10 kysymystä Koronavilkku-sovelluksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut Koronavilkku-sovelluksen, jonka avulla pyritään tavoittamaan koronavirustartunnalle mahdollisesti altistuneet henkilöt. Keräsimme tähän koosteeseen 10 kysymystä Koronavilkusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä ohjelmistoyhtiö Solita julkaisivat koronavirusaltistusten seurantaan tarkoitetun Koronavilkku-sovelluksen maanantaina 31. elokuuta. Keräsimme tähän koosteeseen 10 kysymystä Koronavilkusta.

1. Mikä on Koronavilkku-sovelluksen tarkoitus?

Sovellus on osa testaa, jäljitä, eristä, hoida -strategiaa. Sovellus osuu strategian jäljitä-kohtaan: sen avulla pyritään tavoittamaan koronavirustartunnalle mahdollisesti altistuneet henkilöt, THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoi perjantaina 28.8. järjestetyssä webinaarissa.

Sovellusta käyttämällä ihmiset voivat osallistua koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen. Sovelluksen tarkoituksena on myös tavoittaa koronavirustartunnalle mahdollisesti altistuneet käyttäjät aikaisempaa nopeammin. Lisäksi sovellus opastaa käyttäjän terveydenhuollon palveluiden ja tarvittaessa koronavirustestauksen piiriin.

Sovelluksen avulla pyritään tavoittamaan myös ne tartunnalle altistuneet ja altistustilanteet, joita tartunnan saanut ei ole osannut nimetä. Henkilöt, jotka ovat olleet sairastuneen lähellä, saavat sovelluksen kautta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Altistumiseksi katsotaan, jos henkilö on ollut yli 15 minuuttia alle 2 metrin etäisyydellä koronavirustartunnan saaneesta henkilöstä, mutta sovellus toimii hieman tarkempien parametrien perusteella.

2. Onko Koronavilkku-sovellus pakko asentaa?

Ei. Sovelluksen asentaminen ja käyttö on täysin vapaaehtoista. Sovelluksen käytön voi lopettaa milloin tahansa. Sovellus ei myöskään kerro viranomaisille, jos käyttäjä on saanut tartunnan, vaan käyttäjän on itse otettava yhteyttä terveydenhuoltoon.

Mitä useampi ihminen käyttää Koronavilkku-sovellusta, sitä paremmin tartuntaketjuja voidaan jäljittää ja sitä paremmin koronaviruksen leviämistä voidaan estää.

Sovellus ei vaadi tunnistautumistietoja kuten nimeä, osoitetta, pankkitunnuksia tai puhelinnumeroa.

3. Miten Koronavilkku toimii?

Koronavilkku havainnoi, milloin kaksi puhelinta on ollut lähellä toisiaan, kuinka kauan laitteet ovat olleet lähekkäin sekä kuinka kaukana toisistaan ne ovat olleet. Jos olet ollut lähellä varmistetun koronavirustartunnan saanutta henkilöä, saat siitä ilmoituksen sovellukseen, mikäli tietyt kriteerit täyttyvät.

Mitä pidempään laitteet ovat yhteydessä toisiaan ja mitä lähempänä laitteet ovat toisiaan, sitä suuremmaksi sovellus laskee altistumisen todennäköisyyden. Laskentaan vaikuttaa myös virustartunnan saaneen henkilön tartuttavuus. Mitä pidempään oireiden alkamisesta on, sitä pienemmäksi tartuttavuus katsotaan. Tartuttavuus on suurimmillaan 2 päivää ennen ja jälkeen oireiden alkua.

Jos sovellus laskee käyttäjän olleen riittävän pitkään riittävän lähellä riittävän todennäköisesti tartuttavan ihmisen kanssa, se ilmoittaa mahdollisesta altistumisesta.

