Myytti joulutähden myrkyllisyydestä istuu sitkeässä – kasvi ei ole vaarallinen

Kerroimme vuoden viimeisessä Kuluttaja-lehdessä, että joulutähti ei ole myrkyllinen. Lukijoita on askarruttanut, onko asia todella näin. Internet kun on täynnä ristiriitaista tietoa kasvista – erityisesti kissanhoitoa koskevilla sivustoilla sen väitetään olevan jopa tappavan myrkyllinen.

Sanotaan se vielä kerran: joulutähti ei ole myrkyllinen ihmiselle eikä lemmikeille. Joulutähteä kannattaa varoa, mutta sen myrkyllisyyttä on liioiteltu, toteaa eläinlääketieteellisen farmakologian professori Outi Vainio Helsingin yliopistosta. ”Yhtään joulutähden aiheuttamaa kotieläimen kuolemantapausta ei ole raportoitu”, Vainio sanoo.

Syötynä se voi kuitenkin aiheuttaa vatsanpuruja. Syypää on lehden rikkoutuessa vapautuva kasvineste, joka voi ärsyttää ihoa ja ruuansulatuselimistöä.

”Jos eläin syö joulutähden lehtiä, ärsytys kohdistuu maha-suolikanavaan. Silloin oireita ovat kuolaaminen, oksentelu ja joskus harvoin ripuli. Myrkytys on yleensä lievä ja perusterveet eläimet toipuvat siitä ilman hoitoa”, Vainio kertoo.

Kasvinesteen ärsyttävät aineet vaikuttavat kaikissa eläimissä samalla tavalla. Kissa ei siis ole yhtään enemmän tai vähemmän altis ärsytykselle kuin vaikka koira.

Myytti sai alkunsa sata vuotta sitten

Vainio arvelee, että ajatus kasvin myrkyllisyydestä voisi johtua siitä, että joulutähti kuuluu tyräkkikasveihin. Se on laaja kasviheimo, johon kuuluu useita myrkyllisiä lajeja kuten risiini.

Faktantarkistussivusto Snopes.com on jäljittänyt myrkyllisyysmyyttiä Havaijilla vuonna 1919 levinneeseen tarinaan. Paikallinen lapsi kuoli myrkytykseen syötyään jotain kasvia, ja tämän väitettiin olleen joulutähti. Ei kuitenkaan tiedetä, mitä kasvia lapsi oli todellisuudessa syönyt. Tarina joulutähden myrkyllisyydestä lähti silti leviämään.

Yhtään varmistettua kuolemantapausta joulutähden syömisestä ei ole tiettävästi raportoitu missään päin maailmaa.

Eikä ihme: yhdysvaltalaisen POISINDEX-myrkytystietopalvelun mukaan noin 20-kiloisen lapsen pitäisi syödä 500–600 kasvin lehteä, jotta vakava myrkytys olisi mahdollinen.

American Journal of Emergency Medicine -tiedejulkaisussa ilmestyi vuonna 1996 laaja tutkimus, jossa tutkijat tarkastelivat noin 22 800 myrkytystietokeskuksen rekisteröimää tapausta, jossa joulutähden aiheuttamaa myrkytystä epäiltiin. Ihmiset olivat siis tavalla tai toisella altistuneet kasville ja kysyivät neuvoa.

92,4 prosentilla ei ilmennyt minkäänlaisia oireita, ja vain neljä prosenttia kävi sairaalassa tai terveyskeskuksessa hoidettavana. Kukaan ei kuollut.

Joulutähden voi siis huoletta hankkia myös kotiin, jossa on pieniä lapsia ja lemmikkejä. Sitä ei ole kuitenkaan tarkoitettu syötäväksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.