Testissä 19 kasvikuivuria: aromit talteen helposti – ja myös halvalla
Kesän ja syksyn antimet voi kuivata talven varalle. Testasimme 19 kasvikuivuria, joilla tuoreiden marjojen, hedelmien ja sienien aromit saa säilöttyä pieneen tilaan.
Sopivien säiden osuessa kohdalle marja- tai sienisato voi yllättää positiivisesti. Jos kaikkea ei ehdi tai halua käyttää tuoreena, vaihtoehtona on pakastaminen - tai kuivaaminen. Kuivatessa tuoreista raaka-aineesta saadaan poistettua valtaosa vedestä, jolloin luonnon antimet mahtuvat pieneen tilaan aromien juuri kärsimättä. Ja onpa kasvikuivurista apua myös vaikkapa naudanpaistin tai riistan säilytyksessä kuivalihan muodossa.
Testasimme 19 kasvikuivuria, joiden hinnat vaihtelevat 30 eurosta aina peräti 650 euroon saakka. Testitulosten perusteella parhaista kuivureista pitää maksaa satanen tai kaksikin, mutta jo muutamalla kympillä voi saada hyvän kuivurin. Hinta ei kasvikuivureidenkaan tapauksessa ole tae laadusta, sillä testin kallein laite sijoittui neljänneksi viimeiselle sijalle ja toinen toiseksi kalleimmista malleista toiseksi viimeiselle sijalle.
Testin kasvikuivureista löytyy monenlaisia, eri käyttötarkoitukseen soveltuvia malleja. Esimerkiksi testin kapasiteetiltaan suurimmat kuivurit voivat olla monen ahkeran sienestäjän tai marjastajan kannalta kiinnostavia, sillä niiden kuivauskerrosten kokonaispinta-ala on testin suurin: noin 7 000 neliösenttimetriä eli peräti 0,7 neliömetriä. Yhdellä kerralla saa kuivattua siis suuremmankin sadon.
Aromeistaan tarkkaa, erilaisia kasveja, yrttejä, sieniä ja lihoja kuivattavaa käyttäjää saattavat puolestaan kiinnostaa mallit, joissa termostaatin säätöala on laaja ja tarkka, ja jonka kuivausajan voi säätää ennakkoon ajastimen avulla. Tyypillisesti kuivureiden lämpötila on säädettävissä 35 ja 70 asteen välillä, 5 asteen tarkkuudella, mutta parhaimmillaan lämpötila on säädettävissä 20 ja 90 asteen välillä, 1 asteen tarkkuudella.
12 kuivurissa on lisäksi ajastin, jolla kuivausajan voi valita etukäteen. Seitsemässä kuivurissa ajastinta ei ole, joten niiden tapauksessa kuivattavia ruokia on tarkkailtava itse, vaikka optimaalisen kuivausajan tietäisikin.
Yleisin ajastimen maksimiaika on 2 vuorokautta, mutta joukossa on myös sekä vain alle vuorokauden mittaisiin rupeamiin ajastettavia laitteita että myös kolmen vuorokauden mittaiseen kuivaukseensopivia kuivureita. Tarkat tiedot termostaateista ja ajastimista löydät tuotetaulukostamme.
kasvikuivuri
kasvikuivurien testi
kasvikuivurit
kasvikuivuritesti
testi