Oikaisu Kuluttaja 1/2021:n suodatinpussitestiin: laboratorio mittasi lyijypitoisuudet väärin

Laboratorion sisäisessä selvityksessä paljastui, että heidän suodatinpusseista mittaamansa lyijypitoisuudet olivat reilusti todellisia pitoisuuksia suuremmat.

Julkaisimme Kuluttajan numerossa 1/2021 suodatinpussitestin. Suodatinpussit testannut laboratorio mittasi suodatinpusseista muun muassa niiden lyijypitoisuudet.

Kirjoitimme artikkelissamme alun perin, että “S-ryhmän X-tra ­Suodatinpussista liukeni lyijyä kuumaan veteen 21,1 mikrogrammaa litraa kohti, Melitta Gourmet Intensestä 12,4 µg/l, Melitta Naturasta 10,8 µg/l ja K-ryhmän Pirkka Costa Ricasta 10,0 µg/l”. Lisäksi kerroimme artikkelissa, että kaikkien mainittujen tuotteiden edustajat olivat omavalvonnassaan mitanneet lyijypitoisuudeksi korkeintaan 1 µg/l.

Alkuperäinen laboratorio vakuutti useaan otteeseen sekä ennen testin julkaisua että sen jälkeen, että heidän mittaustuloksissaan ei ole virheitä. Koska Kuluttajan käyttämän laboratorion sekä valmistajien käyttämien laboratorioiden mittaustulokset poikkesivat selvästi toisistaan, lähetimme suodatinpusseja alkuperäisen laboratoriotestin jälkeen myös toiseen laboratorioon pika-analysoitavaksi selvittääksemme, pitivätkö alkuperäisen laboratorion mittaamat korkeat lyijypitoisuudet paikkansa. 

Uusien laboratoriotulosten perusteella testattujen suodatinpussien lyijypitoisuudet olivat selvästi pienemmät, mitä alun perin käyttämämme laboratorio oli raportoinut. 

Saatuamme alkuperäisistä poikkeavat mittaustulokset toisesta laboratoriosta, pidimme keskiviikkoaamuna 3.3.2021 etäpalaverin alun perin käyttämämme laboratorion kanssa. Palaverin aikana laboratorio ilmoitti, että he olivat sisäisessä tutkinnassaan löytäneet virheen, minkä seurauksena laboratorion alun perin ilmoittamat lyijypitoisuudet olivat moninkertaisesti suurempia kuin suodatinpussien todelliset lyijypitoisuudet.

Koska laboratorion raportoimat mittaustulokset ovat osoittautuneet virheellisiksi, olemme poistaneet virheelliset tulokset artikkelistamme. Kuluttaja ei myöskään enää missään tulevissa testeissään tule tekemään yhteistyötä suodatinpussitestissä käytetyn laboratorion kanssa. Jatkossa mahdollisissa suodatinpussitesteissämme tulemme käyttämään toista laboratoriota.

Laboratorion tekemän virheen takia kirjoitimme, että osasta suodatinpusseja lyijyä olisi liuennut yli Saksan liittovaltion riskinarviointilaitoksen BfR:n suositusten. Todellisuudessa yhdestäkään testissä mukana olleesta suodatinpussista ei liuennut lyijyä yli BfR:n suositusten, vaan kaikkien testattujen suodatinpussien lyijypitoisuudet jäävät alle 10 mikrogrammaan litrassa. Alkuperäisen artikkelin väitteet siitä, että S-ryhmän X-tra -suodatinpussien, Melittan Gourmet Intense ja Natura -suodatinpussien sekä K-ryhmän Pirkka Costa Rica -suodatinpussien lyijypitoisuudet ylittäisivät BfR:n suositukset, eivät siis pidä paikkaansa.

Olemme tehneet suodatinpussitestiimme oikaisut suodatinpussien sisältämien lyijypitoisuuksien osalta. Päivitetyn testin voit lukea tästä.

Artikkelia päivitetty 5.3. 17:15: tarkennettu ajantasainen tieto suodatinpussien jatkotestaamisesta ja toisen laboratorion käyttämisestä.

Kommentit (14)

Ostin viallisen testin. Saanko rahani takaisin?
Arto Veräjänkorva
Oulu

Hei Arto,

Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme asian ratkaisemiseksi.

Terveisin
Mika / Kuluttaja

Ruotsalaiset julkistivat vastaavanlaisen testin viime vuonna. Tulokset olivat samansuuntaisia kuin Kuluttajan väärät tulokset. Sama laboratorio? Vai peräti yhteinen testi?

Hei,

Kyseinen testi on tehty kansainvälisenä yhteistyönä ja tuloksia on oikaistu tänään myös ruotsalaisten julkaisemassa testissä Ruotsissa myytävien tuotteiden osalta.

Ettekö pysty ottamaan testin jo aiemmin, esimerkiksi tammikuussa, ostaneisiin asiakkaisiin suoraan yhteyttä tästä tilanteesta johtuen?

Hei,

Kiitos hyvästä kysymyksestäsi. Emme valitettavasti saa tietoomme, ketkä ovat ostaneet juuri kyseisen testin.

Törkeä moka laboratoriolta. Uutinen ehti vahingoittaa suodatinpussien valmistajia.

Saisivat julkaista Hesarissa ja parissa muussa vastaavassa omalla kustannuksellaan pahoittelut.
”Nojaamme aina luotettavaan tutkimustietoon ja asiantuntijoihin, emme humpuukiin”
Jep. Kun esitetään kovia syytöksiä niin voisitte olla varmoja väitteistänne.

Mokasiko laboratorio vai oliko kyseessä valmistajan painostus? Muistellaanpa miten sokeriteollisuus painosti rasvatutkijoita 60-luvulla…

Heitin puoli pakettia halpis suodatinpusseja roskikseen ja ostin kalliita tilalle. Kuka korvaa taloudellisen tappioni?

Olisi ihan hyvä laittaa tuon toheloivan laboratorion nimi tänne, varoitukseksi muille

Selkeästi painostettu kauppaketjun taholta. Niillä on täällä suuri valta.

Hyvin hämmentävää. Miten voi olla mahdollista että vain osassa testien pusseista oli yli 10 kertainen pitoisuus lyijyä ja osassa sitä ei ollut mitattavia määriä. Loogisesti ajateltuna jos kerran mittauksissa on ollut yli 10 kertainen virhe niin eikö se pitäisi näkyä kaikkien pussien tuloksissa?

Käytän suuria suodatinpusseja kotijuuston tekoon. Heitin kaikki pois, kun luin testistä. Ostin harsokangasta. En vaadi korvausta. Ostaahan sitä muutenkin välillä jotain huonoa, joka menee sitten roskiin.
Mietin vain, miten iso vaikutus näillä testeillä saattaa olla. Onneksi tässä oli kyse aika edullisista tuotteista ja korjaava tietokin saatiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.