Etkö saa tolkkua muovipakkausten kierrätysmerkeistä? Tässä merkkien selitykset sekä nyrkkisääntö kierrättäjälle

Kokosimme tietoa tavallisimmista pakkausmuovimateriaalien merkeistä. Lähes kaikki muovipakkaukset voi heittää muovinkeräysastiaan.

Kuluttaja-lehti julkaisi viime syksynä artikkelin kuluttajia hämmentävistä elintarvikepakkausten kierrätysmerkeistä.

Lukijoilta tulleissa palautteissa kaivattiin lisätietoa eri muovityyppien kierrätyksestä ja siitä, mitä erilaiset kierrätysmerkit tarkoittavat. Olemme koostaneet tähän artikkeliin kaikki muovipakkausten kierrätysmerkinnät.

Lista pakkausmuovimateriaalien merkinnöistä ja niiden lajitteluohjeista löytyy tämän kirjoituksen lopusta.

Hyvä nyrkkisääntö on, että kaikki tyhjät muovipakkaukset ongelmajätteitä lukuun ottamatta voi laittaa muovipakkausten keräysastiaan, sanoo Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Mika Surakka.

”Jos ei ole varmuutta, että kyseessä on muovipakkaus, on se hyvä laittaa sekajätteeseen”, Surakka neuvoo.

Ongelmajätettä tai vaarallista jätettä ovat esimerkiksi bensiiniä tai voiteluöljyä sisältäneet tyhjät muovipakkaukset. Ongelmajätteet tulee viedä asianmukaiseen keräykseen, esimerkiksi kunnan järjestämään vastaanottopisteeseen.

Valtaosan pakkausmuoveista voi palauttaa taloyhtiön muovijäteastiaan. Miksi kuluttajalle sitten kerrotaan niin monista erilaisista materiaalimerkinnöistä, jos melkein kaikki pakkaukset päätyvät samaan osoitteeseen?

”Materiaalimerkinnät eivät ole pakollisia muovipakkauksissa. Sen sijaan merkinnät ovat vakiintunut käytäntö muovituotteissa, ja niitä hyödynnetään muovituotteiden tunnistamisessa ja kierrätyksessä. Kaikki muovipakkaukset voi laittaa saamaan keräysastiaan muovilajista riippumatta”, Surakka tiivistää.

”Eri muovilajit erotellaan lajittelulaitoksissa, joihin pakkausmuovit toimitetaan keskitetysti.”

 

Muovien pakkausmerkinnät ja oikeat kierrätystavat

PET 01: Polyeteenitereftalaatti eli PET on yleinen muovi pakkausteollisuudessa. Sitä käytetään muun muassa virvoitusjuomapulloissa. Pantilliset pullot voi palauttaa kauppojen automaatteihin, muut voi viedä muovipakkauskeräykseen.

PE-HD 02: Suurtiheyspolyeteeni on sameaa tai värillistä, kovaa mutta joustavaa muovia, jossa on vahamainen pinta. Sitä käytetään muun muassa mehupulloissa ja virvoitusjuomakoreissa. Palautetaan muovipakkauskeräykseen.

PVC 03: Polyvinyylikloridia käytetään muun muassa rakentamisessa. Pakkausmateriaalina se on harvinainen. Muista muovilajeista poiketen PVC:tä ei saa laittaa pakkausmuovin keräysastiaan, sillä PVC-muovi sisältää klooria. Pienet määrät PVC:tä voi laittaa sekajätteeseen.

PE-LD 04: Pientiheyspolyeteeni on pehmeää ja joustavaa ja pinnaltaan vahamaista. Se on maailman yleisin muovityyppi, ja sitä käytetään muun muassa muovikasseissa. Palautetaan muovipakkauskeräykseen.

PP 05: Polypropeeni on jäykkää, sitkeää ja monikäyttöistä muovia. Käytetään muun muassa naruissa, rasioissa, kalvoissa ja pehmusteissa. Palautetaan muovipakkauskeräykseen.

PS 06: Polystyreeni voi olla kirkas tai värjätty ja hauras tai vaahdotettu. Sillä on monia käyttötarkoituksia, kuten styrox, rasiat, purkit, kertakäyttöastiat ja säilytyskotelot. Palautetaan muovipakkauskeräykseen.

O 07: Muut muovit. Voi olla ominaisuuksiltaan kaikkien edellisten yhdistelmä. Käytetään esimerkiksi rasioissa, kansissa ja pusseissa. Palautetaan muovipakkauskeräykseen.

Kommentit (14)

”MuoviPAKKAUKSET palautetaan muoviPAKKAUSkeräykseen”
Onko muovipussirullassa ostettu muovipussi pakkaus?
Entä esim kukkaruukku?

”PP 05: Polypropeeni … Käytetään muun muassa naruissa… ja pehmusteissa. Palautetaan muovipakkauskeräykseen”

Eli saako muovinarut tai tyynyn sisällä olevan pehmusteen (jos siinä merkintä 05) laittaa muovinkeräykseen?

Hämmentävää! Miksi PVC:ssä ei voi olla yliviivausta = ei saa kierrättää, kuten pesumerkinnöissä, ei saa lingota? Kohtuutonta odottaa meidän muistavan, että 03:a ei saa laittaa kierrätyksekseen. Tai pitäisikö PVC kokonaan kieltää?

Paljon on vielä asiassa epäselvää ja töitä tehtävänä.
Pakkausmateriaalit kehittyy huimaa vauhti ja mistään et löydä merkinnöille selityksiä

”jos tuntuu muovilta, se on muovia” ei enää oikein päde. Kartongista voidaan tehdä täysin muovilta näyttävä ja tuntuva pakkaus. Siinä on sitten kolmio pienellä jonka numerosta tai tekstistä ei saa mitään selvää.
Saatikka, että jossain kerrottaisiin mihin pönttöön se kuuluu.

Pahimpia on näm 3 tai 4 eri materiaalia sisälvät pakkauksen. kääre kartonkiin, kansi metalliin, purkki muoviin jne. Kuka näitä viitsii repiä erilleen.

Kaupassa ei saisi myydä mitään ilman selvästi merkittyä kierrätysohjetta!

PP/PP mihin laitetaan. Ja sitä paitsi usein 03 eikä PVC lue alla. Itse olen laittanut ne muovikeräykseen!!?? Liikaa merkintöjä. Pakkauksessa voisi vai lukea joko ei sovellu muovin kierrätykseen tai soveltuu..

Kestääkö Plastex 5180 PE-HD 0
2 kaatokannu dieseliä ja bensiiniä?

Ei kaikki vanhukset ymmärrä näitä merkintöjä. Laittakaa selvästi merkintä mikämenee muoviin ,kaatopaikka,metalli ja jne.

Cashew-pähkinäpussissa merkintä
LDPE/OPP/PET

onko sekajäte vai muovi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.