Koronavilkku tallentaa puhelimen tallennusmuistiin altistuslokin eli tiedon niistä tunnisteista, jotka se on bluetooth-yhteydellään havainnut. Lisäksi altistuslokiin tallennetaan ajankohta. Tallennus tapahtuu taustalla automaattisesti. Sovellus tallentaa myös tiedon bluetooth-signaalin vaimentumasta. Sen avulla voidaan laskea laitteiden välinen etäisyys: mitä voimakkaampi signaali, sitä lähempänä laitteet ovat toisiaan.

4. Onko sovelluksen käyttö anonyymiä?

Koronavilkku-sovellus ei kysy nimeä, puhelinnumeroa tai muita henkilötietoja. Sovellus luo satunnaisen matemaattisen tunnisteen 10–20 minuutin välein. Tunniste jaetaan automaattisesti niille lähiympäristössä oleville laitteille, joissa on bluetooth-yhteys käytössä sekä Koronavilkku-sovellus asennettuna. Tunnisteesta ei saa selvitettyä henkilö- tai muita tietoja.

Kelan palvelin tallentaa tiedon ainoastaan satunnaisesti luodusta tunnisteesta.

Koronavilkun altistuslokirajapinnan toteuttavat iPhone-puhelimissa Apple ja Android-puhelimissa Google. Mitään puhelimen tai Koronavilkun tallentamia tietoja ei lähetetä Applelle tai Googlelle.

5. Missä laitteissa Koronavilkku-sovellus toimii?

Koronavilkku toimii niissä Android-laitteissa, joiden käyttöjärjestelmänä on Android 6.0 tai uudempi ja joihin on asennettu Google Play -sovelluskauppa. Sovellus toimii myös Applen iPhone-puhelimilla, joiden käyttöjärjestelmäversio on 13.5 tai uudempi.

Android 6.0 on julkaistu loppuvuodesta 2015, joten sovelluksen pitäisi toimia myös monissa vanhemmissa Android-älypuhelimissa. Perjantaina 28.8. järjestetyssä webinaarissa sovelluksen toteuttaneen Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä kertoi, että sovellus vie muistia joitakin kymmeniä megatavuja. THL:n Yrttiaho kertoi puolestaan, että sovelluksen asennuskoko on vain joitakin megatavuja. Sovelluksen pitäisi siis toimia myös halvemmissa laitteissa, joissa tallennustilaa tai muistia ei ole paljon.

Applen iOS-käyttöjärjestelmän versio 13.5 on julkaistu toukokuussa 2020. Käyttöjärjestelmäversio on saatavilla syksyllä 2015 myyntiin tulleeseen iPhone 6S:ään sekä sitä uudempiin iPhone-malleihin.

Huawein uusimmissa Android-puhelimissa ei ole Googlen Play-sovelluskauppaa käytössä, vaan käytössä on Huawein oma sovelluskauppa. Huawein sovelluskaupasta Koronavilkku-sovellusta ei tällä hetkellä ole saatavilla.

6. Miten Koronavilkku otetaan käyttöön?

Koronavilkku-sovelluksen voi ladata Android-puhelimiin Google Play -sovelluskaupasta ja iPhone-puhelimiin App Store -sovelluskaupasta. Sovellus on ilmainen.

Kun Koronavilkun käynnistää, se pyytää lupaa bluetooth-yhteyden käyttöön. Android-puhelimissa sovellus pyytää teknisistä syistä myös pääsyä sijaintiin, mutta sovellus ei hyödynnä satelliittipaikannusta tai muita sijaintitietoja. Sovellus pyytää myös hyväksymään käyttöehdot.

Kun sovellukselle on annettu lupa bluetooth-yhteyden käyttöön ja käyttäjä on hyväksynyt käyttöehdot, Koronavilkku-sovellus toimii automaattisesti taustalla.

Sovelluksen voi asentaa myös esimerkiksi lapsen puhelimeen, sillä sovelluksella ei ole ikärajaa. THL:n Yrttiaho muistuttaa kuitenkin, että sovelluksesta ja sen käytöstä on hyvä keskustella ensin lapsen kanssa.

