“Oliko teillä tulossa kiinteistöön huolto- tai korjaustöitä?”

Remonttiyhtymä on viime vuosina soitellut omakotitaloasujille. Verkkosivuillaan yritys listaa yhteistyökumppaneita, jotka ovat kerryttäneet kymmenittäin valituksia kuluttajaneuvontaan ylihintaisten remonttien aggressiivisesta myynnistä.

Poliisille tuttujen liikemiesten firma kerää kodin omistajien tietoja kilpailutuksen varjolla. Yhtiö hankkii asiakkaita remonttien kotimyyjille, joista on tullut kymmeniä valituksia kuluttajaneuvontaan.

Monet ovat viimeisen kahden vuoden aikana saaneet puhelun Rakennusyhtymältä. Vuonna 2018 Rakennus­yhtymä soitteli ihmisille kysyäkseen, tuntevatko he uuden jätevesilain vaatimukset. Tuolloin kaksi valtakunnalliseen kuluttajaneuvontaan valittanutta kuluttajaa kertoi, että soitoissa luotiin vaikutelmaa viranomaisasiasta. Todellisuudessa soitoilla haarukoitiin potentiaalisia asiakkaita jätevesijärjestelmien myyjille.

Joulun 2019 alla Rakennusyhtymä puolestaan keräsi puhelimitse tietoja ihmisten remonttitarpeista. “Rakennusyhtymästä, päivää. Asia liittyy yhteishankintakilpailutukseen alueellanne, ja tähän liittyen nopeasti tarkistan, oliko teillä ensi vuonna tulossa kiinteistöön joitakin huolto- tai korjaustöitä, jossa hintatiedoista voisi olla hyötyä”, yhtiön edustaja aloitti yhden puheluistaan.

Virallinen sävy jatkui puhelussa, jonka tallenne Kuluttaja-lehdellä on: “Me ollaan tuohon alkuvuoteen vielä infottu pientalon omistajia näistä ensi vuonna tulevista muutoksista Suomessa energia-asioihin sekä tukiin liittyen.” Sen jälkeen soittaja halusi “varmistaa” vielä kiinteistön lämmitysmuodon ja vuotuisen sähkönkulutuksen.

Verkkosivuillaan Rakennusyhtymä kertoo kilpailuttavansa remonttiyhtiöitä: asiakas ilmoittaa remonttitarpeestaan Rakennusyhtymälle, joka kerää tarjoukset. “Tarkistamme kilpailutukseen osallistuvien yhtiöiden taustat, laatutason ja toimintamallit useiden kriteerien perusteella”, verkkosivuilla luvataan.

Yhtiön omista taustoista — johdosta tai omistajista — sivuilla ei ole mitään tietoa. Yrityksen y-tunnus sentään löytyy. Sitä seuraamalla selviää, että yhtiön nimi on Nordicleads Oy.

Rakennusyhtymä on aputoiminimi, jonka viestintä- ja henkilöstöpalveluja tarjoava Nordicleads on rekisteröinyt. Omilla verkkosivuillaan Nordicleads antaa ymmärtää toimivansa useissa Euroopan maissa. Sähköpostiosoitteet löytyvät niin Saksan, Alankomaiden, Ruotsin kuin Norjankin konttoreihin. Omistajien tai johtajien nimiä senkään verkkosivuilla ei kerrota.

Kuluttajan selvityksen mukaan yhtiön osakkeet omistaa turkulainen liikemies Matti-Jussi Rautanen. Käytännön toimintaa vaikuttaa pyörittävän Olli Andersson.

Vuonna 2016 Rautanen on tuomittu talousrikoksista ehdolliseen vankeuteen. Yksi Rautasen syyksi luetuista rikoksista oli törkeä veropetos. Tapaukseen liittyi Blint Networks Oy:ltä saatujen tulojen pimittäminen. Verkostomarkkinointiyhtiö Blint Networks oli jatkumoa Better Life Finland ja Move Networks -nimisille yrityksille, joista jälkimmäinen joutui aikanaan viranomaisten kynsiin.

