10 kysymystä kasvomaskeista

Ylin maski on pestävä kangasmaski, alhaalla vasemmalla suu-nenäsuoja, jolla ei ole CE-merkintää ja alhaalla oikealla uloshengitysventtiilillä varustettu FFP2-hengityksensuojain.

Maskia suositellaan tällä hetkellä käytettäväksi lähes kaikkialla Suomessa. Selvitimme, millaisella maskilla suojelet parhaiten itseäsi ja ympärilläsi olevia ihmisiä koronavirustartunnalta.

1. Kenen kannattaa käyttää maskia ja missä tilanteissa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kasvomaskin käyttöä tietyissä tilanteissa niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Jutun kirjoitushetkellä elokuun lopussa suositus koski valtaosaa Suomesta. Oman sairaanhoitopiirin tartuntatilanteen voi tarkistaa esimerkiksi osoitteesta Thl.fi tai Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta numerosta 0295 535 535.

THL suosittaa käyttämään maskia busseissa, junissa ja muussa joukko­liikenteessä, jossa ei ole mahdollista pitää etäisyyttä muihin ihmisiin. ­Maskia tulisi käyttää myös korona­virustestiin pääsyä tai testitulosta odottavien, jos heidän on liikuttava kodin ulkopuolella. Lisäksi riskialueilta Suomeen saapuvien matkustajien olisi tärkeä käyttää maskia, jos heidän on liikuttava kodin ulkopuolella karanteenin aikana. Suositus koskee yli 15-vuotiaita.

Alueelliset viranomaiset voivat antaa tarkentavia lisäsuosituksia. Maskin käytöstä on hyötyä kaikissa tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista, kuten esimerkiksi kaupoissa.

2. Miten käytän maskia oikein?

Bussi- tai junamatkaa varten pue maski hyvissä ajoin ennen liikenne­välineeseen nousemista, älä ruuhkaisella pysäkillä tai asemalla. Pue maski aina puhtain käsin. Kannattaa siis varata mukaan käsidesipullo.

Aseta maski kasvoillesi tiiviisti siten, että se peittää suun, nenän ja leuan. Nenän kohdalla oleva rautalanka lisää maskin istuvuutta ja estää esimerkiksi silmälasien linssien huurtumista.

Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana. Maskia käytettäessä ei siis voi välillä esimerkiksi syödä, juoda tai niistää. Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.

Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista ja laita se suoraan roskiin tai muovipussiin. Älä koske maskin ulkopintaan sitä poistaessa. Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.

Maski pitää vaihtaa puhtaaseen jokaisen käyttökerran jälkeen. Maski pitää myös vaihtaa, jos se alkaa ­kostua. Viranomaiset ovat antaneet kasvomaskin käytölle Suomessa tarkat ohjeet, jotta mahdollisesti tahraantuneet maskit eivät lisäisi koronavirustartuntoja vaan nimenomaan vähentäisivät niitä.

3. Millainen maski suojaa minua parhaiten koronavirustartunnalta?

Kasvoille tiiviisti istuvat hengityksensuojaimet antavat käyttäjälleen parhaan suojan. Niistä löytyy tehokkuusmerkintä FFP1, FFP2 tai FFP3. Mitä isompi luku, sen suurempi on teho.

Jos tällainen maski on puettu oikein ja asetettu kasvoille tiiviisti, se suojelee hengityselimiäsi tehokkaasti aerosoleilta ja pisaroilta. Tartunnan voi kuitenkin saada muiltakin limakalvoilta.

FFP3-suojain suodattaa vähintään 99 prosenttia jopa hyvin pieniestä partikkeleista ja FFP2-suojainkin päästää läpi vain hieman enemmän. Koska suojain vuotaa myös reunoilta, sen suojaustehokkuus aerosoleilta on 95 prosenttia.