7. Mitä teen, jos Koronavilkku ilmoittaa altistuksesta?

Jos saat ilmoituksen altistuksesta, sovellus neuvoo ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoviranomaisiin. Sovellus ei jaa altistumistietoa viranomaisille tai kenellekään muulle.

Altistuminen ei vielä tarkoita, että olisit saanut koronavirustartunnan. Jos sinulla todetaan altistuminen koronavirukselle, voit saada lääkäriltä lähetteen koronavirustestiin.

8. Mitä teen, jos käytän Koronavilkkua ja minulla todetaan koronavirustartunta?

Mikä olet saanut positiivisen tuloksen koronavirustestistä tai on olemassa muu vahva peruste epäillä tartuntaa, saat terveydenhuollolle antamaasi puhelinnumeroon tekstiviestillä kertakäyttöisen avauskoodin. Avauskoodin voi saada myös puhelimitse. Puhelinnumeroa käytetään ainoastaan avauskoodin toimittamiseen, sovellus ei sitä tallenna mihinkään. Ilmoitusta sairastumisesta ei voi tehdä ilman terveydenhuollon toimittamaa avauskoodia.

Avauskoodi syötetään sovellukseen, joka on yhteydessä Kelan palvelimeen. Kelan palvelimelle muodostuu lista mahdollisesti altistuneiden tunnisteista. Sovellus lataa listan altistuneiden tunnisteista Kelan palvelimelta, ja vertaa niitä puhelimen kontaktilokiin tallentamiin tunnisteisiin. Jos kontaktilokin perusteella positiivisen tuloksen saanut henkilö on ollut lähikontaktissa, sovellus varoittaa mahdollisesta altistumisesta niitä sovelluksen käyttäjiä, jotka ovat olleet riittävän lähellä sinua riittävän pitkän ajan koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin ollessa tartuttavassa vaiheessa. Tällöin mahdollisesti altistuneet käyttäjät saavat tiedon Koronavilkku-sovelluksen välityksellä, ja he voivat olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Kertakäyttöinen avauskoodi on voimassa 4 tuntia kerrallaan. Mikäli aikaraja ehtii mennä umpeen ennen kuin ehdit syöttämään koodin – esimerkiksi jos koodi saapuu tekstiviestitse nukkuessasi – voit pyytää uuden kertakäyttöisen avauskoodin

9. Varoittaako Koronavilkku, jos lähellä on positiivisen koronavirustestituloksen saanut ihminen?

Ei. Koronavilkku ei seuraa käyttäjiä aktiivisesti. Sairastuneen puhelin ei enää lähetä tunnisteita, Solitan Köykkä kertoi webinaarissa. Sovellus lakkaa seuraamasta kohtaamisia ja lähettämästä tunnuskoodeja, kun avauskoodi on syötetty, THL:n Yrttiaho kertoo Kuluttajalle sähköpostitse.

Jos olet saanut positiivisen testituloksen koronavirustestistä, noudata viranomaisten ohjeita ja pysy kotona. Jos liikut kodin ulkopuolella, Koronavilkku-sovellus ei voi varoittaa muita käyttäjiä siitä, että heidän keskuudessaan liikkuu koronaviruksen kantaja. Sovellus voi ilmoittaa ainoastaan menneistä altistustapahtumista.

10. Miten tietoturvallinen Koronavilkku on ja miten sovellus huolehtii käyttäjän tietojen suojauksesta?

Tietosuoja on arvioitu yhdessä tietosuojavaltuutetun kanssa, kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Juhani Eronen kertoi perjantaisessa webinaarissa. Lisäksi ulkopuolinen konsultti on tehnyt tietosuoja-arvioinnin, jonka tulokset tietosuojavaltuutettu on tarkistanut.

Sovellus kerää THL:n Yrttiahon mukaan käyttäjän oman laitteen sekä käyttäjän kohtaamien laitteiden tunnuskoodit. Kelan taustajärjestelmä puolestaan tallentaa ainoastaan tämän sairastuneen käyttäjän pseudonyymin tunnisteen, ei mitään muuta tietoa.

