieläkään vahvistusta peruutuksesta. Käsittelyjonossa ovat ja purkavat sitä juuri. Kumma kun ei torstaina laitettuun viestiin vastattu perjantaina.
Aion soittaa sinne nyt joka ikinen päivä uudelleen kunnes saan mustaa valkoisella peruuuksesta.
Peruutuksen olen tehnyt määräajan puitteissa kirjallisena, joten sitä eivät voi kiistää.

Olin yli vuoden ko yhtiössä töissä ja siellä käsketään huijaamaan asiakkaita, jos asiakas on yhtään epävarma omasta sopimuksestaan.

Eli kyseessä on kai petos ?

Sama käytäntö joka toimistossa. Hintojen ”alennuksista” valehdellaan. Olisiko syytä poliisitutkintaan ?

Mieheni tuli tänään kotiin töistä ja hänelle oli soitettu Kotimaan energiasta ja tarjottu halpaa sähköä. Oli antanut s-postiosoitteemme johon sopimus tulee ja myyjä oli sanonut että on 14 päivää aikaa hyväksyä se tai perua. Keskustelin mieheni kanssa ja en halunnut muuttaa sähkösopimustamme mihinkään, joka on minun nimissäni, jolloin mies soitti firmaan ja perui sen. Silti nyt parin tunnin kuluttua oli s-postiimme tullut kiitos siitä, että olimme hyväksyneet sopimuksen kaikenmaailman ehtoineen. EMME ollet hyväksyneet sitä vaan peruneet mutta niin vain oli kaikki tietomme siellä ikään kuin olisimme hyväksyneet. Ai että näen punaista. Tämä oli meille jo toinen kerta samasta firmasta. En tule ikinä ottamaan sähköä heiltä. Lähetin heille myös s-postia, saa nähdä mitä tapahtuu.

Viola

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.