Myytti joulutähden myrkyllisyydestä istuu sitkeässä – kasvi ei ole vaarallinen

Kerroimme vuoden viimeisessä Kuluttaja-lehdessä, että joulutähti ei ole myrkyllinen. Lukijoita on askarruttanut, onko asia todella näin. Internet kun on täynnä ristiriitaista tietoa kasvista – erityisesti kissanhoitoa koskevilla sivustoilla sen väitetään olevan jopa tappavan myrkyllinen.

Sanotaan se vielä kerran: joulutähti ei ole myrkyllinen ihmiselle eikä lemmikeille. Joulutähteä kannattaa varoa, mutta sen myrkyllisyyttä on liioiteltu, toteaa eläinlääketieteellisen farmakologian professori Outi Vainio Helsingin yliopistosta. ”Yhtään joulutähden aiheuttamaa kotieläimen kuolemantapausta ei ole raportoitu”, Vainio sanoo.

Syötynä se voi kuitenkin aiheuttaa vatsanpuruja. Syypää on lehden rikkoutuessa vapautuva kasvineste, joka voi ärsyttää ihoa ja ruuansulatuselimistöä.

”Jos eläin syö joulutähden lehtiä, ärsytys kohdistuu maha-suolikanavaan. Silloin oireita ovat kuolaaminen, oksentelu ja joskus harvoin ripuli. Myrkytys on yleensä lievä ja perusterveet eläimet toipuvat siitä ilman hoitoa”, Vainio kertoo.

Kasvinesteen ärsyttävät aineet vaikuttavat kaikissa eläimissä samalla tavalla. Kissa ei siis ole yhtään enemmän tai vähemmän altis ärsytykselle kuin vaikka koira.

Myytti sai alkunsa sata vuotta sitten

Vainio arvelee, että ajatus kasvin myrkyllisyydestä voisi johtua siitä, että joulutähti kuuluu tyräkkikasveihin. Se on laaja kasviheimo, johon kuuluu useita myrkyllisiä lajeja kuten risiini.

Faktantarkistussivusto Snopes.com on jäljittänyt myrkyllisyysmyyttiä Havaijilla vuonna 1919 levinneeseen tarinaan. Paikallinen lapsi kuoli myrkytykseen syötyään jotain kasvia, ja tämän väitettiin olleen joulutähti. Ei kuitenkaan tiedetä, mitä kasvia lapsi oli todellisuudessa syönyt. Tarina joulutähden myrkyllisyydestä lähti silti leviämään.

Yhtään varmistettua kuolemantapausta joulutähden syömisestä ei ole tiettävästi raportoitu missään päin maailmaa.

Eikä ihme: yhdysvaltalaisen POISINDEX-myrkytystietopalvelun mukaan noin 20-kiloisen lapsen pitäisi syödä 500–600 kasvin lehteä, jotta vakava myrkytys olisi mahdollinen.

American Journal of Emergency Medicine -tiedejulkaisussa ilmestyi vuonna 1996 laaja tutkimus, jossa tutkijat tarkastelivat noin 22 800 myrkytystietokeskuksen rekisteröimää tapausta, jossa joulutähden aiheuttamaa myrkytystä epäiltiin. Ihmiset olivat siis tavalla tai toisella altistuneet kasville ja kysyivät neuvoa.

92,4 prosentilla ei ilmennyt minkäänlaisia oireita, ja vain neljä prosenttia kävi sairaalassa tai terveyskeskuksessa hoidettavana. Kukaan ei kuollut.

Joulutähden voi siis huoletta hankkia myös kotiin, jossa on pieniä lapsia ja lemmikkejä. Sitä ei ole kuitenkaan tarkoitettu syötäväksi.

Kommentit (25)

Voi hyvänen aika: edesvastuuton otsikko. Moni lukee vain otsikon. Tosiasiassa kun kumminkin lemmikkieläinperheissä hortonomikisut nappaavat osia kukasta ja leikkivät niillä ja siinä rytäkässä kynsien kautta siirtyy nestettä kissaan kuin myös pureskeltuakin tulee… Käydään myös herkästi maistamassa, jos kukka jossakin esillä, eikä tarpeeksi ylennöksillä. Sama juttu: lapset…………. En ottaisi riskiä. MIkä ihme on mitätöidä oireita: kissoissakin suolivatsaoireet ovat aina ikäviä ja myrkytystasoa on vaikea kotona arvioida. Samalla voisi opastaa, jos näin käy, käykö lääkehiili avuksi. Aivan kuin jotakin joulutähtimarkkinointia….