Sovellus ei lähetä keräämiään tietoja eteenpäin mihinkään, ei esimerkiksi Applelle, Googlelle tai viranomaisille.

Sovelluksessa käsitellään käyttäjien pseudonyymejä tunnisteita, jotka tallennetaan Kelan palvelimille korkeintaan 21 vuorokaudeksi. Tallennettujen tietojen avulla ei voi päätellä käyttäjän henkilöllisyyttä.

Liikenne- ja viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus on arvioinut sovelluksen ja sen taustajärjestelmän turvallisuuden. Lisäksi järjestelmän lähdekoodi on julkaistu avoimena. Tietotekniikka-ammattilaiset sekä -harrastajat voivat internetissä julkaistun lähdekoodin perusteella arvioida, miten sovellus toimii sekä löytää siitä mahdollisia tietoturva-aukkoja.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (69)

Millä palvelulla appi pitää yhteyttä Kelan palvelimeen? WiFI/mobiilidata? Pitääkö yhteyden olla päällä jatkuvasti vai riittääkö esim kerran päivässä,

Jos sinulla todetaan koronavirustartunta, Koronavilkku lähettää tunnuksesi pullopostilla Kelalle. Tämän jälkeen Kela lähettää tunnukset kirjekyyhkyillä ympäri Suomea.

Niin tämä on en tiedä juttu. Virheitä ja sotkuja tulee. Hankalaa kun tekstitys ei toiminut ja puhe oli muutenkin liian nopeaa. Kuuro tätini olisi lukenut tekstiä niin sekin puuttui ja mitä lie. Maski ja käsien pesu on paras.

Miten esim. jos työskentelee kaupassa tai muualla, missä puhelin pitää olla pukuhuoneessa?

Sovellus ei ole kummoinen, mutta silti se ei toimi vanhemmissa Applen iPhone puhelimissa. Turhia rajotteita ja paljonko on noita puhelimia käytössä.

Jos koronavilkku ilmoittaa altistumisesta voinko mennä töihin vai jäänkö karanteeniin kotiin.

Jos olet oireeton, noudatat THL:n ja terveen maalaisjärjen ohjeita ja menet töihin.

missä olisi ohje siihen sen asentamiseen, ihan alusta alkaen…mitä nappia painaa että sen saa sieltä playkaupasta esiin…. Tuo on helppoa noissa videoissa, mutta siinä pulma miten sen saa tuohon vaiheeseen aloittelija, joka ei ole mitään playkaupasta itse laittanut. Puhelin on liikkeessä asennettu , huawei lite 30 , uusin android päivitys tänään, 10,0,0,275
Voisiko joku ystävällinen ihminen opastaa mummoa, 70v.

Hei, mummo 70v!

Ilmeisesti puhelimesi on Huawei P30 lite? Valitettavasti uusimpiin Huawei-puhelimiin ei pysty asentamaan koronavilkkua, koska Huaweissa ei ole Play-kauppaa.

Pahoittelut, jos noin tosiaan on. Voinet vielä tarkistaa että löytyisikö Play-kauppa puhelimen sovelluksista kuitenkin, jos puhelimesi onkin jokin vanhempi Huawei-malli. Play-kaupan symboli on oikealle osoittava värikäs kolmio. Play-kaupasta on helppoa asentaa sovellus, yläosassa on hakukenttä johon kirjoitetaan sovelluksen nimi (tässä tapauksessa: koronavilkku) ja sitten painetaan suurennuslasikuvaketta, ja valitaan tuloslistasta koronavilkku —> sovelluksen esittelysivu aukeaa, ja sieltä löytyy asenna-nappula, jota painamalla asennus käynnistyy ja hoituu itsestään. Sitten voi siirtyä seuraamaan ohjevideoita.