Kannattaa kuitenkin huomata, että jos maskissa on uloshengitysventtiili, se päästää aerosoleja läpi. Uloshengitysventtiilillä varustettuja suojaimia ei siksi suositella suojaamaan muita henkilöitä käyttäjän hengitystie-eritteiltä, kun kyse on tartuntataudeista.

Koronavirukselta suojautumiseksi FFP-suojaimia ei yleensä tarvita kuin hoito-osastojen toimenpiteissä, joissa muodostuu aerosoleja. Muihin tarpeisiin esimerkiksi Työterveyslaitos suosittelee suu-nenäsuojaimia tai muita kasvomaskeja, sillä koronavirus tarttuu pisaratartuntana.

Jos kuitenkin haluat hankkia FFP-suojaimen, varmista, että tuote varmasti vastaa luvattua. Maskista pitää löytyä CE-merkintä, jonka perässä näkyy suojaimen laatua ­valvovan laitoksen nelinumeroinen tunnus. Maskin mukana pitäisi tulla myös EU-vaatimustenmukaisuus­vakuutus. Asiakirja voi olla käyttö­ohjeiden yhteydessä tai käyttöohjeissa voi olla asiakirjan verkko-osoite.

Kertakäyttöisten suu-nenäsuojien pakkauksesta kannattaa etsiä CE-merkintä. Se kertoo, että valmistaja on varmistanut maskin suodatuskyvyn.

4. Onko kertakäyttöisen suu-nenäsuojan tai kangasmaskin käytöstä hyötyä?

Kyllä. Käyttämällä kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai kangasmaskia suojelet muita ihmisiä mahdolliselta tartunnalta. Lisäksi kertakäyttöinen suu-nenäsuojus vähentää altistumista taudinaiheuttajille. Se ei suojele sinua aerosoleilta kuten FFP-merkityt ­hengityksenssuojaimet tekevät, mutta koronaviruksen aiheuttama tauti ­tarttuukin lähinnä pisaratartuntana.

Kangasmaski ei sen sijaan suojaa käyttäjäänsä altistumasta viruksille, todettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimuksessa tänä keväänä.

Kasvomaskien teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä tilanteissa, joissa ei ole mahdollista pitää etäisyyttä muihin ihmisiin. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö esimerkiksi puhuu, nauraa, yskii tai aivastaa – oli hänellä oireita tai ei. Jollei pisaroita pysäytetä, ne lentävät muutaman metrin etäisyydelle.

Kangasmaskikin hidastaa pisaroiden etenemistä siten, että niiden lentomatka jää alle puoleen metriin, selvisi VTT:n tutkimuksessa.

Kertakäyttöisen maskin ja kangasmaskin tehokkuusero johtuu materiaalista, josta ne on tehty. Kertakäyttömaskin kuitukangas on tiheämpää kuin pestävien kangasmaskien kangas.

5. Kaupoissa myydään monenlaisia kertakäyttöisiä suu-nenäsuojia. Miten valitsen tehokkaimman mahdollisen?

Terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tarkoitetuissa kirurgisissa suu-nenäsuojissa on CE-merkintä. Tällaisia maskeja myydään tavallisissa kaupoissa ja apteekeissa, ja Fimean mukaan kuluttajatkin voivat vapaasti hankkia ja käyttää näitä tuotteita.

CE-merkittyjen suu-nenäsuojien valmistaja on varmistanut suojaus­kyvyn kansainvälisen standardin mukaisella testauksella. Suodatus­teholle on kaksi luokkaa. Tyyppi I -luokan suojaimissa bakteerisuodatusteho (BFE) on vähintään 95 prosenttia ja tyypin II suojaimissa 98 prosenttia.

Kaupoissa myydään myös maskeja, jotka näyttävät päällisin puolin samalta kuin terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tarkoitetut suu-nenäsuojat, mutta jotka eivät sellaisia ole. Tällaisilla suojilla ei saa olla CE-merkintää. Niiden bakteerisuodatustehokkuutta ei ole lainsäädännöllä määritelty ja laatu voi olla vaihtelevampaa kuin CE-merkittyjen suu-nenäsuojien. Myös tällaisten suojien mukana täytyy olla käyttöohje. Jos ohjeet puuttuvat, valmistaja tai maahantuoja ei ole tutustunut tuotteeseen liittyviin vaatimuksiin tai ei välitä niistä.

