Huutavatko mainokset? Kuluttaja selvitti

Vain elämää -etkojaksossa mainokset huusivat niin kovalla, että ääntä oli pakko madaltaa mainoskatkon ajaksi.

Tulevatko mainokset televisiosta oikeasti kovemmalla kuin varsinainen ohjelma? Kuluttaja-lehti otti asiasta selvää.

Valitsimme pistokokeeseemme syyskuun puolivälin tienoilla neljä satunnaista ohjelmaa: Vain elämää (Nelonen), Twin Peaks (Sub), Atlantin yli (Kutonen) ja RoboCop 2 (FOX). Mittasimme desibelitasot sekä ohjelman että mainoskatkon aikana. Samalla tarkistimme, kauanko mainoskatkot kestivät.

Tulos: melutaso nousi mainoskatkolla kahdella kanavalla, Vain elämää– ja Atlantin yli -ohjelmissa. Molemmissa nousu oli kuitenkin vähäistä, Vain elämää -ohjelmassa 3 desibeliä ja Atlantin yli -ohjelmassa yhden desibelin.

Mainoksia kaikissa ohjelmissa oli kutakuinkin yhtä paljon, 10,5–11 minuuttia tunnissa. Se on alle lain salliman määrän, joka on 12 minuuttia esitystuntia kohden.

Aiemmin ylilyöntejä on tapahtunut. Viestintävirasto huomautti Nelosta ja FOXia syksyllä 2014 mainoskatkojen pituudesta. Molemmilla kanavilla lain sallima mainosaika ylittyi.

FAKTA

Näin paljon tunnissa tuli mainoksia:

Vain elämää mainoksia keskimäärin 10,75 minuuttia. Mainoksissa ääni 3 desibeliä kovemmalla.

Twin Peaks 10,5 minuuttia.

Atlantin yli 11 minuuttia. Mainoksissa ääni yhden desibelin kovemmalla.

RoboCop keskimäärin 11 minuuttia.

Kommentit (14)

Näistä en katso ainuttakaan, joten vaikea ottaa kantaa. Mitatkaa näitä syvän kansan ilmaiskanavien huippuohjelmia: Haluatko miljonääriksi, Master chef, Posse, Salkkarit jne jne muita. Äänestä en tiedä, mutta mainokset jne jne kestävät i-k-u-i-s-u-u-d-e-n!

Ääntä voidaan kompressoida. Silloin sen korvin aistittava voimakkuus säilyy, mutta desibelimittarilla mitattava voimakkuus laskee. Mainoksissa yleisesti käytetty kikka.

Itekki naureskelin tota 3 db nousua et se on tuplat tainnu toimitajilta jäädä huomaamatta et ääntä mitataan logarytmisellä asteikolla. eli tietämys sitä sun tätä asiasta.

Nyt heti edelliset kommentoijat fysiikkaa opiskelemaan. Äänen intensiteetin (W/m^2) kaksinkertaistuessa dB-taso nousee noin 3 desibelillä. Korva ei aisti äänen intensiteetin kasvua lineaarisesti, vaan logaritmisesti. Juuri korvan aistimista tuo desibeli kuvaa, eli toimittaja on ihan oikeassa. Mutta vaikka ääni ei tunnukaan kaksi kertaa voimakkaalta, niin kyllä tuon 3 dB:n nousun huomaa.

Usein kun nukahtaa läppäri rinnuksilla, niin herää kun tulee mainokset, kun ne tulevat niin paljon kovempaa.

Mihin voi valittaa/antaa asiallista palautetta kun mainokset tulevat televiisiossa liian kovalla äänellä?
Naapuri ja nukkujat kärsivät. Joku tolkku tuohon on saatava – tästähän on huomautettu jo niiiin useasti !

Kun on pieniä lapsia niin joutuu klo 20 jälkeen istumaan kaukosäädin kädessä etteivät herää. Varsinkin TTK:tä katsoessa. Tähän (äänenvoimakkuus versus ohjelma) tuli muistaakseni laki joitakin vuosia sitten mutta se on kai kumottu. Paska juttu, tosi ärsyttävää.

Mittasin salkkareiden sarjaa oli 20,24 loppuaika mainosta onko oikein?

Eipä ole mihinkään korjaantunut nämä ongelmat. Juuri nyt Nelosella elokuva menossa. Elokuvassa ei meinaa puheesta kuulla kunnolla, mutta mainoskatkolla korvat särkyy mainosten äänenvoimakkuuteen.

Uusi rahalaitoksen mainoksessa loppu on selkeästi kovemmalla. Kuluttaja voisi selvittää, että onko tämä sallittua.

Rahalaitos mainoksen loppuosan äänenvoimakkuus huomattavasti suurempi kuin muut, todella ärsyttävää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.