Vinkiksi myös se, että vaikka puhelinmyyjät suosittelisivat mitä edullisia kiinalaisia puhelinmerkkejä, niin kannattaisi yrittää etsiä jostain hyvä digitaitoinen ja tiedotava ihminen neuvomaan vähän varmempi valinta puhelinmerkiksi kuin Huawei. Valitettavasti se ei kiinalaisena merkkinä ole enää kovin yhteensopiva, ja uudempiin Huaweihin ei voi koronavilkkuakaan Play-kaupan puutteen vuoksi asentaa.

(Mur, puhelinkauppojen myyjät, on ilkeää huijata iäkkäitä asiakkaita ostamaan Huawei-puhelimia!)

Jos sovittas niin että ei osteltas mitään mikä tulee Kiinasta

Eli ei suurinta osaa Applen tuotteistakaan kuten iPhonet ja iPadit.

Korjaan edellistä viestiäni, joka on suunnattu mummo 70v:lle.

Huawei P30 Lite :ssä onkin Play-kauppa, eli se pitäisi löytyä sovellusten joukosta, ja edellisen viestini ohjeilla sieltä löytyy koronavilkku.

löysin sen sieltä, kun kirjoitin ’koronavilkku’ sinne hakukenttään ja asennus onnistui hyvin, helppo juttu sen jälkeen kun sain esiin kaivettua.
Kiitos kuitenkin ohjeesta, toivottavasti on hyötyä muille ’osaamattomia mummoja’ -porukalle.
Terveisin se sama mummo 70v.

Muuten kauhean kiva tämä Koronavilkku, mutta se sulkee käyttäjistä ulos kaikki, joilla ei ole ollut varaa hankkia uudempia puhelinmalleja. Applen iPhone 6 on jo liian antiikkinen uudelle hienolle sovellukselle, mikä on surkuhupaisaa, kun miettii kuinka kallis laite on kyseessä. Eikös se olisi kansanterveyden kannalta pitkällä tähtäimellä kannattavampaa tehdä sellainen sovellus, jota myös köyhempi voisi käyttää?

Ai onko iPhone 6 liian vanha..? Eikös kyse ole käyttöjärjestelmästä eikä puhelimen mallista, näin ainakin itse olen ymmärtänyt asian.

harmittaa, ettei sovi puhelimeeni. Luulin että olisi voinut siihen ladata, kun kuitenkin Bluetoothin voi laittaa päälle laitteesta

Minkä matkan päästä koronavilkku toimii, kun ohje muutenkin pitää muihin ihmisiin 1-2 m väliä

Eikö saa käyttöön IPhone 6 puhelimeen. Toimii ilmeisesti vain tätä uudemmissa puhelimissa. Eli ei köyhille?

Kuinka pitkältä ajalta mahdollinen altistustieto lähetetään? Jos olen kohdannut sairastuneen henkilön yli kaksi viikkoa aikaisemmin, ilmoittaako Koronavilkku asiasta vai tuleeko ilmoitus ainoastaan viimeiseltä kahden viikon ajalta eli sama kuin karanteeniaika?

Mite4n tämä oikeasti toimii. Jos tänään tapaan viruksenkantajan, joka menee testiin ylihuomenna ja saa ensi viikolla, ilmoittaako puhelin tästäkin?

Latasin sovelluksen, mutta puhelimen akku ei kestä bluetoothin jatkuvaa käyttöä. Onko sovelluksesta hyötyä jos laitan bluetoothin päälle vain silloin tällöin, esim kaupassa asioidessa?

Siellä on myös sijainti päällä. Se syö akkua, ei Bluetooth.