Terveydenhuollon ammattilaistenkin käyttöön suunnitellut suu-nenäsuojat jaetaan kahteen luokkaan. Tyyppi I -luokan suojainten bakteerisuodatusteho on 95 prosenttia, tyyppi II -luokan 98 prosenttia.

6. Miten tunnistan luotettavan kangasmaskin?

Kangasmaskeille ei ole yksityiskohtaisia teknisiä vaatimuksia tai merkintöjä, joiden perusteella hyvän kangasmaskin erottaisi huonosta. Laissa vaaditaan ainoastaan, että kansanmaskin mukana toimitetaan turvallisen käytön kannalta tarpeelliset ohjeet, kuten tieto käyttötarkoituksesta pisaroiden leviämisen vähentämiseen sekä käyttö- ja hävittämisohjeet.

Tärkeintä on, että maskimalli istuu hyvin omille kasvoille, se on helppo pukea ja riisua oikeaoppisesti ja että sen läpi on helppo hengittää. Valitettavasti maskeja ei voi sovittaa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Hyvä maski on valmistettu ohuesta, tiiviisti kudotusta kankaasta, oli materiaali sitten puuvilla, keinokuitu tai joku muu. Tutkimuksissa on todettu, että suodatusteho vaihtelee materiaalista huolimatta, koska kudoksen ­ominaisuuksissa on eroa.

Varmista, että maskin mukana ­toimitetaan käyttö- ja pesuohje. ­Kangasmaski pitää pystyä pesemään vähintään 60 asteen ohjelmalla. ­Ohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta maskin käytöstä on hyötyä.

Kangasmaskin ei saa mainostaa suojaavan käyttäjäänsä virustartunnoilta. Markkinoilla on myös anti­mikrobisiksi markkinoituja kangasmaskeja. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan ei ole kuitenkaan olemassa luotettavia testausmenetelmiä, joilla voitaisiin todistaa anti­mikrobisten maskien suojaavan normaalia maskia paremmin. Anti­mikrobiset aineet voivat huuhtoutua maskeista pesussa pois ja osa niistä saattaa aiheuttaa kasvoille iho-oireita.

Mikään viranomainen ei testaa markkinoilla olevia kangasmaskeja etukäteen. Tukes valvoo kuitenkin ­pistokokeilla, että kaupoissa olevat tuotteet vastaavat lain vaatimuksia. Pistokokeissa on löytynyt tapauksia, joissa niin kutsuttujen kansanmaskien on virheellisesti mainostettu suojaavan käyttäjäänsä tartunnoilta.

7. Onko kangasmaski pakko puhdistaa keittämällä?

Ei. Konepesu 60 tai 90 asteen pesu­ohjelmalla riittää. Jos kuitenkin haluat puhdistaa kangasmaskin keittämällä, anna sen olla viisi minuuttia kiehuvassa vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma. ­Puhdistit kangasmaskin pesukoneessa tai keittämällä, älä pistä sitä likaisena pyykkikoriin muun pyykin sekaan. Säilytä likainen maski käytön jälkeen esimerkiksi muovipussissa tai riisu se suoraan pesukoneeseen. Muista myös puhdistaa pesukone säännöllisesti ­valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Maskien hinnat vaihtelevat suuresti. Helsingin Herttoniemen Prismassa myytiin elokuussa 50 kappaleen pakkausta suu-nenäsuojia noin 20 eurolla.

8. Kertakäyttöiset maskit tulevat kalliiksi. Voiko niitä käyttää uudestaan, jos maskin puhdistaa lämmittämällä uunissa, desinfioimalla tai pesemällä?