Anderssonin nimellä sen sijaan ei tuomioita löydy. Syykin selviää pian. Hän on vaihtanut nimeään.

Andersson on entinen Olli Arpalahti, yksi Move Networksin kolmesta pää­tekijästä. Kolmikko tuomittiin rahankeräysrikoksesta käräjäoikeudessa vuonna 2007, mutta hovioikeus kumosi tuomiot vedoten muun muassa epäselvään lakiin.

Lähes miljoonan euron tulot muutamassa kuukaudessa vuonna 2005 kerännyt Move Networks oli yksi tunnetuista verkostomarkkinointitapauksista, jotka osaltaan vaikuttivat siihen, että rahankeräyslakia tiukennettiin pyramidihuijauksia koskien vuonna 2006. Move Networksin keskushenkilöt perustivat myös Blint Networks Oy:n, jonka pimeistä tuloista Rautanen vuonna 2016 tuomittiin.

Nyt Andersson ja Rautanen siis ­pyörittävät firmaa, joka kilpailutusten varjolla kerää Rakennusyhtymä-nimellä tietoja ihmisten remonttitarpeista. Yhteistyökumppaneikseen he mainitsevat Suomen Kattocenterin, LVITurvan ja Tähtiremontit. Kaikki kolme firmaa ovat kerryttäneet kymmenittäin valituksia kuluttajaneuvontaan ylihintaisten remonttien aggressiivisesta myynnistä.

Kaikista kolmesta yhtiöstä kerrotaan, että Nordicleads on aiemmin sopinut heille asiakaskäyntejä, mutta ei sovi enää.

Nordicleadsin Olli Andersson kertoo, että esimerkiksi joulun alla tehty soitto, jonka äänite Kuluttajalla on, ­liittyi kampanjaan, jossa kartoitettiin asuntojen tarpeita sisäremonteille.

“Mikäli on vanhaa pintaa tai tällaista remonttitarvetta, niin heitä on lähestytty uudestaan ja tarjottu siihen palveluita”, Andersson kertoo.

Andersson lupaa toimittaa Kuluttajalle tarkistusta varten tiedot yrityksistä, joiden kesken se remontteja kilpailuttaa. Reilua viikkoa myöhemmin hän ilmoittaa, että yritys ei sittenkään anna tietoja. Hän myös väittää, että asiakkaiden yhteystietoja ei myydä eteenpäin.

Ainoa sisäremontteja tarjoava Nordicleadsin verkkosivuilla mainittu yh­teistyökumppani on Tähtiremontit Oy. Sen toimitusjohtaja Tami Ruotsalainen kertoo Kuluttajalle, että he ovat ostaneet Nordicleadsilta yhteystietolistoja.

“Jos asiakkaalla on sisäremontti­tarvetta, niin sieltä tulee meille tämmönen kontakti. Me ollaan yhteydessä ja käydään tarvittaessa laskemassa kustannusarvio”, Ruotsalainen sanoo.

KattoCenterin Jarmo Mustonen sanoo, että Nordicleads on sopinut heille asiakaskäyntejä, mutta mihinkään kilpailutuksiin hän ei ole osallistunut.

Tähtiremontit aloitti uudestaan

Poliisille ja kuluttajaviranomaisille tuttujen liikemiesten yritys Rakennusyhtymä on hankkinut asiakkaita muun muassa Tähtiremontit-firmalle. Kuluttaja-asiamies puuttui etenkin vanhuksille hintavia remonttipalveluja myyneen Indone Tähtiremontit Oy:n toimintaan vuonna 2016 ja kehotti yhtiötä korjaamaan toimintaansa. Tämä näyttikin auttavan, sillä yhtiöstä tehdyt valitukset vähenivät. Sittemmin yhtiön toiminta on kuitenkin jälleen poikinut niin varoittavia lehtijuttuja kuin kuluttajaviranomaiselle tehtyjä valituksia ylihintaisista remonteista.

