Kuka maksaa vesivahingon aikaisen asumisen?

LUKIJA KYSYY

”Asunnossani sattui vesivahinko, ja korjaus meni taloyhtiön vakuutuksen piikkiin. Remontti on nyt tehty, ja olen muuttanut takaisin asuntooni, mutta maalin katku pienessä asunnossa on edelleen hirvittävä. Onko minun mahdollista saada mitään korvauksia, jos joudun edelleen asumaan väliaikaisessa asunnossa? Mistä voin tietää, onko vahinko ylipäätään asianmukaisesti korjattu?”

”Kenen kuuluu remontin jälkeen tarkistaa, onko vika todella korjattu asianmukaisesti?”

VASTAUS

Kun taloyhtiö teettää remontin, myös työn valvonta on taloyhtiön vastuulla. Näin kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm. Jos asunnon omistaja tai vuokralainen huomaa työssä virheen tai epäilee, ettei työtä ole tehty huolellisesti, asiasta kannattaa heti valittaa isännöitsijälle.

Asunnosta ei tarvitse maksaa vuokraa siltä ajalta, kun se on asuinkelvoton. Jos asunnossa pystyy maalinkatkusta huolimatta asumaan, vuokrasta voi saada alennusta.

Jos kyseessä on omistusasunto, yhtiövastike pitää maksaa myös remontin ajalta, mutta vesimaksusta voi saada alennusta. Niin omistus- kuin vuokra-asujatkin voivat hakea sijaisasunnon korvausta kotivakuutuksesta.

Kommentit (4)

Olen vuokralainen lasten omistamassa rivitaloasunnossa. Yhtenä aamuna heräsin, pieneen
vedenpaisumukseen. WC pytyn kautta oli tullut vesi lattioille. Koko yön vesi oli ryöpynnyt WC:n lattialle ja siitä eteiseen ja makuuhuoneeseen. WC pönttö oli ihan piripinnassa (mitä en heti huomannut) aamulla istuessani siihen, kun oli ihan pakko tyhjentää rakko. Sain alapesun samalla kertaa. Onneksi en saanut siitä pahempia seuraamuksia.

Nyt on selvinnyt, että kaadot on väärin asunnon ulkopuolisissa putkissa. Kuvauksella sen saivat selville. Nyt minun on odotettava remontin alkua mikä tulee ties milloin. Kostuneet tilat on tyhjennetty huonekaluista toiseen makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen, sekä keittiön puolelle. On haastavaa asua parissa täydessä huoneessa. KYSYMYS KUULUU: Kuka on vastuussa?

Ensinnäkin Itse kannoin sitä vettä ulos aineskin 10 ämpärillistä, kunnes tuli talkkarin tilaama putkimies tyhjennysautolla paikalle. Se oli mielestäni ripeää toimintaa. Putkimies ei löytänyt tukosta asuntoni alta, joten hän meni katolle, koska kuulemma ilmastointiputki oli tukossa. Hän tosin tyhjensi väärän jo poistetun putken missä oli ruostetta ja hiekkaa 2002 suoritetun putkirempan aikoihin talon päätyyn oli asennettu uusi ilmastointi. Talot on rakennettu v.65 .

Nyt sitten odotettiin viikko ennen, kuin tuli kosteusmittaaja paikalle ja vesihän oli kerennyt levitä kastellen 50 mm villakerroksen. Taas meni viikoloppu ja kuivurit tuotiin paikalle. 3 myllyä huusi yötä päivää ja pari ensimmäistä viikkoa olivat pahimmat. Villoista tuleva kitkerä vanhan maakellarin haju levisi kaikkialle huoneistossa. Haju oli todellakin kuvottava ja asuin koko ajan siellä. Tytär tuli käymään ja itsekkin huomasi sen kammottavan katkun kämpässä. Kotiin saavuttuaan hän soittikin kuivausfirmalle ja vaati laittamaan keittiön ja olohuoneen välisiin ovettomiin aukkoihin suojamuoviovet. Nehän olisi pitänyt asentaa heti työn alkamisesta lähtien. Muovit auttoivat todella paljon eikä lemu enää päässyt olohuoneen puolelle enää niin paljon.

Kuitenkin tässä heräsi minulle epäilys, koska minulle sanottiin kuivaajan laittaneen sinne puhallusreikiin desinfiointiainetta, mutta en nähnyt ainoatakaan purkkia tai purnukkaa tuotavan sisälle tai ulos. Poikani olikin kysynyt kuivausfirmalta tästä niin minua (asukasta) alettiin syyttämään työntekijöiden häirinnästä. No jos kysymykset olivat sitä niin se on varmaan sitten niin. Nyt kuitenkin pojalle oli vastattu kuivausfirmasta, että desinfiointiaineesta oli kyllä puhetta, mutta sitä ei ollut tilattu. Taloyhtiön mies kutsui jonkun arvioimaan remontin hintaa. Olin pyytänyt poikani paikalle, koska kaikki keskustelut käytiin ruotsinkielellä ja minähän en osaa ruotsia. Nyt sitten, kun poikani oli kieltä osaavana paikalla niin he vetäytyivätkin WC:n puolelle vetäen oven kiinni. Emme todellakaan saaneet kuulla mitä he keskustelivat.