Ei. Kertakäyttöiset suu-nenäsuojat ovat nimensä mukaisesti kertakäyttöisiä, eikä niitä pidä yrittää puhdistaa kotikonstein.

Myöskään FFP-suojaimia ei ole mahdollista puhdistaa kotioloissa. FFP-suojainten suojauskyvyn vähenemisestä eri puhdistusmenetelmien ­vaikutuksesta on tutkimustietoa. ­Puolustusvoimien keväällä tekemässä tutkimuksessa todettiin, että maskit on mahdollista puhdistaa tietyissä olosuhteissa vetyperoksidihöyrytyksellä siten, että ne säilyttävät suojaus­tehonsa. Tämä on ainoa tunnettu hyvä puhdistusmenetelmä.

FFP-merkittyjä hengityksen­suojaimia ja suu-nenäsuojia tulee käyttää vain käyttöohjeiden ­mukaisesti. Jos käyttöohjeissa olisi puhdistusohje koronavirusinfektiota vastaan, ne voisi puhdistaa.

Käytön jälkeen kertakäyttöinen maski tulee laittaa suoraan sekajäte­astiaan. Jos sellaista ei ole lähettyvillä, maskin voi laittaa vaikkapa muovi­pussiin ja myöhemmin roskiin.

On totta, että FFP-tehokkuus­merkinnällä varustetut kertakäyttöiset maskit ovat hintavia. Kaupoista voi kuitenkin löytää monipakkauksia, ­jolloin yhden suojaimen hinnaksi jää parhaimmillaan 3–4 euroa.

Myös kertakäyttöisen suu-nenäsuojuksen säännöllinen käyttö tulee ­halvimmaksi, jos maskit hankkii monipakkauksessa. Jutun kirjoitus­hetkellä esimerkiksi 50 maskin paketin saattoi ostaa 20 eurolla, jolloin yhden maksin hinnaksi jää 40 senttiä.

9. Voinko saada rahallista apua maskin ostoon?

Lähtökohtaisesti jokainen maksaa ja hankkii maskinsa itse omaan käyttöön. Jos työnantaja vaatii maskin käyttöä töissä, työnantajan tulee hankkia ne.

Poikkeuksia ovat tapaukset, joissa maski on välttämätön työssä eikä työnantaja tarjoa maskia, vaan joudut hankkimaan sellaisia itse. Tällöin voit vähentää kulut verotuksessa tulonhankkimiskuluina. Jos puolestaan ­kuljet työmatkat julkisilla liikenne­välineillä, voit vähentää verotuksessa maskikuluja 2 euroa jokaiselta työpäivältä. Jokaiselle myönnetään automaattisesti 750 euron tulonhankkimis- ja matkakuluvähennys, joten ainoastaan sen ylimenevät kulut voi ilmoittaa.

Lisäksi kuntien tulee huolehtia, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville on saatavissa maskeja ilmaiseksi. Jakelupisteet vaihtelevat kunnittain ja saattavat olla esimerkiksi ­ruoka-apupisteiden yhteydessä tai sosiaalipalvelujen neuvonnassa. Tuloja ei maskeja jaettaessa kysytä.

10. Miten varmistetaan, että maskien hinnat eivät karkaa käsistä?

Hengityksensuojaimet ja muut maskit eivät ole minkäänlaisen hintasääntelyn piirissä. Viranomaiset eivät voi puuttua asiaan, vaikka maskeista pyydettäisiin kuluttajan mielestä hävyttömän korkeita hintoja.