KYNSIEN kautta??! Päivän naurut tuli siinä 😀 Kissahan imee kynsillään alustastaan kemikaaleja XD

Otsikko on kyllä huono, sanotaan että ei ole myrkyllinen ja jutussa kerrotaan että on lievästi myrkyllinen. Voi hyvää päivää.

Kissathan tunnetusti pesee itsensä – myös kynnet – NUOLEMALLA!! Saat päivän naurut katsomalla ihan vaan peiliin XD

No eihän tuo ole mielestäni myrkyllinen, korkeintaan lievästi ärsyttävä, mikä nyt voisi olla sitten parempi sana. Kun puhutaan myrkyllisestä, on kasvi/sieni tms. Oikeasti vaarallinen, jopa hengenvaarallinen. Joulutähti ei sitä ole.

Jutussahan todetaan:””Jos eläin syö joulutähden lehtiä, ärsytys kohdistuu maha-suolikanavaan. Silloin oireita ovat kuolaaminen, oksentelu ja joskus harvoin ripuli. Myrkytys on yleensä lievä ja perusterveet eläimet toipuvat siitä ilman hoitoa”, Vainio kertoo.”

Luulenpa, että eläinlääkäreitäkään tuskin huvittaa jouluntienoolla näitä myrkytystapauksia lähteä hoitamaan… ja huom. monenkaan lemmikinomistajan tiedossa eivät ole kissojen alkavat perussairaudet liittyen esim. munuais- ja maksavaurioihi eli kannattaa varoa. On paljon rescuekissojakin, joiden taustoista ei ole tarkkaa tietoa.

Lapsena katkaisin joulutähden ja piirsin ajatuksissani varrenkappaleesta tulleella nesteellä kolmion ranteen sisäpuolelle. Seuraavana aamuna ranteessani oli kolmion muotoinen rakkula täynnä nestettä, rakkula oli noin 7 mm korkea!! Tämä jäi mieleen, koska pelästyin sitä valtavasti ja äitini luuli, että olin saanut palovamman jostain. Eli kyllä siinä kasvinesteessä jotain myrkyllistä on kun iho reagoi siten.

Siinähän lukee selvästi varoitus ärsytyksestä. Lukuisat aineet aiheuttaa iholla punoitusta tai rakkuloita olematta myrkyllisiä.

Arvoisan professorin tiedoissa, tai opinnoissa on melkoinen puute näköjään ! Omistaako hän kenties kukkakauppoja, tai saako bonusrahaa väitteestään kukkakauppiailta 😡 Joulutähti on todella myrkyllinen kissoille ja muillekin eläimille ! Äitini kissa oli hilkulla kuolla siihen syötyään sitä huomaamattamme. Onneksi eläinlääkäri sai hänet oksentamaan suolaa antamalla. Kissalta meni jalat alta ja meni täysin sekavaksi. VAARALLISTA VÄITTÄÄ TUOLLAISTA , ETTÄ KUKKA EI OLISI HENGENVAARALLINEN !!! T. Katarina L

Jostain netin syövereistå olen lukenut että eläinlääkärille tulee näitä tapauksia vastaan , että kissa jopa menehtyy ,näitä kissoja sanotaan tähtikissoiksi.Eipä enää tiedä mihin uskoisi,outoa että mielipiteet eroavat ,todella paljon .Onko joku niin viisas että tietää varman tiedon ?tlehti

Voihan hitto mä olen siis aivan turhaan jättänyt tuon joulukukan ostamatta niin monena jouluna,mutta tänä jouluna sen ostan joten kiitos tiedosta.

Tätini kissa joi vettä joulutähden alla olevasta lautasesta .Hyppäsi alas pöydältä ,meni aivan kaarelle ja kuoli siihen paikkaan.Olimme järkyttyneitä .Ilmeisesti joi myrkyllistä vettä ,jota oli kukasta tullut kastelussa.

