Kokeilimme 10 heijastinta: Edes CE-merkitty heijastin ei näy

Kokeilimme kotioloissa kymmentä heijastinta ja heijastavaa korua. Osa reputti testin, joukossa myös kotimainen, Globe Hopen CE-merkitty heijastin. Myöskään Clas Ohlssonin heijastinteippi ei vakuuttanut.

Ken pimenevissä illoissa vaeltaa, voi joutua kysymään itseltään, roikkuuko hihassa heijastin – siis EU-direktiivin tarkoittama henkilönsuojain – vai pelkästään ”heijastava tuote”.  Tuotteissa on eroja, ja eron voi todeta helposti itsekin ostamalla kaupasta kookkaan ja CE-merkityn heijastimen.

”Kun sitä ja testattavaa heijastinta osoittaa lampulla pimeässä, eron kyllä huomaa”, vinkkaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

Teimme työtä käskettyä. Ostimme sekä CE-merkittyjä heijastimia että heijastavia koruja. Jälkimmäisiä ei saisi edes myydä heijastimina.

Ketjuliikkeistä ja rihkamakaupoista ei tahdo syyskuun lopulla vielä löytyä epämääräisiä tuotteita. Osasyy saattaa olla siinä, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes veti 5 vuotta sitten toistakymmentä heikosti heijastavaa tuotetta pois markkinoilta.

Lopulta tuotteet ovat kasassa, ja totuuden hetki koittaa. Sammutimme valot ja sytytimme otsalampun. Etäisyyttä heijastimiin on noin viisi metriä.

Huonoimmaksi osoittautuu odotetusti verrokkituote, käsityömarkkinoilta vuosia sitten
ostettu sydän, johon on ommeltu pieni pala heijastavaa materiaalia. Heijastava pinta on taittunut, ja valokeilassa se kutistuu entistä pienemmäksi. Ei jatkoon.

Toiseksi heikointa, rusehtavaa valoa heijastaa helsinkiläisestä taidekäsityökaupasta ostettu harmaa rintanappi. Kuten sydämessä, siinäkään ei ole CE-merkintää. Lähes yhtä heikosti näkyy Clas Ohlsonista ostettu teippi, jonka voi kiinnittää vaikkapa lastenrattaisiin.

Myös CE-merkitty Globe Hopen heijastin on himmeä. Suurehkon pinta-alansa vuoksi se kuitenkin näkyy paremmin kuin rintanappi. Muut CE-merkityt heijastimet hohtavat kirkkaasti, eivätkä ne eroa toisistaan kuin kooltaan. 

Kotitestin positiivinen yllättäjä on kukan muotoinen, taidekäsityöpuodista ostettu heijastinkoru. Se pärjää jopa oikeille heijastimille.

Entä testin voittaja? Kirkkaimmin testissä loistaa kahden euron Coreflect, joka kierretään reiden tai käsivarren ympärille.

Kommentit (1)

Entä joku isokokoinen pehmoheijastin? Nuo kovat kilisee ja kolisee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.