Ostin iphone 5Sn Applen kaupasta maaliskuussa 2017. En tuolloin ymmärtänyt, eikä minua infottu, että kyseessä on jo kovin vanha malli, jonka kanssa tulee ongelmia, kun uudet sovellukset ei tule toimimaan siinä. Apple julkaisee kuitenkin puhelimelle uusia IOS versioita, viimeksi aivan äskettäin version 12.4.8. On todella valitettavaa, että en saa ladattua nyt lanseerattua Koronavilkkua. Olkoonkin, että uusissa versioissa ja laitteissa on paljon hyviä puolia, vanhoja laitteita pitäisi voida käyttää niin kauan, kun ne toimivat. Syntyy paljon turhaa it-romua, kun ihmiset joutuvat uusimaan laitteensa vain sen takia, ettei koodaajat vaivaudu tekemään vanhoissakin laitteissa toimivia sovelluksia. Säästäkää luontoa!

Mihin apsi tarvitsee sijaintia? Tästä ei ole juurikaan puhuttu.

Ilmeisesti johtuu Googlen Android-järjestelmän vaatimuksesta. Tämän korjaamista on käsittääkseni jo pyydetty Googlelta, ja on nyt heidän käsissään mahdollistaa tämä tai olla mahdollistamatta.

Applella ei ole sijaintiongelmaa, mutta sen sijaan vanhemmat mallit jäivät kokonaan ilman koronavilkkua.

Ihanaa olla teknologiajättien oikkujen armoilla!

Mitä ohjelmojan vastaus tarkoittaa, että korona vilkku ei toimi enää sen jälkeen kun ilmoitat virus tartunnasta.

Artikkelissa on jotenkin epäselvästi kerrottu miten ja missä vaiheessa tunnisteet kulkevat Kelan taustajärjestelmään. Eli käyttäjän puhelin kerää kohtaamislokin ja tartunnan saaneiden tunnisteet ovat Kelan järjestelmässä, joka vertaa niitä kohtaamislokiin, näinkö? Ja kuinka usein tuo vertailu tapahtuu, joka kerta kaikille käyttäjille, kun kelaan tulee ilmoitus uudesta tartuntakoodista vai miten? Ja ilmoittaako sovellus kaikista kohtaamislokiin täsmäävistä tunnisteista joka kerta 21 pvn ajan vai osaako sovellus tunnistaa jo kertaalleen ilmoitetut tunnisteet? Ja miten tiedonsiirto puhelimen ja Kelan välillä tapahtuu, mobiilidatallako vaikka ohjeisa puhutaan, että sovellus käyttää ainoastaan bluetoothia?

Mitä tuolla tiedolla tekee.
Minä haluaisin tiedon siitä milloin lähestyn tautipesäkettä.

Kysymys? Minulla on oma puhelin huollossa korjattavana, nyt käytän lainapuhelinta. Jos lataan koronavilkku tällä puhelimella niin pitääkö se ladata uudestaan kun oma puhelin tulee huollosta, vai onko se liittymä kohtainen?

Suomalaiset lataa kritiikittä solialistihallituksen seurantajärjestelmää!
Ootteko tosissamme, ettei muka sijaintisi menisi rekisteriin.
On näköjään kylmän sodan ajoista jo liian pitkä aina.
Todella naiivia latailla tota luuriinsa

Aatteletko, ettei ne tahot, jotka sun liikkeistä mahd. ois kiinnostuneita, saa niitä selville. Paljonkohan Marinin Sannaa sunkin liikkeesi kiinnostaa, on sitten eri juttu. 😉

Koronavilkku asennettu, toimi ja yhtäkkiä ilmoittaa että altistusloki ja -ilmoitukset eivät käytössä. Yritän ottaa käyttöön uudestaan, ei tapahdu mitään kun painan ko käyttöönottolaatikkoa. Iphone 7 puhelimena. Onko kokemuksia vastaavasta?

iPhone se 2020 jo nyt yhtäkkiä pari päivää latauksen jälkeen puhelin ilmoittaa: Tallennustila ei riitä covid-19-altistusilmoitusten tarjoamiseen. Puhelimen tallennustilasta käytössä 18,5 /64Gt. Paljon sitä tilaa tää oikein tarvii??