Laki vaatii kuluttajaviranomaisia puuttumaan yritysten väärinkäytöksiin aina ensin neuvottelemalla. Vasta sen jälkeen voidaan antaa kieltoja ja niitä tehostaa tarvittaessa uhkasakolla.

Jos yritys vastustaa kieltoa, viranomaisen on vietävä asia markkinaoikeuteen. Prosessit kestävät vuosia — ja mikä tärkeintä, ne koskevat aina tiettyä yhtiötä. Jos siis sama yrittäjä perustaa uuden yhtiön, prosessi alkaa alusta. Viranomaisen on jälleen neuvoteltava ennen kuin se voi käyttää kovempia keinoja.

Tähtiremontitkaan ei yhtiöoikeudellisesti ole enää se sama Tähtiremontit, joka sai huomautuksen kuluttaja-asiamieheltä vuonna 2016. Vanha yhtiö myi liiketoimintansa uudelle yhtiölle. Uuden yhtiön toimitusjohtaja ja perustaja on Tami Ruotsalainen. Hän oli myyntijohtaja ja yksi osakkaista myös vanhassa yhtiössä Tähtiremontit Oy:ssä, joka on nyt muuttanut nimensä Karvest Oy:ksi.

Kommentit (12)

Onko tietoa mistä tää sankari löytyy? Voisin palauttaa yhen saatanan kalliin polkupyörän ja vitamiinikauppiaan salkun. Vaihdossa kelpaa tonni rehellisellä työllä hankittua rahaa, eli Ollin tapauksessa joutuu lainaamaan.

Olli Andersson pyörittää myös Powera nimistä aurinkopaneeli yritystä. Kusetus jatkuu…

Kannattaisi tutkia myös Nordicleads ja Power Applications Finlandin, siis Poweran yhteyksiä. Powera on laajasti ainakin käyttänyt Nordicleadsin palveluita. Yrittävät sitten myydä tutulla aggresiivisella myyntitavalla markkinahintaa reilusti kalliimpia aurinkovoimaloita m.m. vanhuksille. Hintaero markkinahintaa nähden väh. 40-70%.

Tämä Olli Anderssonhan on myös omistanut Iconia ja ollut siinä mukana. Tapausta kannattaisi tutkia perusteellisemmin, ei tietääkseni ole tehnyt rehellistä työtä ikinä….

Näiden kaverusten liikekumppani on myös yksi suuri kusettaja/kiristäjä nimeltään Rami Virtanen,hänellä kytköksiä moniin yrityksiin eri maissa ja ei voi kuin ihmetellä miksei talousrikospuolen tutkijat saa näitä kaveruksia aisoihin??

No, näiden kavereiden taitaa jo nyt olla aika ”ahdasta” kulkea yksin katuja pitkin. Suututtaneet tuhansia sijoittajia huijauksillaan ja suomi on pieni maa….

Kuolema tulee se on vaan ajan kysymys ei siinä nimen vaihto auta

Tein tänään listauksen kaikista facebook tuttavistani jotka toimivat yrittäjänä tai ovat lähellä jonkinlaista kaupallista toimintaa. Listauksen jälkeen siirryin naputtelemaan ilmiantoja verottajalle, poliisille sekä muutamalle muulle taholle. Tulen jatkamaan tätä uurastusta koko elämäni. Näin toimimalla ehkäisemme vilpillistä toimintaa liike-elämässä ja autamme läheisiämme pääsemään eroon rikollisesta ympäristöstä. En tietenkään väitä että kaikki olisivat syyllistyneet rikoksiin mutta tällä tavalla se on hyvä varmistaa.

Ihme touhua kyllä. Andersson tuttu tapaus – yrittänyt ties missä myydä/huijata ihmisiä. Samoin ystävänsä Virtanen, havulehto ja Anders wikström joka havulehdon yhtiökumppani. Ei ole hetkeen tullut vastaan, mutta en yllättyisi, että pian taas jotain uutta kusetusta viritetään, poliisi kun ei tunnu herrojen toimintaan puuttuvan lainkaan….. bulvaania vaan firman hallitukseen ja sama homma jatkuu eri nimellä/alalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.