Tässä nyt todetaan että kasvi ei ole vaarallinen kun siihen ei kuole, on muitakin vaaroja kuin kuolema.
Todella huonosti kirjoitettu juttu ja Joulutähti on vaarallinen, eli otsikko on jo sinällään harhaanjohtava.

Ihan mahdottomia hysteerikkoja ja huomionkipeitä hömppääjiä täällä taas yrittämässä luoda hysteriaa😂😂😂
Hyvät naurut kyllä sai etenkin tosta ”tätini kissa” tarinasta😱😂

Meillä on ollut joka joulu useita joulutähtiä ja välillä montakin kissaa, eikä yksikään kissa ole niihin kuollut eikä saanut edes mitään oireita vaikka joulutähdillä leikkivätkin ja välillä maistavatkin. Joulutähti on paikallisesti ärsyttävä ei myrkyllinen. Järkyttävää vauhkoilua. Eiköhän professori ole enemmän ammattilainen tässä asiassa kuin joku luupää jolle luetunymmärtäminenkin on vaikeaa.

Hyvä ja asiallinen, faktoihin pohjaava artikkeli mutta eipä todellisuus hörhöjä kiinnosta. Etenkään kissahörhöjä. Joulutähden voi jättää ostamatta ja kaikki terävät esineet piilottaa kassakaappiin mutta jotain järkeäkin voi vauhkoilussa käyttää.

Kiitos joulutähtikommenteista, hymyilytti eikä tarvinnut edes peiliin katsoa. Hyvää alkanutta vuotta!
Ensi jouluun ja joulutähtiin!

Siis ihme vimma pikkulapsi- ja eläinperheissä SYÖDÄ jotain hiivatin joulukukkia. Tsiisus!

Olipa hsuskaa lukemista.Millainen järjestys on lapsi/kissa kodeissa kun kukkia syövät.Kissoilla ei ole asiaa pöydille eikä ikkunalaudoille.Oppivst pysymään poissa kun opetetaan.Samoin myös lapset. Molempia on ollut, henkissä ovat vielläkin.Kissa tosin kuoli 14 vuotiaana sydän kohtaukseen.Hyppäsi alas omasta nojatuolista ja kuoli.

Koulutettu kissa??! sen kun näkis! kissa on itsenäinen, itsepäinen yksinsaalistava peto, ei ”pövvöinen, läheisriippuvainen kainalopallevo” niinkuin koira. jos ikkunalaudalle on mahdollista kiivetä, kissa kiipeää. ellei sitä vahdita 24h/vrk.

Joulutähdestä irtoavasta maitiaisnesteestä SAATTAA aiheutua kissoille esim.munuaisvaurioita,joihin voi kuolla..joten turha sitä varmaan on kenenkään vähätellä että kannattaako vai eikö jos ei se nyt oikeasti heti paikalla siitä myrkytystä saa,mutta tuhota kissansa sisuskaluja vain ja ainoastaan siksi että tuo kaunis kukka nyt niin kovasti kerran vuodessa silmää miellyttää?!

Saattaa olla että se ei ollut edes joulutähti josta juuri sitä ”maitiais”nestettä irtoaa🤣 ..mutta jotain ainesta kummiskin,niin miksi siis testailla ja miksi juuri joulutähti,kun on niin paljon muitakin? Voihan tähän esittää vaikka kuinka paljon miksiä, miksi ostat kukkia kun olet kerran kissan valinnut tietoisena että nekin pitävät kukista? Tai miksi otit kissan jos et pysty sille haitallisista asioista luopumaan? 😁 (huumorilla kuitenkin,vaikka vakava asia onkin.. ei tarvi hermostua,kun on valintansa jo tehnyt😉)

Myrkyllinen on mielestäni myös oireita aiheuttava, ei pelkästään tappava. Jutun ”asiantuntija” varmaankin suostuu syömään ja itseensä hieromaan kyseisen kasvin osia, koska se ei ole tappavan myrkyllistä. Edesvastuuton teksi tämä.

Tätini teki rituaaleja joihin liittyivät kissat ja joulutähdet. En enää uskalla ottaa niitä kotiini. Punainen värikin symboloi verta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.