Minulle oli itsestään selvää, että vesivahinko on tapahtunut taloyhtiön puolelta, joten sanoin, että olisi kiva tietää mitä se tulisi maksamaan? Tähän isännöitisiä tokaisi heti, ”että jos sinulla on 15 000-20 000 euroa niin siitä vaan sitä tekemään”. Olin pöyristynyt kuika hän noin voi sanoa. Ymmärtäisin jos olisin tunkenut sinne jotain kuulumatonta, mutta myöhemmän kuvauksen mukaan siellä ulkopuolella oli kaadot päin prinkkalaa ja jotain ylimääräistäkin sieltä löytyi. Onneksi meillä on siitä mustaa valkoisella.

Vaatimamme desifiointi tultiin tekemään uudelleen, vaikka vähän epäiltävää siitä jäi. Minut ajettiin pois kotoa evakkoon. Kuulemma piti aineen levittäjänkin pukeutua suojavaatteisiin käsitellessä sitä. No ovessa oli lappu seuraaavan päivänä, että pääsy kielletty. Olin pari päivää evakossa ja sitten puhelimessa ilmoitettiin, että voin mennä takas. Minkäänlaista kemikaalin hajua ei ollut, joten ei se varmaankaan ollut niin vaarallista. Poikani oli ed.päivänä haistellut avoimesta ikkunasta ei myöskään silloin ollut mitään kemikaalihajuja ilmassa, vaikka putki tuli siihen tuuletusikkunaan. Kerran menetetty luottamus on vaikeaa palauttaa. Miksi ei voi avoimesti tuotakaan myöntää, että sitä ei ollutkaan tilattu.

Nyt on kaikille asukkaille lähetetty kirje ko. tapahtumasta ja siinä pyydetään osallistumaan yhtiökokoukseen 6.10.2015 klo 18.00. Tämä vesivahinko tapahtui 17.8. 2015 ja nyt odotellaan mitä tapahtuu. Rahaa pitäs taas löytyä, koska pihan putket on kaivettava taas auki. Remonttini näköjään taas viivästyy ja mä maksan vuokraa tiloista mitkä ei ole edes mun käytössä. Tytär kysyikin eikö tätä voisi erillisenä päättää niin kuulemma ei voi. Saattaa tapahtua muille kämpille sama juttu, joten minä tässä joudun kärsiväksi osapuoleksi.

PS. Lopuksi kerron vielä, että tyttären tiedustellessa onko yhtiöllä edes vakuutuksia niin siihen ei tullut vastausta. Nyt kuitenkin tuli puhelu miten vak.tarkastaja pääsee sisälle? Olin siis tulossa evakosta kotiin ja päästin hänet sisään tutkimaan vahinkoa. Vak.tarkastaja tosin siinä tokaisi miksi heille ei ole ilmoitettu tästä vahingosta tai oikeemmin nyt vasta. Hän lupasi lähettää saman raportin tyttärelle minkä isännöitsijällekin. No sitä raporttia ei vieläkään ole kuulunut. Minähän olen se häirikkö, joten olen ulkoistanut itseni tästä kokonaan. Tyttären sähköpostin hän lupasi kysyä isännöitsijältä. Nyt taas jäi paha maku miksi kaikki tässä asiassa on niin salamyhkäistä? Tuosta häiriköinnistä kysyinkin siltä mieheltä joka haki ne viimeiset kuivatusputket pois. Hänen mielestä en ollut aineskaan häntä häirinnyt.

Syysterveisin Raija (asukas)

Olen saanut minulle myönteisen päätöksen kuluttajariitalautakunnalta kesäkuussa 2017. Milloin päätös näkyy mustalla listalla ? Vastapuoli ei ole suostunut korvaamaan päätöksessä mainittua korvaussummaa minulle. Voinko jo tässä vaiheessa laittaa linkin saamastani päätöksestä esim. nettiin ?

Hei! Julkaisemme Mustan listan jokaisessa Kuluttajan numerossa, sitä mukaa kun saamme loppuun asti käsiteltyjä tapauksia kuluttajariitalautakunnasta. Lautakunta tekee päätöksen jälkeen vielä tarkistuskierroksen, jossa varmistetaan, onko yritys noudattanut päätöstä. Tarkistuskierros kestää lautakunnan mukaan yleensä 4–6 viikkoa. Päätöksen julkaisemisesta esim. omilla nettisivuilla vastaa jokainen itse.

Asunnossani tapahtui vanhojen putkien takia vuoto .Joudun asumaan muualla kolme kuukautta kuivatuksen ja korjausremontin ajan.Korvaako kotivakuutus eniten muualla asumisen.Vakuutuksessani lukee että 90%.Olen vuokralainen .Kosteus raportti on lähetetty vakuutusyhtiöön.Jossa näkyy että ilmoitus on tehty heti vahingon tultua ilmi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.