Tuntuu olevan ainakin iPhone 11 Pro Maxissa ylivoimaisesti pahin akun kuluttaja (Terveys/COVID-19 -altistusloki). Esimerkiksi eilen katsoin vuorokauden kulutusta, niin oli käyttänyt 44 % vaikka käytän kaiken aikaa paljon muita sovelluksia. Taitaa olla appi vielä pahasti keskentekoinen ja täytyy poistaa puhelimesta, ellei pian tule korjausta.

Sama juttu, juurikin poistin tämän takia koronavilkun kokonaan. Minulle akun yllättävä tyhjeneminen on potentiaalisesti isompi vaara kuin korona-altistus.

One plus 7T. Sama ongelma,koronavilkku lakkaa toimimasta vaikka bluetooth on kokoajan päällä. Olen poistanut ja ladannut ainakin 4 krt. Näin niitä latauksia saadaan tilastoihin!

Miksi puhelimeni ei hälytä heti kun lähestyn koronaa sairastavaa ihmistä.
Miksi kaikkein tärkein ominaisuus on jätetty pois.
En tee 2viikon vanhalla tiedolla yhtään mitään tautia kantava on jo voinut lähteä maasta lomalle Kreikkaan ja minä olen taudin kourissa teho osastolla henkihieverissä.
Taas on oikein nerot olleet asialla. Miksi noista henkilötiedoista jauhetaan kuka tekee sillä tiedolla minkä niminen tautia kantaa. Kun puhelemineni hälyttää lähelle tungeksivaa tautipesäkettä , lähden karkuun toiseen suun kunnes hälytys lakkaa. En taatusti kyse tautipesäkkeen henkilöllisyyttä enkä edes halua olla tekemisissä. Haluan ainoastaan kauaksi koko taudista. Minun puhelimeni saa vapaasti lähettää kaiken tiedon mitä laite sisältää , ketä toisten tiedot kiinnostaa. Ketä kiinnostaa missä kukin tuntematon liikkuu ja tuttujen kasvot yleensä tunnetaan joten heidät nähdään. Koronavilkku on susi sillä ei ole mitään vaikutusta mihinkään. Jos on niin se on vain tilastollista helinää.

kun otan sijainin pois päältä. ilmeisesti sovelus ei toimi.

Täytyykö sovellus olla auki myös kotona ollessa? Siis 24h/vuorokausi?

One+6:
Koronavilkku toimii päivän pari.
Sitten tulee punaisella ilmoitus:
Koronavilkku ei käytössä.
Painan:Ota käyttöön–>
Tulee ilmoitus:
Laitetaanko COCID-19 altistumisilmoitukset päälle?
Painan:Ota käyttöön–>
Tulee taas sama punaisella ilmotus Koronavilkku ei käytössä. (kuten alussa oli)
Painan:Ota käyttöön–>
Tulee ilmoitus:
Laitetaanko COCID-19 altistumisilmoitukset päälle?
jne…..
Elikkä pyörii samassa luupissa eikä asetusta saa muutettua.
Asetuksissa on Altistumisilmoitukset:Ei käytössä.
Olen ladanut uudestaan pari-kolme kertaa, mutta ei tämä nyt näin pitäisi toimia. Onkohan muilla samoja ongelmia?

Samaa ongelmaa alkoi myös. I phone x kyseessä. Ei ole päivitellyt yli vuorokauteen mitään. Pari kertaa poistin ja sitten ilmoitus altistusilmoitukset ei käytössä ja mitään ei tapahdu kun yrittää asentaa. Taas poistin ja latasin uudelleen ja nyt taas mukamas päällä.

Olen kokeillut, että on ollut päällä tai ei ole ollut päällä. Aukku ei ole tyhjentynyt missään vaiheessa. Sama tulos. Olen itse IT-ammattilainen ja ihmettelen,, että kai asetukset pitäisi pystyä laittamaan päälle ilaman, että poistaa ja asentaa sovelluksen uudestaan.

Kuinka pitkän ajan takaa koronavilkku antaa tiedon mahdollisesta altistumisesta.