Lähteet: Vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä Työterveyslaitokselta, ylitarkastaja Asta Koivisto Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta, tarkastaja Tuomo Aarnikka Lääke­alan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta. Lisäksi Fimea.fi, Thl.fi, Ttl.fi, Tukes.fi ja Vttresearch.com

Kommentit (12)

Hei,

Onko edes luvallista myydä maskeja ilman CE merkintää?
Kuinka tuo on mahdollista kun euroopassa on hyvin tarkkaan määritelty millaista maskia saa myydä?
Tästä määräyksestä löytyy tarkat ohjeet mitä saa myydä ja mitä ei ja ne pitää täyttää tietyt standardit: QA on conformity assessment procedures for PPE and MD_v2.0_10 July 2020
Olen törmännyt myös väärennettyihin serifikaatteihin. Maahan on livahtanut jo miljoonia maskeja joilla ei ole serifikaattia tai ne ovat väärennettyjä.

Onko nimenomaan oltava aina CE-merkintä?
Eikö EU standardi EN 14683:2019 riitä?
Artikkelin kuvassa olevilla Elers Medical -maskeillakin on muuten vain tuo EU standardi EN 14683:2019. Paketissa ei ole CE-merkintää.

Kiitos.

Kyllä ainakin meillä Prismasta hankitussa Elers Medicalin Kirurginen suu-nenäsuojus paketista, joka vastaa jutun kuvaa, löytyy CE -merkintä (paketin takapuolella eli eri kohdassa, kuin tuo EN -merkintä).

Täytyy muistaa, että nämä suodatustehot, joista nyt tässä artikkelissa puhutaan, koskevat bakteereja (BFE).
Virukset ovat huomattavasti pienempiä partikkeleita eli nanometri (nm) luokkaa eli 1000 kertaa pienempiä kuin bakteerit.

Ihan kiva että nää maskit antaa ihmisille turvallisuuden tunteen ja kappas tartunnat lähtivät heti ns.nousuun.
Unohtuu se tärkein, turvaväli ja käsihygienia..

Jos pehmeän ppf3 maskin pesee saippuavedellä, eikö siitä silloin lähde virukset kuin käsistäkin pestessä??

Kertakäyttömaskit voi pestä / keittää 10 kertaa ja suojaavat silti vähintään samanverran kuin kangasmaski. Voisitte uutisenne päivittää..

Kyllä on ”homehtunutta” ja faktoista poikeavaa ”tietoa” tässä tekstissä!! Ei ole ihme että korona jyllää Suomessa!!

Vai pitäisi maski vaihtaa heti, kun alkaa kostua. No nyt talviaikaan se kostuu älyttömän nopeasti, kauppamatkallakin jo ennen, ennenkuin edes kauppaan pääsen. Pitäisikö siinä matkallakin jo ruveta maskia vaihtamaan, tulee aika kalliiksi. Ei ole varaa jatkuvasti ostaa uusia. Olen kyllä ymmärtänyt, että maski kestää jonkin verran kosteutta, mutta tiedä sitten miten paljon. Onkohan muuten turvallista käyttää kerran vähän kostunutta maskia uudelleen, kun se on seissyt yli viikon, ja näin ollen siis myös kuivunut? Tässä jutussa väitettiin, ettei kertakäyttömaskeja voisi käyttää uudelleen, mutta minun käsittääkseni voi, jos sen jättää lepäämään useammaksi päiväksi. (Näin sanottiin mm.eräällä FFP2 maskien myynti sivulla.) Silloinhan siitä ehtii kuolla kaikki pöpöt pois. Peseminen onkin eri juttu, kun voi vahingoittaa suojapintaa…

Voisiko joku kertoa, kun taas maskisuosituksia ja -pakkoja alkaa monissa paikoissa olemaan, että mistä olisi kuluttajan saatavissa isokokoisempia maskeja? Käytännössä kaikki yleisesti saatavilla olevat hengityssuojaimet ovat jotain standardin mukaisia pieneen kiinalaispäähän mitoitettuja malleja, eivätkä sovi aikuisen miehen kasvoille niin, että ylettyisi kunnolla sekä nenän päälle, että leuan alle. Olen useita isoiksi mainostettuja kangasmaskejakin ostanut ja käytännössä kaikki ovat näistäkin liian pieniä. Ja mieluiten muutenkin ostaisin luokiteltuja hengityssuojaimia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.