Vilkku lähettää tiedon, että olen saattanut altistua. Sitten se kertoo, että ota yhteyttä nappia painamalla tai sitten ehkä ei tai sitten mahdollisesti kyllä tai sitten, jos oireita tai sitten ehkä ei. Sekavampaa esitystä en ole nähnyt eläissäni. Kovasti kerrotaan, miten ohjelma on rakennettu, mutta keta kiinnostaa. Surkea esitys.

Tämä korona vilkku ei edes toimi, kun yle uutiset jo kertoi, että ongelmia koko korona vilkussa. Korjaavat tiedot, mutta ei mitään uutta, jos ohjelma ei toimi. Korona vilkku lähettänyt monille ihmiselle, ettei altistusta, mutta ohjelma on täysin per..jantai!

Olen saanut vilkulta varoituksen tasan viikko sitten, jolloin otin ohjeen mukaan yhteyden vilkun antamaan ”omaan kontaktinumerooni”: Ei vielä aihetta testaukseen tms., omaehtoista 2 viikon karanteenia pyrin tosin parhaani mukaan noudattamaan. Mutta nyt kysymykseen: Onko saamani varoitus voimassa maailman tappiin, vai tuleeko uudesta altistumisesta uusi varoitus? Miten tiedän, että on kysymys uudesta varoituksesta?

Samaa mietin, milloin aikaisempi viesti poistuu? Missään ei ole tätä mainittu…

Tämän haluaisin itsekin tietää. Kävin kaupassa, tulon kotiin, jos nyt otan koronavilkkuun pois päältä niin saanko ilmoituksen jos olen altistunut? Pitääkö vilkku olla päällä 24/7, jos pitää niin alku pitäisi olla myös jatkuvasti latauksessa.

Maailman tappiin ei tarvitse sittenkään odottaa! 8.10. klo 11.16 kirjoittamaani kysymykseen tuli ”vastaus”, kun Koronavilkkuuni 1.10. tullut ilmoitus mahdollisesta virusaltistumisesta oli kadonnut puhelimen näytöltä eilisaamuna. Ja nyt ei kun toivomaan, että uutta ilmoitusta ei tule!

Sain ilmituksn altistumisesta ja kävin testissä, ei ollut virusta. Nyt ilmoitus päällä. Nollaako operaattori ilmoituksen, itse en keksi miten voisin poistaa ilmoituksen, vai olenko saanut uuden hälytyksen.

Kun kytken bluetoothin pois päältä, koronavilkku ilmoittaa ”Altistumisilmoitukset epäaktiivisia” ja ”Ota altistumisilmoitukset uudelleen käyttöön”. Onko asia todella noin? Bluetoothin päälläollessa sovellus kerää niitä lähistön tunnuksia. Sovelluksen mukaaan bluetooth tarvitaan myös tunnusten tarkistamiseen ja ilmoitusten antamiseen käyttäjälle, mutta sehän ei tapahdu bluetoothin avulla. Nyt bluetooth-tilan siis kerrotaan vaikuttavan myös tarkistustoimintoon, vaikka sovellus olisi muutoin päällä.

Vilkun toiminta vaatii pitkähkön altistumisen jopa 15min. joten jos käyn kaupassa ja kohtaan ihmisiä vain ohi kulkiessani eli pari sekuntia niin toimiiko tämä ohjelma??? Minun ymmärryksellä ohjelma ei silloin rekisteröisi todettuja korona altistuksia???

Hei!
Pojalleni tuli koronavilkku hälytys! Samoin hänen tyttöystävälleen. Ovat opiskelijoita. Molemmat tulivat koulusta kotiinsa ja ottivat yhteyttä KUOPION terv.keskukseen. Hyvä.
Ohje: Koska ei oireita ei oteta näytettäkään?
Miten toimitaan?
Karanteeni?, Kouluun takaisin? Kaupassa käynti?Treenit?
T. HUPS?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.